Foititrips: Παξοί και Αντίπαξοι

Της Νάντιας Μορφωνιού

Τι σου πρωτοέρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη παράδεισος; Σίγουρα παραλίες με τιρκουάζ νερά, οργιώδης βλάστηση, ήχοι από το θρόισμα των φύλλων και τα τον παφλασμό των κυμμάτων, αίσθημα γαλήνης και χαμογελαστοί άνθρωποι. Και αν σου πω ότι υπάρχει (τουλάχιστον) ένα μέρος στην Ελλάδα το οποίο πληροί όλες αυτές τις προυποθέσεις και είναι εύκολα προσβάσιμο, τι θα πείς, φίλε φοιτηταξιδευτή; ΦΥΓΑΜΕ θα πεις. Αλλά δε θα προλάβεις… θα σου το πω πρώτα εγώ. Aν νιώθεις πως έχεις κουραστεί από τα  νησιά που βουλιάζουν στον τουρισμό και ψάχνεις κάτι που θα αποκαταστήσει την ψυχική σου ισορροπία, εδώ είμαι εγώ… αυτή τη φορά δεσμεύομαι να σου αποκακλύψω τη μικρή Εδέμ του Ιονίου. Αυτά τα δυο νησιά, τα οποία έχουν την τιμή να αποκαλούνται τα φιορδ των Επτανήσων… εξοπλίσου με φωτογραφική μηχανή και μαγιώ και… φύγαμε για Παξούς και Αντίπαξους!

Μιάμιση ώρα με πλοίο από την Ηγουμενίτσα ή από την Κέρκυρα είναι αρκετή για να προσεγγίσεις το λιμάνι των Παξών, όπου θα συνειδητοποιήσεις από την πρώτη στιγμή πως ακόμα και τα μικρότερα νησιά μπορεί να κρύβουν τις μεγαλύτερες χάρες. Το πράσινο της ελιάς και το μπλε της θάλασσας είναι τα χρώματα που κυριαρχούν γοητεύοντας το μάτι και γαληνεύοντας την ψυχή, ενώ σου δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιον εξωτικό προορισμό (τώρα εδώ που τα λέμε και το τραγουδιστό επτανησιακό ιδίωμα την ίδια εντύπωση μπορεί να σου προκαλέσει, αλλά μη μασάς… ακόμα στην Ελλάδα είσαι!). Ιδανικά πάρε μαζί σου και το “αίσθημα”, καθώς βρίσκεσαι και επίσημα πλέον στο ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα! Ο ρομαντισμός θα χτυπήσει ταβάνι… ευκαιρία να το εκμεταλλευτείς!

Παξοί και Αντίπαξοι - Αη Νικόλας

Το πρώτο πράγμα που αδιαμφισβήτητα θα σου τραβήξει την προσοχή είναι ο Αη-Νικόλας, ο φυσικός κυματοθραύστης του λιμανιού του Γαίου, με φρουρό του το Βυζαντινό Κάστρο (σε σχέδια του Ντα Βίντσι παρακαλώ) που αναδύεται υπερήφανο μέσα από τα δέντρα και είναι επισκέψιμο καθημερινά με τουριστικό βαρκάκι και μετά από άδεια του Δήμου.  Η πανέμορφη εικόνα του καναλιού μεταξύ αυτού και της πόλης είναι must για τη φωτογραφική σου συλλογή, και κανένας δε θα σε χλευάσει, αν υπαινιχθείς αθώα ότι ένα από τα αμέτρητα σκάφη που σταθμεύουν στην περιοχή είναι δικό σου (… και η ψευδαίσθηση καλά κρατεί!). Το λιμάνι είναι ντυμένο με αρχοντικό στυλ (χαρακτηριστικό των επτανήσων) και κοσμοπολίτικη διάθεση που αξίζει να απολαύσεις είτε το πρωί, πίνοντας χαλαρά τον καφέ σου, είτε το βραδάκι, σε ένα από τα σικ μπαράκια που θα δώσουν ξεχωριστή γεύση στα κοκτέιλ σου! Εδώ οφείλω να ομολογήσω πως επειδή το νησί είναι μικρό και οι επιλογές περιορισμένες, το budget βαραίνει λίγο περισσότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Το ακούς κι εσύ αυτό; Οι “σπιάτζες” μας καλούν! Οι ποιές; Μα φυσικά οι παραλίες, όπως θα τις ακούσεις να αποκαλούντα από τους ντόπιους. Οι επιλογές εδώ είναι πολλές, άλλες με βότσαλο και άλλες με ολόλευκη άμμο, αλλά όλες με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα απίστευτα διαυγή και κρυστάλλινα νερά! Για τους οπαδούς του βότσαλου προτείνονται το Μονοδέντρι, η Κακή Λαγκάδα, το Κηπιάδι, ο Πλάνος, ο Κήπος, το Λεβρεχιό και το Μαρμάρι, ενώ οι εθισμένοι στην άμμο επιβάλλεται να επισκεφθούν το Μογγονήσι με τις ιδιαίτερες σπηλιές, το Χαραμί και το Κανόνι. Κάποιες από αυτές απαιτούν αντοχές πεζοπόρου, και η δικαιολογία ότι τα έτσουξες ψες το βράδυ δεν πιάνει όταν είσαι νέος! Εγώ πάντως είμαι υποστηρικτής της ποικιλίας και της γρήγορης εναλλαγής, και θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι να εκμεταλλευτείς ένα από τα σκάφη ή τα καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού για να τις δεις όλες!

