Foititrips: Σκιάθος: Οι πειρατές των Σποράδων
Ψάθινο καπέλο, μαύρο γυαλί, λάδι μαυρίσματος στο χέρι, flip flops και ένα τάβλι. Αυτά είναι τα μόνα που θα χρειαστείτε εσύ και η παρέα σου για να περάσετε τέλεια στο νησί των πειρατών των Σποράδων, τη σαγηνευτική Σκιάθο. Ίσως και ένα μαγιό, αν δεν είστε φαν του γυμνισμού. Εμείς πάντως με αυτά σκάσαμε μύτη στον Άγ. Κωνσταντίνο για να πάρουμε το δελφίνι και να κάνουμε απόβαση στο νησί σαν άλλοι πειρατές. Βέβαια ένα άλλο είδος πειρατών από εκείνο που περιέγραφε ο Παπαδιαμάντης στα διηγήματά του, αν και συναντήσαμε αρκετούς που μας τους θυμίσανε. Μαυρισμένοι φοιτητές με τατουάζ μανίκι, μούσια και piercing… περισσότερο γοητευτικοί παρά τρομακτικοί, μας τράβηξαν σίγουρα την προσοχή. Τα λάφυρα που φέραμε όταν γυρίσαμε πίσω; Αναμνήσεις που αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες στο instagram, στο facebook και φυσικά… βαθιά μες στο μυαλό μας.
Αν αισθάνεσαι και εσύ φέτος πειρατής όπως εμείς, αυτά είναι τα must μέρη που σου επιφυλάσσουν γερό πλιάτσικο στη Σκιάθο:
Σκιάθος: Οι παραλίες
Ξεκινάμε από τις παραλίες. Το νησί είναι κατάφυτο και στις περισσότερες παραλίες μπορείς να πας και με την ψάθα σου καθώς σίγουρα θα βρεις κάποιο δέντρο για να καθίσεις στη σκιά του. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στη Σκιάθο δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να μετακινηθείς. Μπορείς να επισκεφθείς τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού με το λεωφορείο που ξεκινάει από το λιμάνι της Σκιάθου και τις υπόλοιπες με καραβάκι. Τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι πολύ συχνά, ενώ αν είσαι τυχερός μπορεί να συναντήσεις και εκείνο τον τύπο που κόβει εισιτήρια τραγουδώντας τσιγκολέλετα και σου φτιάχνει τη μέρα με το απίστευτο χιούμορ του. Δεν αξίζει να πάρεις το λεωφορείο, γιατί πάντα έχει πολύ κόσμο, αν θέλεις να πας στη Μεγάλη Άμμο που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Σκιάθου. Αξίζει να περπατήσεις ως την αμμώδη και πολυσύχναστη αυτή παραλία με την πολύ ψιλή άμμο όπου μπορείς να κάνεις και διάφορα θαλάσσια σπορ.
Το λεωφορείο θα το πάρεις για να πας στις Κουκουναριές, το Βρωμόλιμνο και τη Μικρή και τη Μεγάλη Μπανάνα. Οι Κουκουναριές είναι μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου και μπορείς να απολαύσεις τα γαλανά νερά και την ψιλή άμμο της που ο ήλιος την κάνει να λάμπει, κάτω από τη σκιά μιας από τις πολυάριθμες κουκουναριές που εκτείνονται κατά μήκος της ακτής και δώσανε το όνομα σε αυτή την ξακουστή παραλία. Αν πας βέβαια με την ψάθα σου καλά είναι να αποφύγεις να κάτσεις σε σημεία με πολλές πευκοβελόνες για ευνόητους λόγους.
Αν θες να συναντήσεις πολλούς φοιτητές τότε θα κατέβεις στο Βρωμόλιμνο. Μη σε αποθαρρύνει το όνομα. Παλιά υπήρχε μια λίμνη με ρηχά νερά που έγινε αργότερα αποξηραμένο έλος. Η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα λάδι καθώς το μέρος προστατεύεται από βοριάδες. Στην παραλία μπορείς να παίξεις και beach volley. Αν πάλι θες μεν ένα μέρος γεμάτο φοιτητές αλλά θες ταυτόχρονα να κάνεις και λίγο φιγούρα επιδεικνύοντας τις ικανότητές σου στο windsurfing τότε θα κατέβεις στη Μεγάλη Μπανάνα με τα δημοφιλή beach bar. Εσείς κορίτσια που διαβάζετε hello σίγουρα έχετε δει κάποιον αγαπημένο σας καλλιτέχνη να λιάζεται αμέριμνος στις ξαπλώστρες της Μπανάνας. Η παραλία δίνει τη δυνατότητα να κάνεις όλα τα θαλάσσια σπορ. Και για εσένα τολμηρέ φίλε μου, μπορείς να απολαύσεις μια ξεχωριστή εμπειρία απελευθέρωσης κάνοντας γυμνισμό στη Μικρή Μπανάνα.
Προσοχή!: αν πας σε αυτές τις παραλίες με το λεωφορείο και δεν θέλεις να γίνεις σαν σαρδέλα στην επιστροφή τότε θα πρέπει να φύγεις πριν τις 7 μισή το απόγευμα όπου φεύγουν όλοι.
