Τι είναι το Guardian University Guide for students?

Πρόκειται για έναν οδηγό της εφημερίδας The Guardian, ο οποίος περιέχει έναν πίνακα ο οποίος κατατάσσει τα βρετανικά πανεπιστήμια σε φθίνουσα σειρά (από το καλύτερο στο λιγότερο καλό), γενικά αλλά και για κάθε από τα 54 πεδία σπουδών.

Του Κωνσταντίνου Κουντουριώτη*

Guardian University Guide: Με ποιο κριτήριο γίνεται η κατάταξη των πανεπιστημίων;

Το κάθε πανεπιστήμιο κατατάσσεται πρώτα με μια γενική βαθμολογία με άριστα το 100, η οποία βγαίνει από το σύνολο των υπόλοιπων κριτηρίων. Τα υπόλοιπα κριτήρια αποτελούν βαθμολογίες που εξάγονται από τα στοιχεία της Εθνικής Φοιτητικής Έρευνας της Βρετανίας (NSS) από την Hefce και επίσημα στοιχεία της Hesa.

Guardian University Guide: Σε τι μπορεί να μου φανεί χρήσιμος ο οδηγός αυτός;

Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για σπουδές στη Ηνωμένο Βασίλειο. Ουσιαστικά ο πίνακας κατάταξης σε πληροφορεί πια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια και σε πια μπορείς να σπουδάσεις ανάλογα με τους βαθμούς σου. Αν σε ενδιαφέρουν οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο τότε ο οδηγός της Guardian είναι για σένα.

Guardian University Guide: Τι πληροφορίες μου παρέχει ο πίνακας κατάταξης;

Ο πίνακας περιέχει τις εξής στήλες βαθμολογημένες στα 100:

  1. Κατάταξη της Guardian.
  2. Ποσοστό ευχαρίστησης των τελειόφοιτων με το πρόγραμμα σπουδών.
  3. Ποσοστό ευχαρίστησης των τελειόφοιτων με τη διδασκαλία και την επικοινωνία τους με τους διδάσκοντες.
  4. Αναλογία μαθητών/προσωπικού.
  5. Ποσό χρημάτων που ξοδεύει το πανεπιστήμιο ανά φοιτητή.
  6. Ο απαιτούμενος μέσος όρος βαθμολογίας για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο σύμφωνα με την Υπηρεσία Εισαγωγής για Πανεπιστήμια και Κολλέγια της Βρετανίας.
  7. Αποτελεσματικότητα διδασκαλίας.
  8. Ποσοστό αποφοίτων που βρήκαν εργασία ή σπουδάζουν περαιτέρω εντός έξι μηνών.

Guardian University Guide: Σε τι διαφέρει η λίστα της Guardian;

Οι περισσότερες λίστες πανεπιστημίων δεν περιέχουν κατάταξη των πανεπιστημίων με βάση κριτήρια χρήσιμα προς τους φοιτητές αλλά με κριτήριο την ποιότητα και το πλήθος των ερευνών που γίνονται σε κάθε πανεπιστήμιο. Η λίστα της Guardian διαφέρει σε αυτό γιατί κατατάσσει τα πανεπιστήμια με βάση κριτηρίων από διάφορες πτυχές της φοιτητικής ζωής που ενδιαφέρουν πραγματικά τους ίδιους τους φοιτητές. Επομένως η λίστα δημιουργήθηκε από ανάγκη να δοθεί στους φοιτητές ένα χρήσιμο εργαλείο και όχι άλλη μία λίστα.

Guardian University Guide: Ποια είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου;

  1. Cambridge – Πολύ καλός μέσος όρος βαθμολογίας φοιτητών αλλά και καλές προοπτικές εργασίας
  2. Oxford – Εξαιρετικό πανεπιστήμιο για θετικές/τεχνολογικές σπουδές
  3. St. Andrews – Μεγάλο ποσοστό ευχαριστημένων φοιτητών με τη διδασκαλία και το προσωπικό καθώς και μεγάλη αποτελεσματικότητα διδασκαλίας
  4. Durham – Μεγάλο ποσοστό ευχαριστημένων φοιτητών με το μάθημα καθώς και καλή αναλογία προσωπικού φοιτητών
  5. Bath – Πολύ καλή αναλογία προσωπικού/φοιτητών και καλή αποτελεσματικότητα διδασκαλίας

Guardian University Guide: Θέλω να σπουδάσω σε ένα συγκεκριμένο πεδίο σπουδών. Πως μπορώ να αξιοποιήσω τον πίνακα;

Ας υποθέσουμε πως μας ενδιαφέρει το πεδίο σπουδών της χημείας. Κατευθυνόμαστε στον πίνακα γενικής κατάταξης, κάνουμε κλικ στο Main Table όπου θα μας εμφανίσει συνολικά 54 πεδία σπουδών και διαλέγουμε το πεδίο που μας ενδιαφέρει, δηλαδή Chemistry. Ο πίνακας πλέον μας εμφανίζει τα κορυφαία πανεπιστήμια του πεδίου με το πρώτο να είναι το πανεπιστήμιο της  Οξφόρδης. Αν όμως μας ενδιαφέρει περισσότερο η δυνατότητα εύρεσης εργασίας, τότε πατάμε στην τελευταία στήλη του πίνακα 2 φορές και με αυτό το τρόπο μας εμφανίζονται σε φθίνουσα σειρά τα πανεπιστήμια που μπορούμε να σπουδάσουμε χημεία με βάση όμως αυτή τη φορά το ποσοστό εύρεσης εργασίας των φοιτητών σε 6 μήνες, από τα  οποία το πρώτο είναι το De Montfort. Έχοντας λοιπόν βρει το πανεπιστήμιο που μας ενδιαφέρει, με ένα κλικ στο όνομα του πανεπιστημίου μας εμφανίζονται διάφορα στοιχεία για το ίδιο το πανεπιστήμιο. Έτσι λοιπόν μέσω του πίνακα μπορούμε να βρούμε ό, τι χρειαζόμαστε για τις σπουδές μας στο εξωτερικό.

* Ο Κωνσταντίνος Κουντουριώτης παρακολούθησε το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!