Παξοί και Αντίπαξοι - Βουτούμι

Και αν πάλι δεν μπορείς να αποφασίσεις μετά από τόσες παραλίες ποια είναι η αγαπημένη σου, σου έχω και ακόμα καλύτερο challenge! Πάρε το καραβάκι που πηγαίνει απέναντι, στους μικρούς και αραιοκατοικημένους Αντίπαξους, εκεί που η φύση αποφάσισε να προσφέρει ακόμα περισσότερη φυσική ομορφιά και ακόμα πιο παρθένες παραλίες! Η Βρίκα και το Βουτούμι θα σου κλέψουν την καρδιά με τα αδιάφανα νερά τους, ενώ αν επιζητάς την απόλυτη γαλήνη και ηρεμία προτίμησε το Ροδοβάνι και το Σαρακήνικο! Και καθώς βυθίζεσαι στα νερά τους παρακάλα αυτό το όνειρο να μην τελειώσει ποτέ!

Παξοί και Αντίπαξοι - Αντίπαξοι

Μετά από τόση περιπλάνηση, ένα νόστιμο πιάτο φαί έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού για το στομάχι του πεινασμένου ταξιδιώτη. Χαμογέλα! Οι Επτανήσιοι στα πιάτα τους αποδεικνύονται “μαν(ν)ούλες”! Η παστιτσάδα και το σοφρίτο θα καθηλώσουν τους κρεατοφάγους, ενώ οι το μπουρδέτο και το σαβούρο ενδείκνυνται για όσους τρελαίνονται να συνδυάσουν άρωμα νησιού με γεύση ντόπιου ψαριού. Αν τύχει και πεινάσεις στους Αντίπαξους, μην πτοείσαι, καθώς μπορείς να βρεις ταβερνάκια και εκεί για να ικανοποιήσεις τη γευστική σου περιέργεια.

Παξοί και Αντίπαξοι - Φάρος

Και καθώς πέφτει το σούρουπο, και έχεις ακόμα χρόνο για ξόδεμα, μην παραλείψεις να επισκεφθείς τον εντυπωσιακό πέτρινο Φάρο στην ξεχωριστή Λάκκα που εντοπίζεται στα βόρεια του νησιού, αλλά και την τοπική εκκλησία της Υπαπαντής (για να προσευχηθείς να περάσεις τα μαθήματα που χρωστάς το Σεπτέμβρη!!). Αν πάλι δε χόρτασες μπάνιο, μπορείς να αποζημιωθείς στα ιαματικά Λουτρά του Οζιά ή της Γλυφάδας. Επιβάλλεται ακόμα μια επίσκεψη στον Ερημίτη, όπου μαζί με τους υπόλοιπους τουρίστες θα χειροκροτήσετε την επιδεικτική βουτιά του ηλιοβασιλέματος στη θάλασσα και θα πιείτε το ποτάκι σας σε ένα από τα ελάχιστα μπαράκια που αριθμούνται στο νησί (αυτή τη φορά για να ξεχάσεις το διάβασμα που σε περιμένει στο γυρισμό). Μια βόλτα στον αξιολάτρευτο Λόγγο με το εγκαταλελειμμένο σαπουνοποιείο θα σου δώσει μια ιδέα από την ιστορία του νησιού, ενώ μια στάση στις γύρω ταβέρνες θα κλείσει τη βραδιά σου με γεμάτο στομάχι και άρωμα γλυκάνισου. Εναλλακτικά μπορείς να πιεις ένα ποτό ή να γλυκαθείς με κρέπες στο Γάιο, μην περιμένεις όμως αχαλίνωτο clubbing αργότερα, καθώς η νυχτερινή ζωή εδώ είναι μετρημένη και άκρως περιορισμένη (γαλήνη δε ζήτησες; Γαλήνη θα έχεις.)

Παξοί και Αντίπαξοι - Γαίος

Πρέπει να προειδοποιήσω από τώρα πως θα χρειαστούν απίστευτα ψυχικά αποθέματα για να πάρεις την απόφαση να μπεις στο καράβι της επιστροφής… αλλά μια μόνο απόφαση για να ξαναγυρίσεις πίσω. Με το ίδιο ή διαφορετικό ταίρι αυτή τη φορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αποπλάνηση είναι βέβαιη!

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!