#Debate: Καριέρα σε Ελλάδα ή Εξωτερικό;

της Αλεξάνδρας Κουτσουβά και της Κωνσταντίνας Παΐδα

Συχνά, οι νέοι βρίσκονται στο δίλημμα αν πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό ή αν είναι προτιμότερο να μείνουν στην Ελλάδα και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους για μια επιτυχημένη καριέρα. Όσοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν, επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον για την καριέρα τους μέσα από τις εμπειρίες που θα αποκτήσουν σε κάποια ξένη χώρα. Από την άλλη όμως, στην Ελλάδα δεν θα έχουν τη δυσκολία της ξενιτιάς χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους.

#Υπέρ: Φεύγω για καριέρα στο εξωτερικό

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι επιλέγουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Μερικοί επιλέγουν να φύγουν από την χώρα για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Άλλοι φεύγουν, ώστε να χαράξουν το προσωπικό τους επαγγελματικό μονοπάτι σε μία διαφορετική χώρα που μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες.

Γιατί οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό;

Η Ελλάδα της κρίσης οδήγησε πολλούς νέους σε αυτή την κρίσιμη απόφαση, η οποία, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη. Ποτέ και για κανέναν. Ποιος αφήνει την πατρίδα του, την οικογένειά του και τις παρέες του ελαφρά τη καρδία και φεύγει για το άγνωστο; Οι συνθήκες, όμως, που επικράτησαν στη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία μόνο ευνοϊκές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ειδικά για εκείνη την γενιά που αποφοίτησε μέσα σε αυτά τα χρόνια και έπρεπε να αναζητήσει το επαγγελματικό της μέλλον. Η εν λόγω γενιά βρέθηκε αντιμέτωπη με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας. Εάν δε είχε την τύχη να βρει εργασία, ο μισθός δεν επαρκούσε σε καμία περίπτωση για την κάλυψη όλου του εύρους των προσωπικών αναγκών. Το κόστος ζωής ήταν δυσανάλογο με το εισόδημα και για αυτόν τον λόγο η λύση για πολλούς ήταν η μετανάστευση.

Οι ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι περισσότερες

Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα του σήμερα η εύρεση εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο ανταγωνισμός υψηλός. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως στο εξωτερικό η διαδικασία της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι ευκολότερη, αλλά πως οι ευκαιρίες για καριέρα είναι περισσότερες. Ο καθένας καλείται να επιλέξει από πληθώρα χωρών που μπορούν να προσφέρουν ένα υψηλότερο εισόδημα και ένα βελτιωμένο επίπεδο διαβίωσης, στο οποίο πλέον είναι δυνατόν να ανταποκριθεί. Επιπροσθέτως, είναι κοινό μυστικό το γεγονός πως, λόγω της επιδεινωμένης κατάστασης, όλοι οι νέοι άρχισαν να πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να κάνουν καριέρα, όντες ανεξάρτητοι, είναι να προμηθευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα πιστοποιητικά, αναβαθμίζοντας το βιογραφικό τους και τις δεξιότητές τους. Προφανώς και δεν είναι κατακριτέα η επιμόρφωση, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των άρτια καλλιεργημένων νέων που καλούνται να καλύψουν τον περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας που μπορεί να προσφέρει η χώρα.

Η απόφαση να φύγεις από την Ελλάδα είναι δύσκολη

Όσοι έρχονται να κατακρίνουν αυτή την επιλογή και να κατηγορήσουν τους νέους ότι δεν προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και ότι επιλέγουν την εύκολη λύση του εξωτερικού, είναι καλό να έχουν υπόψιν τους το γεγονός πως για τον νέο που παίρνει αυτή την απόφαση τίποτα δεν είναι εύκολο. Καλείται να φύγει από την πατρίδα του και τον κύκλο του και να μετακομίσει σε μία νέα άγνωστη χώρα χωρίς κανένα οικείο πρόσωπο και να επικοινωνεί και να εργάζεται κάθε μέρα σε μία γλώσσα διαφορετική τη μητρικής του. Οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πάρα πολλές και μόνο κάποιος που έχει βιώσει αυτή την αλλαγή είναι σε θέση να το αντιληφθεί και να συμμεριστεί αυτή την άποψη.

#Yπέρ: Παλεύω να βοηθήσω την χώρα μου μένοντας εδώ

Σκέφτεσαι κι εσύ το μέλλον σου στην Ελλάδα και το πέρας των σπουδών σου; Δεν είσαι ο μόνος. Όλοι στο ίδιο δίλημμα βρισκόμαστε. Ναι πράγματι, πολλοί φίλοι και γνωστοί θα σπεύσουν να σε συμβουλέψουν και να σου πουν ότι με τις σπουδές και τις γνώσεις που έχεις αποκομίσει, με τον κόπο και το διάβασμα που κατέβαλες τα 12 χρόνια εκπαίδευσης για να αποφασίσεις να δώσεις πανελλήνιες και να μπεις σε κάποια σχολή… είναι κρίμα να δουλεύεις (στην καλύτερη περίπτωση) στο αντικείμενο σου με 650€ ως βασικό μισθό και στην χειρότερη σε μία καφετέρια γιατί δεν καταφέρνεις να βρεις εργασία σε αυτό που σπούδασες. Δεν έχουν άδικο. Αλλά να δούμε και μία διαφορετική εκδοχή;

Καριέρα: Γιατί να μείνω στην Ελλάδα;

Αγαπώ τον τόπο μου και παλεύω να συνεισφέρω σ’ αυτόν. Καλό το να έχεις έναν καλό μισθό, δεν αντιλέγω… αλλά είναι ακαταμάχητο να ξέρεις ότι μέσα από την δουλειά σου συνεισφέρεις κάπου, ότι βοηθάς για την ανάπτυξη της χώρας που έχεις περάσει όλη σου τη ζωή κι ότι δεν εγκαταλείπεις φεύγοντας. Τα προηγούμενα χρόνια από την Ελλάδα έφευγαν εργατικά χέρια, αναζητώντας χειρωνακτικές δουλειές. Ας εστιάσουμε λίγο εκεί και ας κοιτάξουμε πραγματικά γεγονότα…

Πηγές εσόδων της Ελλάδας

Η γεωργία, η αλιεία, η ναυτιλία κι ο τουρισμός (τους θερινούς μήνες κι όχι μόνο) στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων. Πολλοί γνωστοί μας έχουν εκτάσεις με ελιές ή άλλες καλλιέργειες και δεν βρίσκουν «χέρια» να δουλέψουν. Προτού κατηγορήσεις, λοιπόν, τον «ξένο» που σου παίρνει τις δουλειές και φύγεις έξω, θα μπορούσες να επενδύσεις δουλεύοντας σε κάτι τέτοιο. Για να μιλήσουμε με παραδείγματα, πολλοί πιστοποιημένοι οινοποιοί που εργάζονται στην χώρα μας έχουν κάνει διεθνή καριέρα, όπως και πολλοί γεωπόνοι. Είναι πολύ εξεζητημένες οι παραπάνω σπουδές και με διαθέσιμα μεταπτυχιακά διεθνώς (Αυτό κάτι λέει…). Η ευφυής γεωργία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια σε κάθε γωνία του πλανήτη και στην Ελλάδα υπάρχουν όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί κάτι τέτοιο σε καριέρα, μιας κι η Ελλάδα παλεύει να επενδύσει στο να φέρει την καινοτομία και την τεχνολογία στην πρωτογενή παραγωγή, που έχει τόση ζήτηση.

Οι μορφωμένοι νέοι πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα

Γιατροί, μηχανικοί, άνθρωποι με τεχνολογική κατάρτιση που αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα και να καινοτομήσουν στην ειδικότητά τους, πλέον κατέχουν υψηλόβαθμες και καλοπληρωμένες θέσεις. Μιας και τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχασε πολλούς νέους με σπουδαία μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό, άνοιξαν πολλές νέες και καλές θέσεις καριέρας για νέους Έλληνες επιστήμονες. Κι ας μην ξεχνάμε ωστόσο, πόσοι ήταν οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό, που δεν βρήκαν τόσο ιδανικά τα πράγματα όσο τους τα περιέγραφαν ή τα φαντάζονταν, και γύρισαν πιο αποφασισμένοι από ποτέ να δουλέψουν και ναι, τα κατάφεραν. Τα πράγματα δεν είναι ιδανικά πουθενά κι ακόμα και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Κάθε χώρα που χάνει μορφωμένους ανθρώπους δυσκολεύεται να αναπτυχθεί, αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της χώρας μας και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μορφωμένους ανθρώπους, κι αν αυτοί δεν εγκαταλείψουν θα μπορέσει να έρθει μια πρωτοφανής ανάπτυξη, που τόσο την επιθυμούμε.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!