Δουλειά και σπουδές: μαζί ή χωριστά ;
της Αναστασίας Χρηστάκη και του Ανδρέα Φράγκου
Η δουλειά και οι σπουδές ταυτόχρονα είναι μια πρόκληση που δεν έχει για όλους την ίδια απάντηση. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία που χρήζουν ανάλυσης και υποκειμενικής αξιολόγησης, καθώς ο χρόνος μιας ημέρας δεν υπερβαίνει ποτέ τις 24 ώρες. Για κάποιους είναι αναγκαιότητα λόγω οικονομικής αδυναμίας και για άλλους είναι επιλογή για απόκτηση εμπειρίας, που στις μέρες μας είναι απαραίτητη για την ομαλή είσοδο στην αγορά εργασίας.
Πλεονεκτήματα
Αν κανείς συνδυάζει παράλληλα τις σπουδές και τη δουλειά του έχει οικονομική ανεξαρτησία, κάτι που τον βοηθάει να αισθάνεται καλύτερα και να επενδύει με προσωπικές του επιλογές στη μόρφωση και στη διασκέδασή του. Ωριμάζει πιο γρήγορα και μαθαίνει από νέος τα μυστικά του επαγγέλματος. Οι ακαδημαϊκές σπουδές βρίσκονται μακριά από την πρακτική εφαρμογή και συχνά επικεντρώνονται στην έρευνα και σε θεωρητικές-ακαδημαϊκές προσεγγίσεις.
Η προϋπηρεσία τον κάνει να αντιληφθεί ποιες είναι οι πρακτικές ανάγκες της οικονομίας, ποιες είναι οι ζητούμενες και καλοπληρωμένες επαγγελματικές γνώσεις και ικανότητες ανοίγοντάς του νέους ορίζοντες. Η ψυχολογία του και η συμπεριφορά του κερδίζουν πολλά από την έκθεσή του στην εταιρική κουλτούρα. Γίνεται αναγκαστικά πολύ καλύτερος επαγγελματίας από τους συνομηλίκους του. Καλλιεργεί τα ταλέντα του και σχεδιάζει τα επόμενα του βήματα με πείρα και υπευθυνότητα.
Τέλος, εξοικειώνεται με την ιδέα να μαθαίνει νέα πράγματα και να τα ασκεί στο πεδίο εφαρμογής, μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι τη λήξη του επαγγελματικού βίου, λόγω των ραγδαίων παγκόσμιων εξελίξεων σε όλους τους τομείς και την ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης.
Μειονεκτήματα
Αρχικά, η ισορροπία πολλαπλών υποχρεώσεων φαντάζει αδύνατη ή δύσκολη. Πολλές φορές, συμπίπτουν οι ώρες της σχολής με την ώρα της εργασίας. Έτσι, ο φοιτητής αναγκάζεται να χάσει πολύτιμες ώρες διδασκαλίας. Στα μαθήματα υπάρχει πιθανότητα να παραδίδονται σημαντικές διαλέξεις για την εξεταστική, με αποτέλεσμα ο φοιτητής να μην διαθέτει τις ανάλογες σημειώσεις.
Επιπλέον, σε περίπτωση ανάθεσης εργασίας, θα πιεστεί ψυχολογικά και σωματικά για να φέρει εις πέρας το σύνολο των υποχρεώσεων. Η έγκαιρη παράδοση των εργασιών δύσκολα θα επιτευχθεί, καθώς είτε δεν του φτάνει ο χρόνος είτε αφήνει την ανάλυση της για τελευταία στιγμή.
Υπάρχει πιθανότητα να συμβεί σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out);
Ο χαρακτήρας του κάθε ατόμου διαφέρει και εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζει τις εξωτερικές πιέσεις. Ένας άνθρωπος που επιθυμεί να τα προλαβαίνει όλα και να μην αποκλίνει από το πρόγραμμα του, υπάρχει πιθανότητα στην υπερβολική προσπάθεια υλοποίησης των υποχρεώσεων του να διαταράξει την ψυχική του υγεία. Η συνεπής στάση απέναντι στην δουλειά και στο πανεπιστήμιο, θα επιφέρει είτε άμεσα είτε έμμεσα κούραση.
Μειωμένος χρόνος για εσωτερική ανασκόπηση
Με άλλα λόγια, οι ευθύνες καταβάλουν την εσωτερική φροντίδα και κατά επέκταση την αφιέρωση χρόνου με τον εαυτό μας. Οι φοιτητές δεν απολαμβάνουν στο έπακρον την φοιτητική τους ζωή, ούτε συμμετέχουν σε εξωτερικές δραστηριότητες. Η κοινωνικοποίηση και η γνωριμία με νέους ανθρώπους έρχεται αντιμέτωπη με το ατέρμονο κυνήγι του ρολογιού.
Η επιλογή ανάμεσα στη δουλειά και το πανεπιστήμιο είναι στην κρίση του κάθε φοιτητή. Αναμφίβολα, η οικονομική δυσκολία αποτελεί σοβαρό λόγο για την ανάγκη εύρεσης εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές δεν πρέπει να εθελοτυφλούν και να επιλέγουν υπεύθυνα για την αποφυγή της εξαφάνισης ενδιαφέροντος του αντικείμενου σπουδών.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!