Και από την παραλία η αναζήτηση θησαυρού συνεχίζεται το βράδυ στα σοκάκια και το λιμάνι της πόλης της Σκιάθου. Περπάτα την κοσμοπολίτικη Παπαδιαμάντη και διάλεξε που θα καθίσεις για φαγητό. Αγόρασε σουβενίρ και ενθύμια και πες ναι σε εκείνο το σουβλάκι με τις διαφορετικές σος από γιαούρτι που σε περιμένει στην Ευαγγελιστρίας. Θα κάψεις μετά στο κλαμπ τις θερμίδες. Αν πάλι λες και εσύ σε νησί είμαι, χαλάλι, ας φάω κανένα ψαράκι, διάλεξε μια από τις ψαροταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος του λιμανιού. Μόνο μην παραγγείλεις εκεί κοτόπουλο αλά κρεμ ή μπριζόλα. Και μετά το φαγητό και μέχρι τα Μεσάνυχτα σου προτείνω να κάτσεις στις Μαξιλάρες, εκεί που θα πιεις τα καλύτερα κοκτέιλ και θα απολαύσεις τη θέα καθισμένος πάνω σε πουφ και μαξιλάρια τοποθετημένα στα σκαλιά. Για τους ερωτευμένους το ιδανικό μέρος για αγκαλιές. Και έπειτα στα κλαμπ προς τα ανατολικά του λιμανιού όπου μπορείς να χορεύεις μέχρι το πρωί. Η διασκέδαση δεν σταματάει ακόμα και αν πιάσει βροχή με τρελαμένους φοιτητές να χορεύουν απολαμβάνοντας την ξαφνική μπόρα.
Μην παραλείψεις να κάνεις περαντζάδα από το λιμάνι. Εκεί μπορείς να επιλέξεις όποια προσφορά θέλεις και να αφιερώσεις μια μέρα για να πας με κάποιο καραβάκι στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, ειδικά τα Λαλάρια. Ραντεβού το πρωί στο λιμάνι και από εκεί θα επισκεφτείς, ανάλογα και την προσφορά που θα διαλέξεις, το νησάκι της Τσουγγριάς, τα Λαλάρια, την Ασέληνο, που ήταν ορμητήριο των πειρατών και το Κάστρο.
Τα Λαλάρια είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί επισκέπτονται τη Σκιάθο καθώς είναι από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας μας. Η παραλία πήρε το όνομά της από τα ολοστρόγγυλα, λευκά βότσαλα, τα «λαλάρια» στην τοπική διάλεκτο, που καλύπτουν την παραλία με τους επιβλητικούς απόκρημνους και ολόλευκους βράχους τριγύρω. Θα ξαφνιαστείς όταν μπαίνοντας στη θάλασσα, κάνεις ένα βήμα και δεν πατάς, μιας και η θάλασσα βαθαίνει πολύ απότομα ενώ θα ενθουσιαστείς να κολυμπήσεις μέσα από την τρύπα της πέτρας που ορθώνεται μέσα στη θάλασσα. Το ανέκδοτο είναι ότι επειδή ο κάθε επισκέπτης της παραλίας έπαιρνε από ένα βότσαλο για ενθύμιο σπίτι, αυτά μειώθηκαν εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια. Για να διατηρηθεί λοιπόν το απαράμιλλο κάλλος αυτής της παραλίας μη φοβηθείς να πεις στο φίλο σου δυνατά και εσύ: put το βότσαλο down slowly (ναι το ακούσαμε κι αυτό).
Το Κάστρο αποτέλεσε για χρόνια καταφύγιο των κατοίκων της Σκιάθου από τους πειρατές. Θα απολαύσεις όσο τίποτα άλλο τη βουτιά στα δροσερά νερά του αφού έχει επισκεφθείς την παλιά μεσαιωνική πόλη και έχεις καεί από τον ήλιο. Και αφού ανέφερα το κάστρο που ενδείκνυται για κουλτουριάρηδες, αν ξεπέρασες το σοκ των Πανελληνίων και έσβησες τη Μοσχούλα από τη μνήμη σου, μπορείς να επισκεφτείς στην οδό Παπαδιαμάντη το σπίτι-μουσείο του Αγίου των ελληνικών γραμμάτων που μας κράτησε συντροφιά με τα διηγήματά του στα παιδικά μας χρόνια και μας έκανε να αγαπήσουμε το νησί του όπως εκείνος. Αν πάλι είσαι λίγο πιο ψαγμένος επισκέψου και τη Στροφυλιά, το βιότοπο κοντά στις Κουκουναριές. Επίσης μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής της Σκιάθου, την Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας ( Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) με τα σπάνια εκκλησιαστικά αντικείμενα και τις βυζαντινές εικόνες και την Ιερά Μονή της Παναγιάς Κουνίστρας (Εικονίστριας), τον πιο ιερό τόπο της Σκιάθου όπου κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας να κουνιέται, κρεμασμένη από ένα πεύκο.
Αν λοιπόν πιστεύεις ότι καλοκαίρι χωρίς νησί, φίλους και περιπέτεια δεν γίνεται τότε ένα είναι το μέρος για σένα, η κατάφυτη Σκιάθος στη σκιά του βουνού των Κενταύρων. Πάρε λοιπόν και εσύ την παρέα σου και γίνεται…πειρατές των Σποράδων!
Useful tips!
Πώς θα πάω;
Με δελφίνι ή πλοίο της γραμμής από Βόλο (3 καθημερινά δρομολόγια- 1 ώρα και 40 λεπτά διάπλους) ή Αγ. Κωνσταντίνο (διάρκεια πλου 1 ώρα και 50 λεπτά περίπου).
Υπάρχει επίσης καραβάκι που ξεκινάει από το Αχίλλειο Βόλου, επισκέπτεται τις Κουκουναριές και την πόλη της Σκιάθου και γυρίζει αυθημερόν πίσω.
***
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!
https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537
Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/
Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας
http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register
Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/
Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr