fashion

Fast fashion: Ποιο είναι το πρόβλημα;

της Μαίρης Λιαρομμάτη

Ο Yves Saint Laurent αναφέρει πως “η μόδα ξεθωριάζει, το στυλ όμως παραμένει αιώνιο”. Δυστυχώς, με την έλευση του κινήματος της γρήγορης μόδας, η μόδα δεν έχει την ευκαιρία να ξεθωριάσει, καθώς αντικαθίσταται άμεσα με κάτι διαφορετικό. Σε συνδυασμό με την αμεσότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η μόδα προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες του καταναλωτή. Ωστόσο, με τον υψηλό κύκλο εργασιών στα ρούχα τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένα καταστροφικό περιβαλλοντικό κόστος.

Τι είναι όμως η fast fashion;

Ο όρος fast fashion, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα ενδύματα χαμηλής ποιότητας, τα οποία παράγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ χαμηλές τιμές. Το κόστος εργασίας παραμένει χαμηλό και οι υπάλληλοι στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας. Ο στόχος των συγκεκριμένων εταιρειών είναι το γρήγορο κέρδος, ενθαρρύνοντας έτσι τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε περισσότερα ρούχα, τα οποία θα φορεθούν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η βιομηχανία της fast fashion μόδας αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, σχετικά με την επίδραση στο περιβάλλον. Παρά τις ευρέως γνωστές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει διότι η άνοδος της γρήγορης μόδας βασίζεται στην φθηνή παραγωγή και στην συχνή κατανάλωση.

fashionFast fashion και περιβάλλον

Ο αντίκτυπος της γρήγορης μόδας στο περιβάλλον αποτελεί ένα πολύ επίπεδο ζήτημα. Αρχικά, μια έκθεση από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP), τον Μάρτιο του 2023, αναφέρει πως η γρήγορη μόδα ευθύνεται για έως και 10% των ετησίων εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως. Αναφορικά με την παραγωγή, η υπερβολική χρήση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με βάση το πετρέλαιο, όπως ο πολυεστέρας, σημαίνει πως οι συγκεκριμένες επωνυμίες βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για την δημιουργία νέων προϊόντων.

Συνθήκες εργασίας στην βιομηχανία fast fashion

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις στο εργασιακό τους περιβάλλον. Η πίεση για την τήρηση των προθεσμιών οδηγεί συχνά σε υπερεργασία, αφήνοντας τους εργαζόμενους σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένους. Επιπλέον πολλές επωνυμίες στην βιομηχανία της γρήγορης μόδας δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους τους, αναγκάζοντας τους να ζουν στo όριο της fashionφτώχειας, για να καταφέρουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Έπειτα οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας συχνά παραμελούνται, με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα να είναι πολύ συχνά. Οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε επικίνδυνα υλικά, όπως βαφές και χημικές ουσίες χωρίς την κατάλληλη προστασία, διακινδυνεύοντας έτσι μακροπρόθεσμα, την σωματική τους υγεία.

Η λύση για την αντιμετώπιση της γρήγορης μόδας περιλαμβάνει την μετατόπιση της νοοτροπίας των καταναλωτών, στις βιώσιμες τάσεις και την αργή μόδα. Η αργή μόδα θα τους βοηθήσει να αγοράσουν λιγότερα προϊόντα, θα κάνει τις αγορές τους να είναι πιο συνειδητές και θα τους βοηθήσει να επωφεληθούν από τα ποιοτικά ρούχα. Η επέκταση της μεταχειρισμένης μόδας και της ανακύκλωσης είναι μια άλλη πολλά υποσχόμενη λύση για την υπερπαραγωγή της γρήγορης μόδας. Μια πρόσφατη έρευνα τόνισε, πως η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων αναμένεται να αυξηθεί στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!