Erasmus+: Όνειρο με δυσκολίες

Erasmus+ 15

Της Θεοδώρας Ντρέκη

Έρχεται η μέρα που αποφασίζεις πως θες να πας Erasmus+. Μόλις γύρισε η προηγούμενη φουρνιά και την ακούς να εξιστορείται εμπειρίες με τόση προσοχή σαν μικρό παιδάκι που τρελαίνεται για ιστορίες περιπέτειας. Σε τσιγκλάνε κάθε φορά που λένε πόσο ωραία ήταν και πόσα πολλά κέρδισαν με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Και κάπου εκεί αρχίζει να σου γίνεται έμμονη ιδέα. Να πάω ή να μην πάω; Θα είναι ωραία όπως τα λένε ή δεν θα είναι; Θα τα καταφέρω; Ή θα τρέχω στα αεροδρόμια για να γυρίσω πίσω; Μοιάζουν απλές, φυσιολογικές ερωτησούλες που δεν αργούν όμως να σε κάνουν να σκέφτεσαι τα βράδια ξαπλωμένος στο κρεβάτι κοιτώντας το ταβάνι. Λες θα το σκεφτώ και θα αποφασίσω, μέχρι που έρχεται η πρώτη ανακοίνωση από την σχολή πρόσκλησης νέων φοιτητών για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+. «Θα πάω» ακούγεται από μέσα σου διαβάζοντάς την.

Πηγαίνεις, βλέπεις συγκεντρωμένο κόσμο, είναι κι άλλοι σαν κι εσένα που θέλουν να μάθουν περισσότερα. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του τμήματός σου μιλούν για τα θετικά της εμπειρίας αυτής. Σε προειδοποιούν ότι δε θα είναι όλα ρόδινα κι ότι θα αντιμετωπίσεις πολλές δυσκολίες, αλλά όλα αυτά τα αντιδιαστέλλουν με τα οφέλη λέγοντας πως είναι περισσότερα, οπότε βγαίνεις κερδισμένος. Λες εντάξει πόσο χάλια να είναι, δεν νομίζω να δυσκολευτώ. Σου παρουσιάζουν τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, τυχαίνει κάποιοι καθηγητές σου να έχουν δουλέψει σε αυτά. Σου λένε πως πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά όλα τα προγράμματα σπουδών των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και ύστερα να αποφασίσεις. Κάπου εκεί αρχίζει το χάος! Θα μιλήσουμε σε λιγάκι γι’ αυτό το μικρό χάος.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοντοζυγώνει. Τα ετοιμάζεις όλα με τόσο άγχος, τα παραδίδεις στη γραμματεία αφού έχεις πάει εξακόσιες φορές για ερωτήσεις. Έρχεται η δεύτερη συνάντηση… είναι η μέρα που μαθαίνεις αν σε επέλεξαν κι αν ναι, σε ποιο πανεπιστήμιο. Συγκεντρωμένοι όλοι οι υποψήφιοι μέσα στο άγχος μαθαίνουν τα αποτελέσματα και περισσότερες πληροφορίες για το τι θα ακολουθήσει. Και ξανά ξεκινάει το μικρό χάος που λέγαμε προηγουμένως. Είσαι πλέον αναγκασμένος να βρεις τα μαθήματα που θες να αντιστοιχίσεις με τα μαθήματα της σχολής σου συμπληρώνοντας τις 30 πιστωτικές μονάδες (ΕCTS). Μπαίνεις στο site της σχολής και ψάχνεις το τμήμα σου. Εύχεσαι να είναι στα αγγλικά∙ αν όχι, θα δυσκολευτείς, το μόνο σίγουρο. Βρίσκεις το τμήμα σου, λοιπόν, μπαίνεις στο πρόγραμμα σπουδών και ψάχνεις εξονυχιστικά κάθε λεπτομέρεια των μαθημάτων εκεί. Έχεις κάνει την λίστα με τα προτεινόμενα μαθήματα που λες πως θα αντιστοιχίσεις από Ελλάδα και ψάχνεις, ψάχνεις, ψάχνεις… σου παίρνει πολλή ώρα ίσως και μέρες και βγάζεις το τελικό σου σχεδιάγραμμα, το οποίο πρέπει να παρουσιάσεις στις υπεύθυνες καθηγήτριες Erasmus+ του τμήματός σου για να εγκρίνουν τα μαθήματα. Αν είσαι τυχερός και δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, τότε το μικρό μαρτύριο τελείωσε. Αν δεν είσαι όμως πρέπει να ψάξεις ξανά. Τις ημέρες που εσύ κάνεις αντιστοιχίσεις έρχεται ηλεκτρονικό μήνυμα από το γραφείο Erasmus+ για εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικά μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και άλλες χίλιες δυο οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις. Βάζεις σε προτεραιότητα ό,τι έχεις να κάνεις, αφού φυσικά τα έχεις διαβάσει όλα πολλές φορές για καλύτερη εμπέδωση στον οδηγό εξερχόμενων φοιτητών. Πολλά δεν θα τα καταλάβεις γι’ αυτό θα χρειαστεί να ρωτήσεις παλιότερους. Την ίδια περίοδο το πανεπιστήμιο υποδοχής σου σε ευχαριστεί για την επιλογή σου να φοιτήσεις στη χώρα τους ένα ολόκληρο εξάμηνο σπουδών και σε συμβουλεύει να κοιτάζεις συχνά τις ανακοινώσεις τους. Εννοείται πως όταν το βλέπεις λες “ωχ τι άλλο πρέπει να κάνω ακόμα…” αλλά ας μην το σχολιάσουμε πολύ.

Μετά την ηλεκτρονική αίτηση έρχεται η σειρά του περιβόητου Learning Agreement. Η Συμφωνία μάθησης για σπουδές είναι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλα συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο κι από τις δύο πλευρές. Το συμπληρώνεις, πηγαίνεις στις υπεύθυνες καθηγήτριες σου για υπογραφές (όταν τις βρεις φυσικά και δεν τις κυνηγάς από πίσω), αν δεν έχεις πρόβλημα στις αντιστοιχίσεις σου τότε μπορείς για λίγο να επαναπαυθείς πως όλα δρομολογούνται από μόνα τους. Πώς θα πάρεις όμως υπογραφές από τα άλλο πανεπιστήμιο; Ηλεκτρονικά μηνύματα πάνε κι έρχονται μέχρι να καταλάβεις τι ζητούν. Τις περισσότερες φορές πρέπει να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση σε δικιά τους πλατφόρμα με όλα τα συνημμένα που θέλουν. Ταυτόχρονα πρέπει να καταθέσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο εράσμους σου. Τυχαίνει τις περισσότερες φορές κάτι να λείπει∙ μια υπογραφή, ένα δικαιολογητικό για το οποίο όμως δεν ευθύνεσαι εσύ και πάει λέγοντας!

Παράλληλα έχεις και την έννοια για το πού θα μείνεις, τι θα τρως , πώς θα ζήσεις… φυσικά με τη βοήθεια της ελληνίδας μάνας όλα αυτά σου υπενθυμίζονται διαρκώς. Αυτά όμως είναι πιο ευχάριστα σε σχέση με τη χαρτούρα και τις υπογραφές.

Η συνέχεια περιλαμβάνει πάνω κάτω ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνεις μέχρι να φύγεις και τι οφείλεις να κάνεις αφού φύγεις. Παραδίδεις τα τελευταία σου χαρτιά στο γραφείο εράσμους και αρχίζεις να φτιάχνεις βαλίτσες!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!