#Debate: Διαδίκτυο VS Έντυπα μέσα στην ενημέρωση
της Ευανθίας Νικολάου και του Άρη Αλεξίου
Η ενημέρωση αφορά όλους μας. Είναι κομμάτι της καθημερινότητας του ανθρώπου, ο οποίος είναι μέλος μιας κοινωνίας. Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις της και να έχουμε ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Τα μέσα που συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών ποικίλουν. Το Διαδίκτυο, από τη μία, έχει κάνει την «επαναστατική» του εμφάνιση στον τομέα της ενημέρωσης, ενώ από την άλλη τα έντυπα μέσα αποτελούν διαχρονικά μέσα ενημέρωσης. Το ερώτημα, όμως, είναι: για ποιους λόγους θα έπρεπε κάποιος να επιλέξει το Διαδίκτυο για την ενημέρωσή του και για ποιους, αντίστοιχα, τα έντυπα μέσα;
Υπέρ του Διαδικτύου
Πολύ βασικό στοιχείο του Διαδικτύου είναι ότι είναι πιο οικονομικό από τα έντυπα μέσα και ότι, φυσικά, έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι σήμερα. Είτε μέσω της αναζήτησης πηγών, είτε μέσω των social media, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούν καθημερινά, είναι πανεύκολη πλέον η ενημέρωση. Είναι συχνό φαινόμενο, όταν τσεκάρεις την αρχική σελίδα στο Instagram ή στο Facebook, για παράδειγμα, να εμφανιστεί κάποια είδηση και, κλικάροντάς την, να ενημερωθείς μέσω κάποιου site για αυτήν. Ακόμη, έχεις τη δυνατότητα να διαδώσεις αυτή την πληροφορία μέσω μηνυμάτων στους φίλους σου. Επομένως, η χρήση των social media κάνει την ενημέρωση αμεσότερη και ευκολότερη.
Στο Διαδίκτυο μπορεί να αναρτήσει ο καθένας την είδηση που θέλει να διαδώσει, σε αντίθεση με την εφημερίδα, στην οποία η κυβέρνηση ασκεί ιδιαίτερη επίδραση. Αυτό, δίνει τη δυνατότητα στους απλούς πολίτες, εκτός από το να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση, να ενημερώνουν τους συμπολίτες τους για περιστατικά στα οποία έχουν παραστεί, γράφοντας ένα σχετικό άρθρο για αυτά. Σαφώς, ο καθένας θα είχε τις αμφιβολίες του, σχετικά με το κατά πόσο είναι αξιόπιστη μία είδηση, την οποία έχει γράψει ένας απλός πολίτης και όχι ένας δημοσιογράφος. Αντί να αναφερθώ όμως, αντίστοιχα, στη συχνή παραπληροφόρηση κάποιων δημοσιογράφων (φαινόμενο πολύ συχνό και διαχρονικό δυστυχώς) θα θέσω ως επιχείρημα το παρακάτω.
Ο χρήστης του Διαδικτύου μπορεί να εξακριβώσει τις πληροφορίες που του δίνονται, διότι στο Διαδίκτυο μπορεί να ενημερωθεί μέσω πολλών πηγών. Αυτό του παρέχει τη δυνατότητα να σιγουρέψει αν η πληροφορία που διάβασε ήταν έγκυρη και, επιπλέον, να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν μέσω κάποιου site το οποίο, πιθανόν, είναι πιο αναλυτικό από κάποιο άλλο. Ακόμη, μπορεί να επιλέξει από ποια πηγή θα ενημερωθεί. Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μονόπλευρη η ενημέρωσή του.
Και μην ξεχνάμε ότι στο Διαδίκτυο μπορείς να παρακολουθήσεις και να διαβάσεις ειδήσεις και από άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως είναι η τηλεόραση, αλλά και η ίδια η εφημερίδα σε ηλεκτρονική έκδοση.
