#FoitiTips: Πώς να κάνεις το Erasmus σου ακόμα καλύτερο!

Της Όλγας Συμεωνίδου

Όλοι μας ακούμε τα καλύτερα από συμφοιτητές μας που γυρνούν πίσω στη σχολή μετά από ένα εξάμηνο (ή και δύο) στο εξωτερικό, το γνωστό Erasmus. Όλοι τους μιλούν για μια μοναδική εμπειρία από την οποία αποκόμισαν πολλά και θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Έχοντας ζήσει αυτήν την εμπειρία, σας παραθέτω μερικά tips ευελπιστώντας να σας βοηθήσω όσο μπορώ να κάνετε τη δική σας εμπειρία ανταλλαγής όσο το δυνατόν καλύτερη!

Ως γνωστόν, το Erasmus είναι μια ευκαιρία να κάνεις ταξίδια, καθώς δεν έχεις ιδιαίτερες φοιτητικές, ή άλλες υποχρεώσεις κατά τη διάρκειά του. Οπότε φρόντισε πριν φύγεις για Erasmus να βρεις τρόπο να μαζέψεις κάποια χρήματα, ή να κάνεις οικονομία, ώστε να έχεις την άνεση και δυνατότητα να δεις όσο πιο πολλά μέρη γίνεται και να μην πεις όχι σε καμία δραστηριότητα ή εκδρομή που διοργανώνεται. Φυσικά υπάρχει και η επιχορήγηση που θα λάβεις για όσο καιρό θα είσαι στη χώρα υποδοχής, αλλά όλοι οι φοιτητές καταλήγουν να χρειάζονται περισσότερα χρήματα από αυτά της υποτροφίας. Εξ άλλου το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης καταβάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα μετά την άφιξή σου στο πανεπιστήμιο υποδοχής, ενώ η δεύτερη δόση μετά το Erasmus. Επομένως…

Tip: μην επαναπαυθείς στο ότι υπάρχει η επιχορήγηση. Από την στιγμή που θα σου γνωστοποιήσουν ότι έγινες δεκτός/ή για Erasmus ξαράχνιασε τον παλιό σου κουμπαρά και ξεκίνα. Έστω και ένα ευρώ μερικές μέρες την εβδομάδα να προσθέτεις είναι ένα λιγότερο «όχι» που θα πρέπει να πεις σε μια εκδρομή!

Δικτυώσου! Βρες στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα τις σελίδες που θα σου φανούν χρήσιμες όσο θα είσαι στην πόλη υποδοχής. Ξεκίνα από τη σελίδα του Πανεπιστημίου υποδοχής που ενδέχεται με τη σειρά της να σε παραπέμψει σε άλλες σελίδες για διάφορες δραστηριότητες που οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο, ή από φοιτητικές ομάδες. Μπες στο site της πόλης που θα πας για να πληροφορηθείς για διάφορες εκδηλώσεις, δρώμενα, αξιοθέατα, μέρη που αξίζει να επισκεφθείς. Φυσικά, μην παραλείψεις τη σελίδα του ESN (Erasmus Student Network) του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Είναι ο οργανισμός που θα διοργανώνει όλα τα event του Erasmus (πάρτι,  εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) στην πόλη σου και η σελίδα του στο Facebook είναι ο καλύτερος τρόπος να πληροφορηθείς για όσα συμβαίνουν στην πόλη ή το Πανεπιστήμιο και σε αφορούν, καθώς επίσης να ρωτήσεις τις απορίες σου και να βοηθηθείς σε ότι προβλήματα αντιμετωπίζεις την περίοδο ανταλλαγής. Επομένως…

Tip: Κάνε like, εγγραφή, πάτα save κλπ. σε όλες τις σελίδες που θα σε βοηθήσουν να είσαι μες στα πράγματα, να γνωρίσεις άλλους φοιτητές και να μην χάνεις όλη τη διασκέδαση!

