#FoitiTips: Εισαγωγή στο Μεταπτυχιακό των ονείρων σου
της Αλεξάνδρας Παπαμανώλη
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένα μεταπτυχιακό φαντάζει σαν ένας μαραθώνιος αγώνας δρόμου για τη συγκέντρωση χαρτιών, μία επί μονίμου βάσεως κατειλημμένη τηλεφωνική γραμμή στην πανεπιστημιακή γραμματεία, ένα ατελείωτο τρέξιμο, που όμως μπορεί να αποκτήσει δημιουργική διάσταση και να σου εξασφαλίσει αύριο μία θέση στο μεταπτυχιακό που ονειρεύεσαι. Ακολουθούν 5 συμβουλές για το πώς να το πετύχεις!
Εις βάθος έρευνα
Προτού καν ξεκινήσεις να συγκεντρώνεις τα δικαιολογητικά και να γράφεις τις συνοδευτικές σου επιστολές, φρόντισε να έχεις κάνει μία εκτεταμένη έρευνα όσον αφορά τα Πανεπιστήμια και τα προγράμματα στα οποία σκέφτεσαι να υποβάλεις αίτηση. Εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στα μαθήματα και το ακαδημαϊκό κομμάτι, αλλά τα πάντα από τη διοικητική υποδομή μέχρι τις εγκαταστάσεις. Αναλογίσου πως τα πανεπιστήμια πλέον δεν διαφέρουν πολύ από τις επιχειρήσεις, έχουν εσωτερική και εξωτερική διακυβέρνηση, μία εκπαιδευτική πολιτική, αξίες, σύμβολα, μέχρι και σλόγκαν! Οπότε είναι δική σου δουλειά να τα κάνεις κτήμα σου, ώστε η αίτησή σου να ξεχωρίσει.
Άλλο το να δηλώνεις παρών και άλλο να είσαι παρών
Όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης, μην αναπαράγεις απλά το βιογραφικό σου. Εάν ήταν αυτός ο στόχος της συνέντευξης δε θα ήταν απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία σου, οπότε εκμεταλλεύσου την αλλιώς. Κάνε την προετοιμασία σου σχετικά με τις τυποποιημένες ερωτήσεις, αλλά προσπάθησε να κάνεις και την υπέρβαση παρουσιάζοντας τον εαυτό σου δυναμικά. Μη ξεχνάς επίσης, ότι μία συνέντευξη είναι μία αμφίδρομη εμπειρία. Όπως εσύ θέλεις να μεταδόσεις μία θετική εικόνα, έτσι και οι υπεύθυνοι εισαγωγής θέλουν να αποκομίσεις μία καλή εντύπωση. Εδώ σου δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να ρωτήσεις τους πλέον ειδικούς σχετικά με το πρόγραμμα και τις προοπτικές του, οπότε μη διστάσεις. Οι καθηγητές άλλωστε εκτιμούν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και το κίνητρο των φοιτητών στη διαδικασία εισαγωγής.
Ξεκίνημα με δικλείδες ασφαλείας
Τα πιο πολλά μεταπτυχιακά, ειδικά στο εξωτερικό, έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής, μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα, ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές. Εάν έχεις βρει το ιδανικό μεταπτυχιακό, αλλά τα μηδενικά στο τέλος του ποσού των διδάκτρων, σου προκαλούν πονοκέφαλο, μην τα παρατάς ακόμη. Όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια προσφέρουν τη δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών που καλύπτουν μέρος ή και όλο το ποσό, ενώ υποτροφίες χορηγούνται και από πολλά άλλα Ιδρύματα. Φρόντισε όμως, προτού ξεκινήσεις τις αιτήσεις να έχεις διασφαλίσει μέρος του ποσού που απαιτείται για το μάστερ σου.
Σεμινάρια – Open Days
Σήμερα που τα μεταπτυχιακά αποτελούν το διαβατήριο για την αγορά εργασίας, όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα και μέσα σε αυτήν την πληθώρα μεταπτυχιακών, είναι δύσκολο να διαλέξεις και να κάνεις σωστά την αίτηση σου. Γι’ αυτόν το σκοπό διοργανώνονται πολλά ενημερωτικά σεμινάρια και εκθέσεις, ενώ κάποια Ιδρύματα έχουν θεσμοθετήσει μία ημέρα κάθε χρόνο, οπότε ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν τους υποψήφιους φοιτητές να τα επισκεφτούν, εγκαθιδρύοντας έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους.
Σ. Ε. Π
Πολλοί μέσω ενός μεταπτυχιακού αλλάζουν την επαγγελματική τους κατεύθυνση, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η επιλογή του μεταπτυχιακού να διαμορφωθεί μέσα στο κατάλληλο συμβουλευτικό πλαίσιο. Μία πηγή για να συλλέξεις πληροφορίες είναι σίγουρα οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, ωστόσο πιο αξιόπιστη και έγκυρη πηγή μπορεί να αποτελέσει ένας σύμβουλος, ο οποίος θα σε βοηθήσει να δεις πέρα από το αντικείμενο αυτό καθαυτό. Έτσι θα κάνεις μία πιο συνετή επιλογή, για μία μακροπρόθεσμα επωφελή επένδυση.
Είτε επιλέξεις να μείνεις στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, το μεταπτυχιακό είναι ένα ταξίδι με αφετηρία την αίτησή σου και πολλαπλούς προορισμούς. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που σε κινητοποιούν, εάν διοχετεύσεις το πάθος σου στην αίτησή σου, έχεις κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία σου.