Της Ευγενίας Πάταρα
Erasmus+: Μεταπτυχιακά και παροχές
Η βασική δράση 1 του προγράμματος Erasmus+, εκτός από την κινητικότητα φοιτητών και σπουδαστών ΕΕΚ για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, περιλαμβάνει παροχές και για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει στους ενδιαφερόμενους κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και εγγύηση σπουδαστικών δανείων για μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Erasmus+: Κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών
Τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΚΠΜΣ – Erasmus Joint Masters) αποτελούν ένα ολοκληρωμένο διεθνές πρόγραμμα σπουδών υψηλού επιπέδου – 60, 90 ή 120 διδακτικών (ακαδημαϊκών) μονάδων – που απονέμεται από μια διεθνή κοινοπραξία ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης ή και από άλλους εταίρους του εκπαιδευτικού ή μη τομέα (ερευνητικοί οργανισμοί, δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις) οι οποίοι εξειδικεύονται και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τους τομείς σπουδών που καλύπτονται από το κοινό πρόγραμμα. Αυτά τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και την προαγωγή της διεθνοποίησης στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, την ενίσχυση της ελκυστικότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη βελτίωση του επιπέδου ικανοτήτων των αποφοίτων μεταπτυχιακών σπουδών, κυρίως, ως προς τη συνάφειά τους με την αγορά εργασίας.
Οι δραστηριότητες των κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών
Στα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών υποστηρίζονται δύο βασικές δράσεις: η υλοποίηση ΚΠΜΣ που αντιστοιχεί σε 60, 90 ή 120 διδακτικές μονάδες και οργανώνεται μέσω μιας κοινοπραξίας ιδρυμάτων και η απονομή υποτροφιών σε άριστους σπουδαστές από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Οι δράσεις του ΚΠΜΣ υλοποιούνται στα συμμετέχοντα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, τα οποία βρίσκονται σε μια από τις χώρες του προγράμματος. Τα ιδρύματα αυτά απονέμουν μεταπτυχιακά διπλώματα, τα οποία πρέπει να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών του ΚΠΜΣ και πρέπει να είναι πλήρως αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στη χώρα στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.
Η επιτυχής ολοκλήρωση ενός κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών οδηγεί στην απόκτηση είτε ενός κοινού τίτλου σπουδών (ενιαίο δίπλωμα που εκδίδεται εξ ονόματος τουλάχιστον δύο ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από διαφορετικές χώρες του προγράμματος) είτε με την απόκτηση πολλών διπλωμάτων, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο εκδίδονται από δύο ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης διαφορετικών χωρών του προγράμματος και αναγνωρίζονται πλήρως στις χώρες αυτές.
Ο ρόλος των συμμετεχόντων οργανισμών
Στο πρόγραμμα αυτό, οι συμμετέχοντες οργανισμοί έχουν δύο ρόλους. Ο αιτών/συντονιστής οργανισμός είναι ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης που υποβάλλει την πρόταση σχεδίου εξ ονόματος όλων των εταίρων. Σε περίπτωση έγκρισης του κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, ο συντονιστής οργανισμός εκπροσωπεί την ομάδα των συμμετεχόντων οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίζει το ΚΠΜΣ σε συνεργασία με όλους τους εταίρους του σχεδίου. Οι βασικοί εταίροι είναι όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν διπλώματα και είναι αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές της χώρας του προγράμματος ή της χώρας εταίρου στην οποία είναι εγκατεστημένα, αλλά και κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός που συμβάλλει ενεργά στην προετοιμασία, υλοποίηση και αξιολόγηση του ΚΠΜΣ. Η απαραίτητη θεσμική δέσμευση όλων των οργανισμών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία ΚΠΜΣ πρέπει να εξασφαλίζεται πριν από την εγγραφή των πρώτων σπουδαστών ΚΠΜΣ, ώστε να διασφαλίζεται ισχυρή θεσμική ενσωμάτωση και στήριξη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συμφωνίας κοινοπραξίας ΚΠΜΣ, η οποία πρέπει να υπογράφεται από όλα τα συνεργαζόμενα ιδρύματα πριν την έναρξη της πρώτης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και επιλογής των υποτρόφων.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών
Στο παρόν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, η εκάστοτε αίτηση για συμμετοχή υποβάλλεται από το ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης που βρίσκεται σε χώρα του προγράμματος στον εκτελεστικό οργανισμό εκπαίδευσης, οπτικοακουστικών θεμάτων και πολιτισμού που εδρεύει στις Βρυξέλλες, μέχρι τις 27 Μαρτίου στις 12 μ.μ. (ώρα Βρυξελλών) για τα προγράμματα που θα ξεκινήσουν μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Ο τόπος και η διάρκεια φοίτησης
Η φοίτηση στα ΚΠΜΣ πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον δύο από τις χώρες του προγράμματος που εκπροσωπούνται στην κοινοπραξία. Επιπλέον περίοδοι φοίτησης μπορούν να πραγματοποιηθούν σε άλλους συμμετέχοντες οργανισμούς από χώρες του προγράμματος ή χώρες εταίρους ή και σε οργανισμούς που δεν εκπροσωπούνται στην κοινοπραξία. Η περίοδος φοίτησης περιλαμβάνει 1 ή 2 έτη και ένα ακαδημαϊκό προπαρασκευαστικό έτος.
