#AskTheStreet: Erasmus: Αξίζει να συμμετέχεις; Τρεις φοιτήτριες μας απαντούν!
της Μαρίας Ράκκα & του Γιώργου Σώρου
Η Μαριάννα, η Caterina και η Νεφέλη το τόλμησαν και μας απαντούν!
Όλους μας έχει προβληματίσει κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μας πορείας αν αξίζει να συμμετέχουμε σε κάποιο πρόγραμμα Erasmus. Τρεις φοιτήτριες με την εμπειρία του Erasmus μας απαντούν σε ορισμένα ερωτήματα που τίθενται συχνά. Συμφωνούν στο γεγονός ότι είναι μια θετική εμπειρία, παρόλο που η χρηματοδότηση δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός φοιτητή του Erasmus. Ακόμα, υπογραμμίζουν ότι η επιλογή του ξένου πανεπιστημίου και της χώρας θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.
Το προφίλ των ερωτηθέντων
Η Μαριάννα Πονιράκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα στην Ισπανία (2014-2015) στο τμήμα της πολιτικής επιστήμης.
Η Caterina Cavallet είναι Ιταλίδα. Σπούδασε Ξένες γλώσσες και Λογοτεχνία (Αγγλική και Νεοελληνική Φιλολογία) στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης και στα πλαίσια των σπουδών της συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus φοιτώντας για εννιά μήνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Η Νεφέλη είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus του εαρινού εξαμήνου (Φεβρουάριος 2018 – Ιούνιος 2018) στο Sapienza-Universita di Roma στο τμήμα της νομικής επιστήμης.
Ποιος ήταν ο λόγος που επέλεξες το Erasmus; Η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τις προσδοκίες σου;
Μαριάννα: Το Erasmus το επέλεξα τελείως από τύχη, βρέθηκα στο Πα.Πει και άκουσα ότι υπάρχει μια ενημέρωση για ένα πρόγραμμα Erasmus, πήγα και λέω γιατί να μην πάω να ζήσω σε μια ξένη χώρα με όλα αυτά που προσφέρει και να μου δίνουν και ένα ποσό που να καλύπτει ένα μέρος της ζωής μου; Έτσι δήλωσα και με πήραν για το πρώτο εξάμηνο του 3ου έτους και εννοείται ότι η εμπειρία εκεί ξεπέρασε τις προσδοκίες μου κατά πολύ. Πίστευα ότι θα έχει απλά διάβασμα και μοναξιά αλλά έκανα φίλους από όλο τον κόσμο, ταξίδια και πολύ καλή ζωή που δε θα μπορούσα να φανταστώ.
Caterina: Να πω την αλήθεια οι γνώμες που είχα ακούσει δεν ήταν και τόσο καλές. Μίλησα με μια κοπέλα που είχε πάει Αγγλία, δεν της άρεσε και γύρισε πιο νωρίς. Αλλά παρόλα αυτά ήθελα πολύ να πάω και ένας καθηγητής που είχα στην Τεργέστη είχε σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη και μας είχε πει πως είναι μια πολύ ωραία πόλη με φοιτητική ζωή,κλπ. οπότε είπα θα πάω εκεί. Λίγο φοβήθηκα όταν άκουσα ότι το πρόγραμμα ήταν εννιά μήνες αλλά τελικά ήταν πολύ καλή απόφαση γιατί μου άρεσε που έμεινα σχεδόν ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος και ήταν ακόμα καλύτερα από ότι περίμενα. Ήταν πολύ ωραίο για μένα να δω πως μπορώ να ζήσω σε μια ξένη χώρα και να συνεννοηθώ με τον κόσμο σε μια ξένη γλώσσα. Είχε πολύ πλάκα γιατί στην αρχή έτυχε και γνώρισα περισσότερους Έλληνες από ξένους και μιλούσα πιο συχνά ελληνικά παρά αγγλικά. Mια φορά έτυχε να είμαι σε μια παρέα με Άγγλους και Ολλανδούς που μιλούσαν άπταιστα αγγλικά και εκεί φοβήθηκα ότι τα αγγλικά μου είναι χάλια. Αλλά μετά σιγά σιγά τα βελτίωσα οπότε ήταν πάρα πολύ σωστό και χρήσιμο για αυτό που σπούδαζα να κάνω Erasmus εδώ. Χωρίς το Erasmus δε θα μιλούσα τόσο καλά αγγλικά και ελληνικά όπως τώρα. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που σπουδάζει ξένες γλώσσες να πάει στη χώρα της γλώσσας που σπουδάζει.
Νεφέλη: Πάντα ήθελα να πάω Erasmus γιατί είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες που σου δίνονται να μείνεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό και είναι χρηματοδοτούμενο οπότε δεν χρειάζεται να δουλέψεις για να έχεις οικονομική υποστήριξη. Επίσης γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους και πολιτισμούς. Κάθε πόλη και κάθε πρόγραμμα Erasmus είναι διαφορετικό, ίσως για εμένα να ήταν αυτό που ήθελα και περίμενα αλλά για κάποιον άλλον πιθανώς να μην ήταν.
Συνάντησες εμπόδια στην προσαρμογή στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον;
Μαριάννα: Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα στην προσαρμογή. Ήμουν στην Σαλαμάνκα της Ισπανίας που όλα είναι πολύ καλά οργανωμένα, είχαμε δικό μας coordinator για τους φοιτητές Erasmus και μας βοηθούσε για τα πάντα. Στην κοινωνία προσαρμόστηκα πολύ εύκολα γιατί οι Ισπανοί μοιάζουν με εμάς οπότε στις πρώτες 10 μέρες είχα προσαρμοστεί πλήρως. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι λόγω γλώσσας ήταν δύσκολο να ακολουθήσω στην ίδια ταχύτητα τους υπόλοιπους φοιτητές και δεν υπήρχε μεγάλη βοήθεια από τους καθηγητές προς τους φοιτητές του Erasmus γιατί ήμασταν πάρα πολλοί. Παρόλα αυτά τελικά δεν είχα πρόβλημα στο να παρακολουθήσω μαθήματα να δώσω εξετάσεις και να τις περάσω.
Caterina: Τα πιο μεγάλα εμπόδια ήταν τα γραφειοκρατικά. Γιατί πριν πάω έπρεπε να κάνω το learning aggrement και επέλεξα τα μαθήματα και μετά διαπίστωσα ότι ήταν όλα την ίδια ώρα και μέρα και δεν μπορούσα να τα παρακολουθήσω όλα. Έπρεπε να το αλλάξω, ταλαιπωρίες,κλπ. Πρέπει να προσαρμοστείς σε πολλά πράγματα γιατί υπάρχει το ελληνικό περιβάλλον αλλά συναντάς και πολύ κόσμο από όλη την Ευρώπη. Είχα μια συγκάτοικο Ισπανίδα που διασκέδαζε μέχρι τις 6 το πρωί κάθε μέρα και μετά κοιμόνταν και εγώ έπρεπε να έχω το δωμάτιο σκοτεινό όλη μέρα για να μην την ξυπνήσω. Πιστεύω πως βρίσκεις μια ισορροπία σε κάποια φάση και βρήκα και πάρα πολύ κόσμο που με βοήθησε. πχ. Στα μαθήματα νεοελληνικής γλώσσα που ήταν δύσκολα για εμένα αλλά και για άλλο κόσμο από το Erasmus μας βοήθησαν πολύ.
Νεφέλη: Εγώ προσωπικά, εμπόδια δεν συνάντησα γιατί η Ιταλία είναι μια χώρα που μοιάζει πάρα πολύ με την Ελλάδα και στον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία και στον τρόπο που συμπεριφέρεται ο κόσμος. Ειδικά η Ρώμη μοιάζει πάρα πολύ με την Αθήνα όσο αφορά τους ρυθμούς της. Άλλος ένας λόγος που δεν μου δημιουργήθηκαν προβλήματα είναι ότι γνωρίζω την γλώσσα. Αν ήταν κάποιος στη θέση μου που δεν μιλούσε ιταλικά θα συναντούσε πάρα πολλά εμπόδια στην προσαρμογή του όχι μόνο στην χώρα αλλά και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο ,αν και δεν είναι απαιτητικό, όταν δεν γνωρίζεις την γλώσσα δεν μπορείς να το ακολουθήσεις εύκολα.
Επαρκεί η χρηματοδότηση του Erasmus από την ΕΕ;
Μαριάννα: Εκεί που ήμουν εγώ επειδή είναι φοιτητούπολη και μικρή, αν δεν έκανα τίποτα άλλο, δηλαδή απλά ζούσα θα έφτανε οριακά. Αλλά προφανώς, ότι ταξίδια έκανα όπως επίσης και τη ζωή μου εκτός από το ενοίκιο και τα αναγκαία έξοδα διαβίωσης τα κάλυπτα μόνη μου.
Caterina: Εμείς παίρναμε 230 ευρώ το μήνα και στην αρχή μπήκα σε κάποιες ιδιωτικές εστίες που ήταν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο και πλήρωνα 200 ευρώ νοίκι οπότε τα χρήματα έφταναν μόνο για το σπίτι αλλά τουλάχιστον έφταναν για αυτό. Και στη συνέχεια όταν μετακόμισα έδινα λιγότερα οπότε έμενε και κάτι αλλά ναι δεν κάλυπταν όλα τα έξοδα μου ήταν μόνο για τη διαμονή. Μετά είχαμε τη λέσχη που μπορούσες να φας κάθε μέρα δωρεάν. Να πω την αλήθεια με βοηθούσαν οικονομικά και οι γονείς μου γιατί ως φοιτήτρια Erasmus είχα πιο πολλά έξοδα έβγαινα συχνά, έκανα ταξίδια αλλά πέρασα καλά και αυτό μετράει.
Νεφέλη: Η χρηματοδότηση για το Erasmus δεν επαρκεί. Τα λεφτά που παίρνω εγώ κάθε μήνα είναι το ανώτατο ποσό που χορηγείται στους φοιτητές Erasmus και είναι 500 ευρώ το μήνα. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 450 μέχρι 600 ευρώ οπότε τα χρήματα επαρκούν οριακά για το σπίτι και τους λογαριασμούς επομένως κάθε άλλο κόστος το καλύπτεις μόνος σου.
Τι θα επισήμανες σε έναν φοιτητή που σκέφτεται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα Erasmus;
Μαριάννα: Δεν το συζητώ, αν κάποιος σκέφτεται να πάει Erasmus να αφήσει τις σκέψεις και να δηλώσει αμέσως. Για εμένα είναι από τις σημαντικότερες εμπειρίες ζωής που μπορεί να αποκτήσει κανείς, ανοίγεις τους ορίζοντες σου, γνωρίζεις κουλτούρες άλλων ανθρώπων, ξεχνάς προκαταλήψεις, στερεότυπα κτλ., μαθαίνεις νέες γλώσσες, προσαρμόζεσαι σε νέο περιβάλλον γενικά ανοίγουν τα μάτια σου για το τι υπάρχει γύρω μας και δεν επαναπαύεσαι στη ζωή που έχεις εδώ. Για εμένα είναι ότι καλύτερο και μακάρι να επεκταθεί κι άλλο το κομμάτι του Erasmus για να το κυνηγάνε περισσότερα άτομα.
Caterina: Να το κάνει σίγουρα. Να μη φοβηθεί αν ακούει άλλα παιδιά ότι είναι χάλια. Βέβαια αν κάποιος έχει πρόβλημα οικονομικά πρέπει να το σκεφτεί. Αλλά αξίζει τον κόπο. Και να κοιτάξει σοβαρά σε ποια χώρα να πάει. Εγώ σκεπτόμουν να πάω Αγγλία αλλά τελικά το ότι ήρθα Ελλάδα με βοήθησε και για τις δυο γλώσσες και για τα αγγλικά και για τα ελληνικά. Θέλει υπομονή με τη γραφειοκρατία, εγώ έπρεπε να τα κάνω όλα μόνη μου γιατί η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη για τις ανταλλαγές είχε αλλάξει και δεν ήξερε. Θέλει υπομονή με όλα αυτά τα χαρτιά και να μην τα παρατήσεις εκεί γιατί μετά βελτιώνεται η κατάσταση.
Νεφέλη: Δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα ήθελα να επισημάνω, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό πάντα από την χώρα που επιλέγει ο καθένας. Για εμένα είναι προτιμότερο αν έχεις την δυνατότητα να πας σε μια χώρα της οποίας την γλώσσα την γνωρίζεις η την μαθαίνεις, καλύτερα να επιλέξεις αυτήν γιατί θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις το επίπεδο της γλώσσας σου σου και θα διευκολύνει την προσαρμογή και την διαβίωση στη χώρα την οποία επέλεξες. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις εκ των προτέρων τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες της χώρας που πηγαίνεις ώστε να κρίνεις αν σου ταιριάζει.
Πώς αξιολογείς το πρόγραμμα σπουδών, τις μεθόδους διδασκαλίας και τις παροχές του πανεπιστημίου της χώρας παραμονής σου σε σχέση με της χώρας προέλευσης σου;
Μαριάννα: Όσο αφορά τις παροχές. δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο πανεπιστημίων. Πέρα από την εμφάνιση του πανεπιστημίου στη Σαλαμάνκα που ήταν καθαρό και οργανωμένο, οι άνθρωποι ήταν βοηθητικοί στα πάντα, μας εκτιμούσαν εξίσου, είχαμε βοήθεια για όλα. Οι καθηγητές και οι υπεύθυνοι των Erasmus μας κάλυπταν όλες τις ανάγκες. Το επίπεδο σπουδών ήταν περίπου το ίδιο με της Ελλάδας, ίσως λίγο πιο εύκολο αν και λόγω γλώσσας ανέβαινε ξανά η δυσκολία. Αν δεν κάνω λάθος δεν είχε σίτιση άλλα κατά τ ’άλλα και ο τρόπος διδασκαλίας ήταν πάρα πολύ καλός και πιο προσωπικός και δίκαιος.
Caterina: Αυτό που μου άρεσε είναι πως στην Ελλάδα υπάρχει περισσότερη συζήτηση μεταξύ καθηγητή και φοιτητών. Υπάρχουν παρεμβάσεις των φοιτητών στο μάθημα, λένε τη γνώμη τους κάτι που στην Τεργέστη δεν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό. Στην Ελλάδα επίσης υπάρχει μεγάλη γκάμα μαθημάτων νεοελληνικής φιλολογίας από τα οποία μπορείς να επιλέξεις ενώ στην Ιταλία όχι. Η λέσχη που έχει δωρεάν φαγητό, το ESN που διοργάνωνε πολύ καλές εκδρομές σε χωριά της Β. Ελλάδας, είχαμε κάνει μια περιβαλλοντική εκδρομή στο Παρανέστι Δράμας όπου πληρώσαμε μόνο τα μεταφορικά και διαμονή διατροφή ήταν δωρεάν, ζούσαμε μέσα στη φύση, κάναμε πάρτι, κλπ.
Νεφέλη: Για εμένα οι υποδομές και γενικά όλες οι παροχές του πανεπιστημίου στην Ιταλία είναι πολύ καλύτερες από του ελληνικού πανεπιστημίου και όσο αφορά τους χώρους και τις αίθουσες άλλα και τις εκπαιδευτικές μεθόδους. Χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο την τεχνολογία, γεγονός που τους διευκολύνει σε όλα τα επίπεδα. Από την άλλη, σχετικά με το επίπεδο σπουδών, πιστεύω ότι αυτό είναι χαμηλότερο, τουλάχιστον σε σχέση με την δική μου σχολή την οποία και μπορώ να κρίνω.
Τι σου άρεσε περισσότερο κατά τη διάρκεια του προγράμματος και τι θα άλλαζες σ’ αυτό;
Μαριάννα: Περισσότερο από όλα μου άρεσε το ότι μπόρεσα και εγώ να γνωρίσω άλλες κουλτούρες, άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου ώστε να μην κρίνω ανθρώπους και καταστάσεις πριν τις γνωρίσω. Επίσης, έμαθα μια γλώσσα πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρω αν θα άλλαζα κάτι, ίσως το ότι δεν απέκτησα προσωπικές σχέσεις με καθηγητές ώστε να μπορέσω στο μέλλον να το αξιοποιήσω.
Caterina: Μου άρεσε πάρα πολύ που γνώρισα κόσμο από όλη την Ευρώπη και έχω διατηρήσει λίγες αλλά πολύ καλές φιλίες και είμαι περήφανη για τον εαυτό μου που πήγα μόνη μου ενώ άλλα παιδιά πήγαν μαζί με φίλους τους από το ίδιο πανεπιστήμιο και τα έκανα όλα μόνη μου. Υπήρχε πρόβλημα με τα ωράρια των μαθημάτων, πολλά συνέπιπταν και δεν μπορούσα να τα παρακολουθώ. Έδωσα ένα μάθημα που δεν το είχα παρακολουθήσει γιατί ήταν την ίδια ώρα με άλλο μάθημα που είχα δηλώσει και το ανακάλυψα εκ των υστέρων οπότε δεν μπορούσα να το αλλάξω. Και υπήρχε πρόβλημα και με τη γραφειοκρατία.
Νεφέλη: Μου άρεσε η ευκολία με την οποία γνωρίζεις άτομα από άλλες χώρες, δεν χρειάζεται καν να είναι κάποιος τόσο κοινωνικός. Ακόμα και ένα ντροπαλό παιδί δεν θα δυσκολευτεί να κάνει γνωριμίες καθώς θα τον πλησιάζουν άτομα συνεχώς. Υπάρχει γενικότερα ένας διάχυτος αυθορμητισμός από όλους ο οποίος είναι πάρα πολύ ωραίος και δεν θα τον βρεις στην πόλη που μένεις μόνιμα. Αυτό που πιθανώς θα άλλαζα είναι να είχα κρατήσει κάποια χρήματα, δηλαδή να είχα ρυθμίσει καλύτερα τα έξοδα μου σε σχέση με το κόστος ζωής, ώστε να μπορώ να κάνω περισσότερα ταξίδια τα οποία τώρα δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω.
Συμπερασματικά, λοιπόν, τα χρήματα είναι λίγα και φτάνουν μόνο για τη διαμονή. Αν όμως έχεις τη δυνατότητα, αξίζει να το δοκιμάσεις. Είναι μια εμπειρία που θα σε βοηθήσει στις σπουδές σου αλλά και θα σε φέρει σε επαφή με ανθρώπους και κουλτούρες από όλο τον κόσμο. Διάλεξε με προσοχή το πανεπιστήμιο που ταιριάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και καλή διασκέδαση!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!