Υπέρ των Έντυπων Μέσων
Ναι, τα έντυπα μέσα δεν διανύουν τις καλύτερες μέρες, και ναι το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει ευκολίες που το χαρτί δεν μπορεί. Ειδικοί αναλυτές και λάτρεις των προγνωστικών προβλέπουν τον αφανισμό των έντυπων μέσων για δεκαετίες. Το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και τώρα το διαδίκτυο υποτίθεται πως θα «σκότωναν» τα τυπωμένα φύλλα, όμως αυτά συνεχίζουν να κυκλοφορούν καθημερινά. Η έντυπη ενημέρωση έχει πλεονεκτήματα που το διαδίκτυο δεν μπορεί να αντισταθμίσει.Τουλάχιστον ακόμα.
Αξιοπιστία
Τις περισσότερες φορές η έντυπη ενημέρωση «φιλτράρει» τα θέματα της και διασταυρώνει τις πηγές προτού προχωρήσει στη συγγραφή των άρθρων. Κάθε δημοσίευση γίνεται επώνυμα και ο δημοσιογράφος είναι υπόλογος για τα γραφόμενά του. Η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο επιτρέπει στον καθένα να προωθεί περιεχόμενο και να παραθέτει την άποψη του, χωρίς να βασίζεται απαραίτητα σε πηγές με υπόσταση και σε αληθινά γεγονότα. Αν και η διαδικτυακή ενημέρωση συνήθως έχει ταυτότητα και προσπαθεί να διατηρεί την αντικειμενικότητα της, η παραπληροφόρηση μπορεί εύκολα να καταναλωθεί από τους χρήστες. Άτομα που δεν ελέγχουν την εγκυρότητα αυτών που δημοσιεύουν ενημερωτικό περιεχόμενο και την αυθεντικότητα των γεγονότων μπορούν κάλλιστα να παραπλανηθούν και να αναπαράξουν ψευδείς ειδήσεις.
Διαχείριση 
Τα έντυπα μέσα έχουν αρχή μέση και τέλος. Όταν ενημερώνεσαι από μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό διαχειρίζεσαι ένα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων και έχεις την όρεξη και την περιέργεια να ανακαλύψεις κάθε μία από αυτή. Η θεματολογία ποικίλει και περιέχει πεπερασμένο αριθμό πληροφοριών, συνήθως τα πιο επίκαιρα και φλέγοντα θέματα. Το διαδίκτυο από την άλλη είναι χαοτικό. Τεράστιος όγκος πληροφορίας που κουράζει τον αναγνώστη χωρίς να επιτυγχάνεται ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση.
Αποκλειστικότητα
Όταν παίρνεις στα χέρια σου την εφημερίδα ή το περιοδικό είσαι εσύ και το χαρτί. Δύσκολα κάτι θα διακόψει αυτή την αλληλεπίδραση που αποκτά τον χαρακτήρα ιεροτελεστίας. Για όσο διαρκέσει η ανάγνωση το έντυπο μέσο σε έχει αιχμαλωτίσει χωρίς να το καταλάβεις και δε σου επιτρέπει να φύγεις χωρίς να κάνεις φύλλο και φτερό κάθε του σελίδα. Είναι η μυρωδιά και η αφή του χαρτιού που δημιουργούν μια αποκλειστική και ρομαντική σχέση. Όταν «σερφάρεις» στους διάφορους ενημερωτικούς ιστότοπους χάνεται η μαγεία της αποκλειστικότητας. Με ένα κλικ μπορείς να ακούσεις ξαφνικά μουσική ή να χαζέψεις κάποιο βίντεο, χάνοντας έτσι τη συγκέντρωση σου και την πληροφορία που αναζητούσες. Οι πειρασμοί είναι πολλοί και η συστηματική ανάγνωση ανύπαρκτη.
Μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι τη στιγμή που όλες οι γενιές θα εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, τότε η έντυπη ενημέρωση θα πάψει να υφίσταται. Μια λογική θεώρηση που ξεχνά κάτι πολύ σημαντικό. Τους ρομαντικούς και φανατικούς ακόλουθους της τυπωμένης πληροφορίας. Όσο η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων καλωσορίζει νέα μέλη στις τάξεις της, τόσο η έντυπη ενημέρωση θα αντέχει στον χρόνο.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!