Οι φοιτητικές υποτροφίες
Στα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, οι συμμετέχοντες φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υποτροφία απευθείας στην κοινοπραξία ΚΠΜΣ της επιλογής τους. Κατά την αρχική περίοδο χρηματοδότησης, η επιχορήγηση ΚΠΜΣ χρηματοδοτεί 13-20 κατόχους φοιτητικών υποτροφιών. Η φοιτητική υποτροφία καλύπτει όλη τη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση υποτροφίας ΚΠΜΣ για συγκεκριμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα μέχρι και σε τρεις κοινοπραξίες ΚΠΜΣ, ενώ δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση και για άλλη υποτροφία εάν έχουν ήδη λάβει υποτροφία ΚΠΜΣ ή υποτροφία μεταπτυχιακού προγράμματος ErasmusMundus.
Οι φοιτητικές υποτροφίες ΚΠΜΣ περιλαμβάνουν το κόστος συμμετοχής των σπουδαστών (δίδακτρα, ασφαλιστική κάλυψη), μια συνεισφορά στα έξοδα μετακίνησης και εγκατάστασης και ένα επίδομα διαβίωσης για όλη τη διάρκεια του προγράμματος των σπουδών. Πιο συγκεκριμένα, τα αντίστοιχα ποσά είναι τα εξής:
Για τα έξοδα της συμμετοχής των σπουδαστών:
Έως και 9.000 ευρώ ανά έτος και ανά δικαιούχο υποτροφίας από χώρα εταίρο
Έως και 4.500 ευρώ ανά έτος και ανά δικαιούχο υποτροφίας από χώρα του προγράμματος
Κάθε ποσό που υπερβαίνει αυτές τις ανώτατες συνεισφορές θα πρέπει να καλύπτεται από τους συμμετέχοντες οργανισμούς και δεν μπορεί να βαρύνει το δικαιούχο της υποτροφίας.
Για τα έξοδα μετακίνησης και εγκατάστασης των σπουδαστών:
1.000 ευρώ ανά έτος και ανά δικαιούχο υποτροφίας και κάτοικο χώρας του προγράμματος για έξοδα μετακίνησης
2.000 ευρώ ανά έτος για έξοδα μετακίνησης + 1.000 ευρώ για έξοδα εγκατάστασης δικαιούχου υποτροφίας κατοίκου χώρας εταίρου που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 4.000 χιλιομέτρων από το ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΜΣ
3.000 ευρώ ανά έτος για έξοδα μετακίνησης + 1.000 ευρώ για έξοδα εγκατάστασης δικαιούχου υποτροφίας κατοίκου χώρας εταίρου που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4.000 χιλιομέτρων από το ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΜΣ
Για τα έξοδα διαβίωσης των σπουδαστών:
1.000 ευρώ ανά μήνα για όλη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών του ΚΠΜΣ (24 μήνες κατ’ανώτατο όριο)
Σπουδαστικά δάνεια μεταπτυχιακών φοιτητών
Το Erasmus+ προβλέπει τη χορήγηση δανείων για πλήρη κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό. Τα δάνεια θα είναι εγγυημένα μέσω ενός προγράμματος εγγυήσεων δανείων που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και όχι από τους δικαιούχους ή τους συγγενείς τους. Η εγγύηση θα ωφελήσει ιδίως τους σπουδαστές που προέρχονται από λιγότερο ευνοημένα περιβάλλοντα, που έχουν εμποδιστεί στο παρελθόν από την πραγματοποίηση σπουδών στο εξωτερικό λόγω της έλλειψης εθνικών υποτροφιών ή δανείων. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δανείζουν σε μια ομάδα πολιτών την οποία δεν ελέγχουν σε πρώτη φάση. Ως αντάλλαγμα για την εγγύηση, οι τράπεζες καλούνται να προσφέρουν στους μετακινούμενους δάνεια με μικρότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς και με περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή έως και δύο ετών, επιτρέποντας στους αποφοίτους ουσιαστικά να βρουν θέση εργασίας πριν αρχίσουν την αποπληρωμή του δανείου. Επίσης, τα δάνεια θα χορηγούνται αμερόληπτα έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου φοιτητή, ενώ, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν θα απαιτείται καμία εγγύηση από μέρους των γονιών ή των συμμετεχόντων. Άλλοι ευνοϊκοί όροι των δανείων είναι οι εξής:
Θα παρέχεται η δυνατότητα αναβολής της πληρωμής των τόκων κατά τη διάρκεια των σπουδών του ωφελούμενου.
Δεν θα υπάρχουν ποινές για πρόωρη ή και μερική αποπληρωμή.
Το ύψος των δανείων θα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές διάρκειας ενός έτους, ενώ για μεταπτυχιακά διάρκεια 2 ετών το ποσό θα αυξάνεται κατά 6.000 ευρώ φθάνοντας τα 18.000.
Με τον τρόπο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι για την πραγματοποίηση ενός μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών στο εξωτερικό αποκτούν πρόσβαση σε δάνεια που τους δίνουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις σπουδές τους στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Ο μηχανισμός εγγύησης σπουδαστικών δανείων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο του 2014, με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537
Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/
Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας
http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register
Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας: