Body shaming: αυτή η μάστιγα

της Ελίζας Σακκά

Επιτέλους ήρθε το καλοκαίρι, η πιο ξέγνοιαστη συνήθως εποχή του χρόνου, για την οποία σχεδόν όλοι ανυπομονούμε. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και η επιφάνεια των ρούχων μικραίνει για προφανείς λόγους. Ωστόσο, την έλευση του καλοκαιριού συνοδεύουν συνήθως οι ανασφάλειές μας σε όλο τους το μεγαλείο. Πώς θα βγω στην παραλία; Τί να φορέσω για να με κολακεύει; Να αρχίσω τώρα γυμναστήριο; Ανασφάλειες, οι οποίες ενισχύονται από αδιάκριτα βλέμματα, από ειρωνικά μειδιάματα και κακεντρεχή σχόλια. Έλα, ξέρεις για τι πράγμα μιλάω! Έχεις υπάρξει είτε θύμα, είτε θύτης ή ακόμα και τα δύο σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Body shamimg είναι η πρακτική του να υποβιβάζεις κάποιον κοροϊδεύοντάς τον ή επικρίνοντάς τον για το μέγεθος ή για το σχήμα του σώματός του. Γελοίο δε νομίζεις; Αρχικά, ποιος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε από εμάς να κρίνουμε το σώμα κάποιου άλλου; Ποιος μας όρισε δικαστές, κριτές η σχολιαστές, οι οποίοι όχι μόνο μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε τους άλλους, αλλά και να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας είτε απευθείας στο άτομο που το αφορούν, είτε σε άλλους με τρόπο άκομψο και προσβλητικό;

Πώς είναι δυνατόν να κρίνουμε και να μιλάμε επικριτικά για την εμφάνιση ενός ανθρώπου για τον οποίον πιθανώς δεν γνωρίζουμε τίποτα, ούτε καν το όνομά του, πόσο μάλλον την ιστορία του. Πώς απέκτησε το συγκεκριμένο «ελάττωμα», αν οφείλεται σε πρόβλημα υγείας, αν το κληρονόμησε, αν υπήρχε εκ γενετής; Αλλά ακόμα και να έχουμε τη σχετική οικειότητα, αυτό δε μας δίνει το δικαίωμα να επέμβουμε στις επιλογές του, τουλάχιστον με τρόπο προσβλητικό και κακοπροαίρετο. Και μην κρυβόμαστε πίσω από τη δήθεν ειλικρίνεια. Όταν δεν έχει ζητηθεί η γνώμη σου και την εκφράζεις και μάλιστα άκομψα, αυτό δεν είναι ειλικρίνεια, είναι αγένεια.

Κανείς μας δεν είναι τέλειος, σε κανέναν δεν αρέσει να τον κρίνουν, τότε γιατί λατρεύουμε τόσο πολύ να κρίνουμε; Προφανώς, γιατί είναι πιο εύκολο, πιο ανώδυνο για εμάς, μας δίνει μία αίσθηση ανωτερότητας και ικανοποιείται ο εγωισμός μας. Το βλέπεις κι εσύ που το πάω; Κρίνουμε συνήθως όταν δεν αισθανόμαστε καλά με τον ίδιο μας τον εαυτό, όταν έχουμε δικά μας προβλήματα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης να λύσουμε και κρίνοντας τους άλλους κατά κάποιο τρόπο μεταθέτουμε τις ανασφάλειές μας σε αυτούς, είτε ενισχύοντας τις δικές τους είτε δημιουργώντας ανασφάλειες από το μηδέν. Ακόμα, είναι ένας τρόπος να αναβάλλουμε την επίλυση των δικών μας προβλημάτων.

Σκέψου, επίσης, πότε το body shaming είναι πιο αποτελεσματικό. Όταν απευθύνεται σε ανθρώπους πιο ευάλωτους και πιο ευαίσθητους σε σχέση με την εικόνα τους, σε εκείνους που ήδη έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια τους για το σώμα τους, άρα στους εύκολους στόχους. Πόσο μικροπρεπές είναι να επικρίνουμε ανθρώπους που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα πληγωθούν; Τι δείχνει αυτό για εμάς;

Ο καθένας εξυπακούεται ότι έχει τη δική του αισθητική, τις δικές του προτιμήσεις και κανένας δεν μπορεί να επέμβει και να τον κρίνει για αυτές. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι προτιμήσεις του καθενός είναι ο κανόνας και πρέπει να τις επιβάλλει ή να επικρίνει όλους όσοι δε συμβαδίζουν με αυτές. Η ελεύθερη βούληση λειτουργεί αμφίδρομα, όπως και ο σεβασμός.

Ας απελευθερωθούμε, λοιπόν, από τα δεσμά της κριτικής! Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μας κρίνουν, που θα προσπαθήσουν να μας κάνουν να αισθανθούμε άσχημα κι όχι μόνο για το σώμα μας. Το δικό μας καθήκον είναι να μην αφήσουμε τα κακοπροαίρετα σχόλια να μας επηρεάσουν και να μας καθορίσουν. Αν θες και μπορείς να αλλάξεις κάτι στην εικόνα σου, καν’ το για σένα και μην υποκύψεις στις πιέσεις κανενός! Και φυσικά, μην ακολουθήσεις ποτέ τον εύκολο δρόμο του να κάνεις κι εσύ body shaming, οι λόγοι, νομίζω, είναι προφανείς!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!