#FoitiTips: Πώς να συντηρήσετε μια ξένη γλώσσα

Της Μαρίας Παπακοσμά

Είναι γνωστό ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί, ειδικά στις μέρες μας, μια πολύτιμη και χρήσιμη διαδικασία που προσφέρει πολλά οφέλη σε επαγγελματικό αλλά και γνωστικό-προσωπικό επίπεδο. Πράγματι, υπάρχουν αρκετοί τρόποι και τεχνικές εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας με την τεχνολογία να λαμβάνει ρόλο όχι απλά επικουρικό, αλλά πολλές φορές πρωταρχικό. Τι γίνεται, όμως, όταν τα διπλώματα έχουν κατοχυρωθεί ή έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο;

Είναι αλήθεια ότι η εποχή μετά τα …πτυχία αποτελεί παγίδα για την διατήρηση και συντήρηση της αποκτηθείσας γνώσης που προηγήθηκε. Ειδικά όσον αφορά την ξένη γλώσσα που αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, ο χρόνος και η μνήμη είναι οι πιο ύπουλοι εχθροί για την λήθη όσων με κόπο και οικονομικό κόστος έχουν επιτευχθεί.

Οι παρακάτω συμβουλές λοιπόν στοχεύουν ακριβώς στην προσπάθεια συντήρησης του επιπέδου μιας ξένης γλώσσας όσο καλύτερα αλλά ταυτόχρονα όσο πιο διασκεδαστικά γίνεται.

Μουσική και ταινίες: Τα τραγούδια και οι ταινίες με ξένους υπότιτλους αποτελούν όχι μόνο μια εξαιρετική πηγή εξάσκησης των ακουστικών καθώς και υπενθύμισης ή ακόμη και εμπλουτισμού του λεξιλογίου που είναι και από τα πρώτα στάδια των γνώσεων που αρχίζουμε να ξεχνάμε όταν μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα. Τι καλύτερο λοιπόν να συνδυάσεις τη διασκέδαση με αυτή την παράλληλη και ωφέλιμη τεχνική συντήρησης;

Ένα άλλο κομμάτι που χρειάζεται εξάσκηση και είναι το πιο δύσκολο είναι τα προφορικά. Εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, εφ’ όσον εκ των πραγμάτων η ομιλία είναι από τα πιο απαιτητικά στάδια εκμάθησης μιας γλώσσας και φυσικά κάτι που όταν το αφήσεις, πολύ απλά σε αφήνει και αυτό. Οι πιο αποτελεσματικές μορφές διατήρησης ενός καλού επιπέδου των προφορικών είναι λοιπόν να μιλάς. Πώς θα γίνει αυτό;

Native speakers: Ευτυχώς το πρόγραμμα Erasmus έχει δώσει τη δυνατότητα επαφής και γνωριμίας ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες. Άδραξε λοιπόν αυτή την ευκαιρία και προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με φοιτητές Erasmus του πανεπιστημίου σου εξασκώντας παράλληλα τη γλώσσα που επιθυμείς. Εκτός από το πρόγραμμα Erasmus βέβαια, υπάρχουν αρκετοί φοιτητικοί ευρωπαικοί ή διεθνείς οργανισμοί όπου εργάζονται ή διαμένουν native speakers που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μέσω της συναναστροφής τους σε κοινωνικό και γλωσσικό επίπεδο.

Tandem: Γίνε μέλος της διαδικτυακής πλατφόρμας και συνομίλησε με ξένους που θέλεις να εξασκήσεις και να διατηρήσεις το επίπεδο και συγχρόνως βοήθησε τους άλλους να μάθουν καλύτερα τα Ελληνικά.

Couchsurfing: Για τους πιο τολμηρούς, ίσως, η υπηρεσία φιλοξενίας ατόμων στο μέρος σου ή στο δικό τους, δίνει σαφώς την ευκαιρία να επεκτείνεις εκτός από τους πολιτιστικούς ορίζοντες και τους γλωσσικούς.

Ταξίδια: Μέθοδος συντήρησης που συστήνεται ανεπιφύλακτα και ίσως ο πιο αποδοτικός. Στην ξένη χώρα της γλώσσας που θες να διατηρήσεις θα αναγκαστείς να εξασκήσεις το listening, τα προφορικά και το reading.

Και να θυμάσαι πως δε χρειάζεται κόπος, απλά τρόπος!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!