#Debate: Φοιτητής και Συγκατοίκηση

της Ευανθίας Νικολάου & της Ευρυδίκης Μπακαλίδου 

Η συγκατοίκηση στη φοιτητική ζωή είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς φοιτητές. Μιας που βρισκόμαστε στις αρχές του εξαμήνου, το οποίο σημαίνει εγγραφές πρωτοετών και αναζήτηση σπιτιών, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλύσουμε αυτό το θέμα. Σίγουρα, η συγκατοίκηση στη ζωή ενός φοιτητή είναι μια μοναδική εμπειρία, είτε την δεις από την θετική είτε από την αρνητική της πλευρά. Ποια είναι, λοιπόν, τα υπέρ και ποια τα κατά του να έχεις συγκάτοικο στη φοιτητική σου ζωή;

φοιτητής και συγκατοίκηση

#Υπέρ

Εξοικονόμηση 

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά. Μοιρασιά των υποχρεώσεων. Το να έχεις συγκάτοικο είναι απίστευτα βολικό. Αν σκεφτείς πόσες δουλειές και έξοδα χρειάζεται ένα σπίτι για να συντηρηθεί. Μπορείς να μοιραστείς όλες αυτές τις υποχρεώσεις μαζί του και να μην έχεις τόσο άγχος για το πως θα τις βγάλεις πέρα. Έτσι, διευκολύνεις και την τσέπη των γονιών σου και την δική σου (ειδικά αν δουλεύεις). Επίσης, ακόμα κι αν μετά από μια κουραστική μέρα δεν έχεις προλάβει να μαγειρέψεις, είναι πιθανό, όταν γυρίσεις, να βρεις ζεστό φαγητό και άρα να μην παραγγείλεις!

Συντροφιά

Ένα ακόμα θετικό του να έχεις συγκάτοικο είναι ότι, ακόμα κι αν χάσεις τα κλειδιά του σπιτιού, πάντα υπάρχει ένα άτομο μέσα στο σπίτι να σου ανοίξει! Όχι, εντάξει, αστειεύομαι. Αλλά, πραγματικά, το καλό είναι ότι πάντα έχεις παρέα στο σπίτι. Γυρνάς μετά από μία γεμάτη μέρα στη σχολή και θέλεις να χαλαρώσεις πίνοντας καμία μπίρα; Θέλεις να μοιραστείς πολύ σημαντικά νέα με κάποιον κι όχι να κάτσεις μπροστά από μια τηλεόραση μόνος σου; Να κάνεις λίγο χαβαλέ; Ο συγκάτοικος σου είναι εκεί για εσένα!

Αυτοβελτίωση

Εκτός από την παρέα, το να μοιράζεσαι τον ίδιο χώρο με έναν άλλον άνθρωπο σου μαθαίνει αξίες, όπως είναι η ομαλή συμβίωση, οι υποχωρήσεις και η υπευθυνότητα. Δεν έχεις πλέον να προσέχεις μόνο τον εαυτό σου, αλλά και να προσπαθείς να συμβιώνεις με ένα άλλο άτομο. Μαθαίνεις να σέβεσαι τα δικαιώματα του και τις προτιμήσεις του. Αυτή η διαδικασία σε βοηθά να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις αντοχές σου.

Η συγκατοίκηση δε σε κάνει μόνο να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, αλλά και τον άλλο άνθρωπο με τον οποίο μοιράζεσαι το ίδιο σπίτι. Με τον καιρό θα δεις ότι θα αποκτήσεις έναν πολύ καλό φίλο που θα εμπιστεύεσαι πολύ. Θα τον γνωρίζεις και από την καλή και από την κακή του πτυχή. Μπορεί αυτή τη στιγμή να σε τρομάζει να εκτεθείς μοιράζοντας το χώρο σου με κάποιον άλλον, αλλά αν το δοκιμάσεις θα δεις ότι είναι μία μοναδική εμπειρία, που αξίζει όσο δεν πάει!

#Κατά

Αβεβαιότητα

Ξεκινώντας από τα βασικά: ποιος θα είναι ο συγκάτοικος σου; Πιθανότητα πρέπει να επιλέξεις κάποιον που εμπιστεύεσαι, ελπίζοντας να μην είναι “stalker” ή γενικά κάποιος αναξιόπιστος. Δύσκολη επιλογή και απόφαση. Δύσκολη, καθώς είναι αρκετά επισφαλές να βρεις κάποιον με τον οποίο θα μοιράζεστε τις ευθύνες τόσο για τα οικονομικά όσο και για την ασφάλεια του ίδιου του σπιτιού αλλά και εσένα του ίδιου.

Τυπικότητα

Δεν υπάρχει η απόλυτη ελευθερία, καθώς θα πρέπει να σέβεσαι τις ανάγκες του συγκατοίκου σου, όπως και αυτός τις δικές σου. Δε θα μπορείς να γυρνάς σπίτι και να βάζεις τέρμα το Caliente και να κάνεις όλα τα χορευτικά του κομματιού ή να κυκλοφορείς όπως εσύ θέλεις.

Απώλεια

Εάν επρόκειτο να συγκατοικήσεις με κάποιον ήδη γνωστό σου, τότε ξανασκέψου το. Είναι πολύ πιθανό η φιλία σας να λάβει τέλος. Αυτό θα γίνει καθώς ποτέ δεν γνωρίζεις 100% τον άλλον. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα μείνετε μαζί θα αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορες παραξενιές, που θα αρχίσουν να ενοχλούν και τους δυο. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα σίγουρο.

Καθαριότητα

Πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο, στο οποίο θα πρέπει να εξετάσεις καλά τη κατάσταση και να ψυχολογήσεις το συγκάτοικο σου, προτού συγκατοικήσετε. Αυτό δεν είναι άλλο από αυτό της καθαριότητας. Αρχικά, ας αποφύγουμε τα άκρα: τον σούπερ μανιακό με την καθαριότητα, αλλά και τον τύπο που θα υιοθετήσει την κατσαρίδα που εμφανίστηκε. Πότε δε ξέρεις σε ποια περίπτωση ανθρώπου θα πέσεις, αλλά σίγουρα πρέπει να έχετε κοινούς κανόνες υγιεινής.

Την απόφαση πλέον την παίρνεις εσύ! Σίγουρα, το θέμα της συγκατοίκησης έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και σοβαρά μειονεκτήματα. Όπως και να έχει, πρέπει σίγουρα να το σκεφτείς διπλά πριν λάβεις την τελική απόφαση. Εάν ως φοιτητής/τρια επιλέξεις τη συγκατοίκηση, φρόντισε να θέσεις τα όρια από την αρχή για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις.

Ό,τι και αν επιλέξεις να έχεις μια υπέροχη φοιτητική ζωή και θυμήσου, αυτά είναι τα καλύτερα χρόνια!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!