Ένας άλλος «θεσμός» του Erasmus που πρέπει να εκμεταλλευτείς είναι αυτός των «buddies» (Buddy System). Oι buddies είναι φοιτητές του εκάστοτε πανεπιστημίου υποδοχής σε έναν από τους οποίους θα ανατεθείς από το ESN με σκοπό να σε βοηθήσουν να προσαρμοσθείς στο νέο σου περιβάλλον, να σε βοηθήσουν με ζητήματα του Πανεπιστημίου και οτιδήποτε άλλο χρειαστείς κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής. Μη διστάσεις να απευθυνθείς για ό,τι σε απασχολεί σχετικά με το Erasmus και τη διαμονή σου στη χώρα υποδοχής στον buddy σου, καθώς έχει και τη διάθεση (αν δεν ήθελε να βοηθήσει δε θα γινόταν εθελοντής) και την γνώση (ως ντόπιος φοιτητής) να σου λύσει κάθε απορία. Επίσης, γενικότερα, κάνε ντόπιους φίλους. Αυτοί σίγουρα ξέρουν που να πάνε στην πόλη, τι να αποφύγουν, ποια μαθήματα αξίζει να επιλέξεις κλπ. Επομένως…

Tip: Κράτα τους ντόπιους φοιτητές κοντά και τον buddy σου εγγύτερα, γιατί κανείς δεν ξέρει καλύτερα τα «κατατόπια» από έναν ντόπιο.

Επίσης θα πρότεινα να ενημερωθείς και να συμμετάσχεις σε διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες που προσφέρει στους φοιτητές του δωρεάν το πανεπιστήμιο υποδοχής (π. χ ομάδες χορού, θεάτρου, αθλητικές ομάδες) ή σε άλλες παροχές (π. χ. γυμναστήριο, βιβλιοθήκη κλπ.). Μέσα από τα φοιτητικά προγράμματα γνωρίζεις καινούρια άτομα και δένεσαι περισσότερο με τους άλλους συμμετέχοντες μαθαίνοντας ταυτόχρονα κάτι καινούριο που ίσως να μην είχες την ευκαιρία να μάθεις. Επίσης φρόντισε να πληροφορηθείς για το πού έχεις έκπτωση ως φοιτητής (φοιτητικά εστιατόρια, πισίνα, μέσα μαζικής μεταφοράς, μαγαζιά κλπ.). Επομένως…

Tip: Εκμεταλλεύσου τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει η φοιτητική σου ιδιότητα.

Απόβαλλε για λίγο το «όχι» από το λεξιλόγιό σου. Αν το Erasmus δεν είναι ο χρόνος για να ταράξεις λίγο τα νερά σου και να βγεις από το comfort zone σου, ποιος είναι; Εξ άλλου, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν θα υπάρξουν πολλές στιγμές στη μετέπειτα ζωή σου που θα έχεις λιγότερες σκοτούρες και υποχρεώσεις από την περίοδο του Erasmus, οπότε φρόντισε να το απολαύσεις όσο γίνεται και να δοκιμάσεις τον εαυτό σου σε νέες καταστάσεις και εμπειρίες. Επομένως…

Tip: Να συμμετέχεις σε όσο περισσότερα πράγματα μπορείς!

Πάρε τα μαθήματα γλωσσικής διδασκαλίας που προσφέρονται δωρεάν σε κάθε πανεπιστήμιο υποδοχής. Μπορεί να σου ακούγονται βαρετά, ή σαν έξτρα περιττός κόπος, αλλά δεν θα έχεις συχνά την ευκαιρία να διδαχθείς και να δώσεις εξετάσεις σε μια ξένη γλώσσα δωρεάν. Πήγαινε ακόμα και αν δε σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γλώσσα του τόπου υποδοχής ή και αν δε σου φαίνεται αρκετά χρήσιμη (πχ. Αν είναι γλώσσα που ομιλείται μόνο σ’ αυτή τη χώρα). Ποτέ δεν ξέρεις που θα σου χρησιμεύσουν οι γνώσεις που θα αποκομίσεις. Και μόνο να καταλάβεις καλύτερα το λαό του προσωρινού σου πανεπιστημίου και να μάθεις πώς να ζητήσεις κάτι στο σούπερ μάρκετ, κέρδος είναι. Επίσης στα μαθήματα αυτά μπορείς να κάνεις επιπλέον Ερασμίτες φίλους από άλλες σχολές του εκεί πανεπιστημίου. Επομένως…

Tip: «Μάθε τέχνη και άσ’ την και αν πεινάσεις πιάσ’ την»… language edition.

