E-Learning: Εσύ πότε θα ξεκινήσεις;
Σήμερα, καθώς όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας παίρνουν ψηφιακή μορφή(βλέπε κοινωνική δικτύωση, e-Gaming), η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να λείπει από το «παιχνίδι». Το e-Learning έχει κάνει μπάσιμο στην εκπαιδευτική κοινότητα την τελευταία δεκαετία, προσελκύει υποστηρικτές καθημερινώς, έχει γίνει αντικείμενο επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και σχολιασμού. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να ενημερώσει περί αυτού, να αναδείξει τα πλεονεκτήματά του αλλά και να καταγράψει τυχόν κινδύνους ή δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν.
Τι είναι; Αναφέρεται στην εκμάθηση ενός γνωστικού αντικείμενου μέσω του διαδικτύου. Κύριος σκοπός είναι η επαγγελματική κατάρτιση, εξ’ ου και η πιστοποίηση μετά το πέρας των ηλεκτρονικών σπουδών, που αποκτάται με την επιτυχία σε εξετάσεις πάνω στις αποκτηθείσες γνώσεις. Στοχεύει σε όλες τις ηλικίες, και μπορεί να γίνει από την άνεση του σπιτιού σου. Απαιτείται πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση στο Internet, που εν έτει 2017, θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία, κακά τα ψέματα. Τα δίδακτρα αντιστοιχούν σε κάποιο χρηματικό ποσό, προσιτό στην πλειοψηφία, λόγω της αυξανόμενης απήχησης του θεσμού. Βέβαια, υπάρχουν και δωρεάν προσφορές. Η έρευνα αγοράς στην συγκεκριμένη περίπτωση συνίσταται, καθώς οι προοπτικές του e-learning είναι πολυάριθμες.
Αξίζει τον κόπο; Είναι μία ερώτηση που κάθε νέος πρέπει να κάνει για κάθε τι που επιχειρεί. Το e-Learning όπως προαναφέρθηκε είναι προσβάσιμο από όλους, αλλά αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο φοιτητής, είναι ότι αποτελεί τεράστια ευκαιρία για να αναπτυχθεί περαιτέρω στο αντικείμενο σπουδών του, να μορφωθεί αλλά και να χρησιμοποιήσει την πολύπλευρη γνώση ως εργαλείο για να διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες
Όσον αφορά τον κλάδο γενικότερα, επεκτείνεται σταθερά και έχει ανοδική πορεία. Τρανταχτή απόδειξη είναι ότι ινστιτούτα κολοσσοί, όπως το MIT, το Stanford, το Michigan, προσφέρουν μαθήματα τους πάνω σε διάφορα αντικείμενα μελέτης, μαζί με την αντίστοιχη πιστοποίηση. Ένας τέτοιος ιστότοπος που δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων αυτών συγκεντρωτικά, είναι ο Coursera. Επίσης υπάρχουν και οι αυτόνομοι οργανισμοί όπως η Shaw Academy. Μέσω έρευνας στην παγκόσμια αγορά, βρίσκουν ποια επαγγέλματα είναι “trending”, και προσαρμόζουν τη διδακτική τους ύλη αναλόγως. Η σταθερής τους ανάπτυξη, έχει συγκεντρώσει την προσοχή μεγάλων πολυεθνικών και άλλων εμπορικών δυνάμεων, που παρακολουθούν συνεχώς την πρόοδο των σπουδαστών και ζητούν νέο εργατικό δυναμικό ακατάπαυστα. Με λίγα λόγια, οι οικονομικές και επαγγελματικές προοπτικές προσφέρονται απλόχερα σε όποιον έχει θέληση να ασχοληθεί. Συμπληρωματικά, από το «χορό» δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, που την τελευταία τετραετία εισήλθαν στον κλάδο, προσφέροντας σε κάθε νέο την ευκαιρία ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αλλά και στους υπάρχοντες φοιτητές την δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική ικανότητα γύρω από την ακαδημαϊκή τους πορεία.
Κίνδυνοι; Ναι. Είναι οι γνωστοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα. Πάντα θα υπάρχουν επιτήδειοι που θα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το όραμα που δημιουργεί στους δημιουργικούς ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος, για οικονομικό τους όφελος. Προσοχή και συνεχές φιλτράρισμα των πηγών μάθησης θέλει και όλα θα κυλήσουν ρολόι. Τώρα, συγκεκριμένα για το e-Learning, υπάρχει αυτή η οπισθοδρομική άποψη ότι ο καθένας από το σπίτι του μπορεί να «κλέψει» κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμος όταν πρέπει για να εισέλθει στην κατά τ’ άλλα αιμοδιψή αγορά εργασίας. Βέβαια, η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικούς απόφοιτους και η δυναμική που ο κλάδος έχει αποκτήσει, αναιρούν ολοκληρωτικά την άποψη αυτή.
Κλείνοντας, στην εποχή μας η οικονομική αποκατάσταση και η επαγγελματική επιτυχία έχουν γίνει “must”. Δεκτό. Παρ’ όλο που η μόρφωση περνάει σε δεύτερη μοίρα, το e–Learning είναι ένα εφόδιο που μπορεί να σε μορφώσει και να σε καταρτίσει ταυτόχρονα. Το μυστικό είναι ότι δεν υπάρχει άγχος, βοηθάει τον διδασκόμενο χωρίς να τον πιέζει και προπάντων πιστεύει σε αυτόν και τις ικανότητες του. Ναι, έτσι είσαι έτοιμος να μπεις στην αιμοδιψή αγορά εργασίας. Η επιτυχία και η προσωπική ευημερία, κρύβεται σε ένα χώρο που σε αφήνει ελεύθερο να αναπτυχθείς και αυτός ο χώρος είναι η ψηφιακή μάθηση.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!