#Debate: Χορτοφαγία
του Άρη Αλεξίου και της Ευανθίας Νικολάου
Κεφάλαιο χορτοφαγία. Ένας τρόπος ζωής που αποτελεί συχνά πυκνά αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε παρέες, μια διατροφική πολιτική που αυξάνει συνεχώς τα μέλη της και μία βιομηχανία τροφίμων που προσπαθεί καθημερινά να καλύψει τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες των χορτοφάγων. Trendy ή όχι, η χορτοφαγία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και επηρεάζει πλέον σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία. Το ερώτημα είναι: Πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει κάποιος χορτοφάγος;
#Υπέρ της χορτοφαγίας
Ένας χορτοφάγος για να οδηγηθεί στο συγκεκριμένο τρόπο διατροφής έχει φιλτράρει καταστάσεις και γεγονότα που συγκρούονται με τα προσωπικά του πιστεύω. Είτε για ηθικούς λόγους είτε για λόγους υγείας, κάθε χορτοφάγος ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να υπερασπιστεί τις επιλογές του και να τις υποστηρίξει με επιχειρήματα.
Σεβασμός στις ζωές των ζώων
Υιοθετώντας χορτοφαγικές συνήθειες αυτομάτως δείχνεις σεβασμό στη ζωή κάθε ζώου. Η θέση τους είναι στο φυσικό περιβάλλον μακριά από καταπίεση και περιορισμούς. Η αποχή από την κατανάλωση κρέατος θα μειώσει σταδιακά τον αριθμό των ζώων στις μονάδες μαζικής παραγωγής και θα περιορίσει την εκμετάλλευση τους για τις διατροφικές ανάγκες της κοινωνίας. Μιλώντας με νόμους προσφοράς και ζήτησης, περισσότεροι χορτοφάγοι σημαίνει και λιγότερες απώλειες ζώων.
Φιλική προς το περιβάλλον
Εν μέσω μιας τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης που απειλεί τη συνοχή του πλανήτη, η χορτοφαγία συνεισφέρει στη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος. Η καλλιέργεια χορτοφαγικών προϊόντων απαιτεί λιγότερους φυσικούς πόρους (χώμα και νερό) απ’ ότι απαιτεί η κτηνοτροφία για την παραγωγή κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών.
Οφέλη για την υγεία
Μία διατροφή βασισμένη στα φυτά είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σίδηρο και φυλλικό οξύ, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από περιττές θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Σύμφωνα με έρευνες η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Επίσης, βοηθάει στο να μειωθεί το υπερβολικό βάρος και βελτιώνει την υγεία των νεφρών.
#Κατά της χορτοφαγίας
Σύμφωνα με τη Βιολογία, ο άνθρωπος δεν είναι ούτε σαρκοφάγο ούτε φυτοφάγο είδος μεμονωμένα. Είναι παμφάγο ον. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώσει προϊόντα και από τις δύο πλευρές, αλλά όχι ότι επιβάλλεται. Το βασικότερο επιχείρημα που ακούγεται από κάποιον που υποστηρίζει ότι η χορτοφαγία δεν είναι «φυσιολογική» είναι ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να τρώει κρέας. Είναι λογικό, λοιπόν, να εξαγριώνει τους χορτοφάγους, γιατί η διατροφή είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα και ο κάθε οργανισμός διαφορετικός. Επιβάλλεται, όμως, να επισημανθούν οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις της χορτοφαγίας στον οργανισμό, ώστε να τις γνωρίζει όποιος επιλέξει αυτή τη διατροφή.
Έλλειψη βιταμινών
Υπάρχουν πολλοί χορτοφάγοι που καταναλώνουν ψάρια. Όσοι δεν το κάνουν, όμως, θα έπρεπε να γνωρίζουν πόσο απαραίτητα είναι τα ωμέγα-3 για τον οργανισμό. Αντίστοιχα, η αποχή από το κρέας και τα ζωϊκά παράγωγα (για τους vegan) οδηγεί στην έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης Β12. Ο σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τις φυτικές πηγές και για αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση της βιταμίνης C και η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.
Προβλήματα Υγείας
Είναι μύθος ότι η χορτοφαγία, σε αντίθεση με την κρεατοφαγία, δεν δημιουργεί παθήσεις και προβλήματα υγείας. Μπορεί να μην ευθύνεται τόσο για πολύ σοβαρά ζητήματα υγείας όσο ευθύνεται η κρεατοφαγία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απουσιάζουν. Η χορτoφαγία φαίνεται να ευθύνεται για τη δημιουργία καρδιοαγγειακών προβλημάτων, την εμφάνιση κατάθλιψης, μυϊκής ατροφίας, υπογονιμότητας και παθήσεων των δοντιών. Ακόμη, για την αδυναμία του ανοσοποιητικού, εξαιτίας της έλλειψης ψευδαργύρου.
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι όπως όλες οι διατροφικές συνήθειες, έτσι και η χορτοφαγική, παρουσιάζει και θετικά αλλά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Παρόλο που η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Η διατροφή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι προσωπική υπόθεση. Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σαφέστατα έχει αρνητικές συνέπειες τον οργανισμό όπως και η διακοπή της κατανάλωσης του επίσης. Μέτρον άριστον! Αν επιθυμείτε να ακολουθήσετε μία χορτοφαγική διατροφή φροντίστε να ενημερωθείτε κατάλληλα, ώστε να λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, σε συνεννόηση πάντα με έναν διατροφολόγο!
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!