Μην το παρακάνεις με τα πάρτι και το ποτό. Το λέω γιατί υπάρχει μια τάση για υπερβολές στο Erasmus. Πίστεψέ με, δε θα σε ωφελήσει σε κάτι να είσαι συνέχεια άυπνος/η, να μεθάς συχνά και να κάνεις συνεχώς κακή διατροφή. Από ένα σημείο και μετά ο οργανισμός σου δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει σωστά και ποιος μπορεί να περάσει καλά όταν δε νιώθει καλά, αλλά άρρωστος; Εξ άλλου υπάρχουν και πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις με το φως της μέρας. Η διασκέδαση δε χρειάζεται να είναι μονοδιάστατη. Επίσης, καλά τα πάρτι αλλά να είσαι και υπεύθυνος. Να πηγαίνεις στη σχολή σου. Έχεις να περάσεις και εκεί κάποια μαθήματα, μην το ξεχνάς! Επομένως…

Tip: Και η διασκέδαση θέλει το μέτρο της!

Φυσικά, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τοπικές σπεσιαλιτέ, ποτά, δραστηριότητες, καθώς και να έρθεις σε επαφή με τοπικά έθιμα και γενικά με οτιδήποτε για το οποίο αυτή η χώρα είναι δημοφιλής (επί παραδείγματι: Βουδαπέστη à θερμά λουτρά, Πράγα à μαύρο θέατρο κλπ). Βρες τι αξίζει να κάνεις σε αυτή τη χώρα που δεν μπορείς, ή μπορείς αλλά με λιγότερο ευνοϊκούς όρους να κάνεις στον τόπο σου και εκμεταλλεύσου αυτές τις ευκαιρίες. Για παράδειγμα, στη χώρα που πήγα εγώ ανακάλυψα πως είχαν πάρα πολύ χαμηλές τιμές στα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής για θεατρικές παραστάσεις, καθώς και στο εισιτήριο του κινηματογράφου, οπότε φρόντισα να το εκμεταλλευτώ.  Επομένως…

Tip: Γνώρισε από την καλή και την ανάποδη τη χώρα υποδοχής σου!

Θα σου πρότεινα επίσης να φροντίσεις να γνωρίσεις όσο πιο πολλά άτομα μπορείς, για να δεις διαφορετικούς τρόπους σκέψεις και διαφορετικές νοοτροπίες, να κατανοήσεις περισσότερο άλλους λαούς, να ρωτήσεις και να πληροφορηθείς για το πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια σε άλλες χώρες και τι δυνατότητες προσφέρονται για εργασία και μεταπτυχιακά. Διευρύνοντας τον κύκλο και τις γνώσεις σου και κρατώντας επαφές με άτομα από άλλες χώρες και με τους καθηγητές σου στον τόπο υποδοχής μπορείς αργότερα να δημιουργήσεις εργασιακές και σπουδαστικές ευκαιρίες, καθώς και ευκαιρίες για περαιτέρω ταξίδια. Επομένως…

Tip: Διεύρυνε τον κύκλο σου!

Μίλα όσο πιο πολύ μπορείς αγγλικά (ή και άλλες ξένες γλώσσες που ξέρεις). Το Erasmus είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να φρεσκάρεις και να αναπτύξεις τις γλωσσικές σου γνώσεις. Για τον ίδιο λόγο, ανάλαβε εργασίες στο Πανεπιστήμιο υποδοχής! Είναι ευκαιρία να μάθεις και να εξασκήσεις το ειδικό λεξιλόγιο-ορολογία του κλάδου που σπουδάζεις και, σε πολλές περιπτώσεις, δε διδασκόμαστε επαρκώς ή και καθόλου στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτή η εξάσκηση πολύ πιθανόν να σου φανεί χρήσιμη επαγγελματικά ή σπουδαστικά (π. χ. μεταπτυχιακό) στο μέλλον. Επομένως…

Tip: Άσε για λίγο τα Ελληνικά στην άκρη!

Ξέχνα για λίγο τα προβλήματα, τις υποχρεώσεις και τις σκοτούρες που έχεις πίσω στην Ελλάδα. Αυτά θα είναι πάντα εδώ να σε περιμένουν. Κοίτα να γεμίσεις τις αποσκευές σου για Ελλάδα με αναμνήσεις εμπειρίες και εικόνες που θα σε κάνουν να αναπολείς για πάντα τα φοιτητικά σου χρόνια. Μόνο μην ξεχάσεις να δηλώσεις μαθήματα στην Ελλάδα, όπως εγώ, και μετά τρέχεις και δε φτάνεις για να τα δώσεις!

Καλό Erasmus!!!         

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!