Drive-in Cinema: Επιστροφή στο μέλλον του κινηματογράφου
των Άρη Αλεξίου και Στέφι Ράσκοβα
Η χιλιοειπωμένη έννοια της κανονικότητας ανοίγεται μπροστά μας. Μαζί με όλα τα στραβά (και κάποια ίσια ενδεχομένως), η καραντίνα ξέθαψε vintage συνήθειες του παρελθόντος. Απλωτές σε πάρκα και πλατείες, ραντεβού στα κρυφά και τηλεφωνήματα στον σύγχρονο κυρ Στέφανο της γειτονιάς για προμήθειες, ήταν στοιχεία της καθημερινότητας που υποχρέωσαν τους ρομαντικούς της παλιάς εποχής σε μαραθώνιο Φίνος Φιλμ. Από το χρονοντούλαπο της νοσταλγίας πρόλαβε να ξεγλιστρήσει μια ακόμη αγαπημένη απόλαυση. Ο λόγος για το Drive-in cinema, ή αλλιώς «γυάλισε το αυτοκίνητο, απόψε έχει σινεμά!».
Το drive-in είναι ένα εναλλακτικό είδος κινηματογράφου που (επαν)έρχεται στις ζωές μας. Πρόκειται για μία μεγάλη υπαίθρια οθόνη, έναν προτζέκτορα, σνακς και ένα μεγάλο πάρκινγκ για αυτοκίνητα. Σε μερικούς, υπάρχουν χώροι για παιδιά και πικνίκ. Ουσιαστικά, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν κινηματογραφικά έργα από την άνεση και την ιδιωτικότητα του αυτοκινήτου τους, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο.
Tell me a story
Το πρώτο drive-in στην ιστορία δημιουργήθηκε από τον Ρίτσαρντ M. Χόλινγκσχεντ Τζ.. Ο Χόλινγκσχεντ ήταν ένας νεαρός από το New Jersey της Αμερικής, ο οποίος θέλοντας να διαφημίσει τη μάντρα αυτοκινήτων του πατέρα του και να βρει μία λύση για την υπέρβαρη μητέρα του, οδηγήθηκε σε αυτή την ανακάλυψη (Μάντεψε ποιος παίρνει το βραβείο Καλύτερος Υιός της Χρονιάς…). Χρειάστηκε ένα πανί ανάμεσα σε δύο δέντρα, μία μηχανή προβολής και ένα ραδιόφωνο. Κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του, μετά από σειρά δοκιμών, στις 6 Αυγούστου του 1932. Έναν χρόνο αργότερα, άνοιξε το drive-in του με εισιτήριο στα 25 cents και πρώτη προβολή το «Wives Beware».
Βέβαια, ο πρώτος drive-in κινηματογράφος που καταγράφηκε ήταν τον Απρίλιο του 1915, στο Νέο Μεξικό. Το Theatre de Guadalupe είχε θέσεις και για αυτοκίνητα και για… πεζούς. Όσο εξελισσόταν η τεχνολογία του ήχου και της εικόνας, τόσο τα drive-in γνώριζαν άνθηση και επιτυχία, ακόμα και στην Ευρώπη. Και τόσο πιο δημοφιλές γινόταν και το ποπκόρν! Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γύρω στα 1945, αυτό το είδος κινηματογράφου γνώρισε τη χρυσή εποχή του.
Η εμφάνιση της έγχρωμης τηλεόρασης αρχικά και η ενοικίαση βιντεοκασετών αργότερα, ήταν χτυπήματα κάτω από τη μέση που το drive-in cinema δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Τα χρόνια από το 1970 μέχρι το 1990 γνώρισε σταδιακή ύφεση που οδήγησε τελικά στον αφανισμό του. Στην αυγή της νέας χιλιετίας, κυρίως στην Αυστραλία και τον Καναδά, υπήρξε μια προσπάθεια αναγέννησης, η οποία δε βρήκε ανταπόκριση από τους σινεφίλ της εποχής. Εικάζεται ότι η οικονομική κρίση και η υψηλή τιμή του πετρελαίου ευθύνονται για την αποτυχία του όλου εγχειρήματος.
Ο σινεμάς ο drive ο in εν Ελλάδι
Όσον αφορά την Ελλάδα, η τάση αυτή ποτέ δε ρίζωσε ιδιαίτερα στις συνήθειες και τα ενδιαφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτό ίσως συνέβαινε επειδή οι ταινίες που προβάλλονταν ήταν Β’ κατηγορίας, δηλαδή ταινίες χαμηλού κόστους χωρίς την υπογραφή και στήριξη κάποιας κινηματογραφικής εταιρείας. Οπότε, επιλέχθηκε μία νέα προσέγγιση. Τα drive-in που λειτουργούσαν, πρόβαλλαν πλέον μόνο ταινίες ερωτικού περιεχομένου.
Τα γνωστότερα drive-ins ήταν το Άθενς Ντράιβ Ιν στη Λεωφόρο Κηφισίας Αμαρουσίου και το Αβάντι στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Υπήρχαν ακόμα στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, με εξαιρετική επιτυχία αυτό στην Αμμουδάρα. Σήμερα, υπάρχει το «στοιχειωμένο» drive-in της Μαλακάσας, το οποίο λειτούργησε από το 1977 έως το 1980 και πλέον μένει μόνο η γιγάντια και παραμελημένη οθόνη του. Προσπάθειες για αναβίωση υπήρξαν από το 1ο En Lefko Film Festival στον Λυκαβηττό (προβολή ταινίας Μπόνι και Κλάιντ) και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.
Back To Life
Ο Covid-19 υποχρέωσε τα μεγάλα μυαλά της ψυχαγωγίας να ψάξουν (πολύ σχολαστικά!) νέους τρόπους διασκέδασης που θα υπακούουν στο social distancing. Τα drive-ins που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους στην άκρη του πάγκου, κλήθηκαν ανέλπιστα να μπουν στο παιχνίδι της ψυχαγωγίας με σκοπό να τραβήξουν την καραντινόπληκτη ομάδα. Πλέον, μπορεί κανείς να επισκεφτεί σινεμάδες του αυτοκινήτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να νιώσει τα vintage vibes που αυτοί εκπέμπουν και να συνυπάρξει με φανς του κινηματογράφου κι ας είναι από μακριά κι αγαπημένοι. Λίγη βενζίνη, λίγο κρασί και το αυτοκίνητό μου! Αυτό το καλοκαίρι, τα drive-ins θα έχουν την τιμητική τους.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!