#AskTheStreet: Εκπόνηση εργασίας ή γραπτή εξέταση ;
του Δήμου Αναγνώστου
Η εξεταστική περίοδος αποτελεί μια από τις πιο αγχωτικές περιόδους στην φοιτητική ζωή. Η κλασική ερώτηση που ταλανίζει το σύνολο των φοιτητών είναι πώς θα εξοικονομήσουν χρόνο προκειμένου να αφομοιώσουν την ύλη του μαθήματος που θα εξεταστούν. Το ερώτημα απλοποιείται στην γραπτή εξέταση του μαθήματος ή στην εκπόνηση εργασίας για την απόκτηση του βαθμού.
Για το σκοπό αυτό ρωτήσαμε ορισμένους φοιτητές την γνώμη τους σχετικά με κάποια φλέγοντα ερωτήματα.
– Τι από τα δύο προτιμάτε;
«Εξεταστική, καθώς στην εργασία εν καιρώ πανδημίας είναι λίγο το υλικό, επίσης μια εργασία επικεντρώνεται σε ένα μεμονωμένο θέμα και σίγουρα κάποιοι θα τη δώσουν έξω σε ειδικούς.»
Χρήστος Σωκράτους, φοιτητής Νομικής
«Προτιμώ γραπτή εργασία γιατί εστιάζω σε ένα θέμα χωρίς πανικό και άγχος προκειμένου να θυμάμαι τα πάντα απ’ έξω. Ψάχνοντας βιβλιογραφία και νομολογία εν τέλει μαθαίνω πολύ περισσότερα και καταλαβαίνω καλύτερα το θέμα.»
Λία Αθανασούλη, φοιτήτρια Νομικής
«Προτιμώ την εργασία, την θεωρώ πιο αποτελεσματική για αφομοίωση και για εμπειρία στην έρευνα.»
Φοιτήτρια Νομικής
– Μήπως η εργασία είναι ευκαιρία για να αποκτήσει ο φοιτητής εμπειρία και στην έρευνα ;
«Αποτελεσματική η εξεταστική καθώς σε αναγκάζει να διαβάσεις εξ ολοκλήρου το μάθημα σε σφαιρικό επίπεδο. Η εργασία όντως είναι βοηθητική για την μετέπειτα έρευνα ειδικά αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με μεταπτυχιακό αλλά δεν την συνιστώ σε επίπεδο εξεταστικής.» Χρήστος Σωκράτους, φοιτητής Νομικής
«Δε θα έλεγα ότι η εργασία παρέχει τρελή εμπειρία πάνω στην έρευνα… αν δε το κυνηγήσεις ο ίδιος να ψάξεις σε βάσεις δεδομένων και σε πηγές πέρα από τα standards.»
Λία Αθανασούλη
«Το μειονέκτημα σε σχέση με την εξέταση είναι ότι συνήθως περιορίζεται και εξειδικεύεται σε ένα κεφάλαιο της συνολικής ύλης, αλλά η συλλογή και η σύνθεση των πληροφοριών και των γνώσεων κρίνεται απαραίτητη για την άσκηση της κριτικής ικανότητας.»
Φοιτήτρια Νομικής
-Πώς καλλιεργούμε καλύτερα την κριτική σκέψη;
«Η κριτική σκέψη καλλιεργείται με το να διαβάζεις πολλών ειδών εγχειρίδια-εργασίες- έρευνες και να προσπαθείς να φτιάξεις τα δικά σου ερωτήματα πάνω σε αυτά που διαβάζεις και ακόμα καλύτερα αν μπορείς να κάνεις παραλλαγές του ερωτήματος.»
Χρήστος Σωκράτους, φοιτητής Νομικής
«Θα έλεγα δύσκολα… γενικά νομίζω ότι μπορείς να το καλλιεργήσεις όσο είσαι ακόμα στην ανάπτυξη! Ίσως, βοηθήσει ωστόσο να δεις διάφορες γνώμες πάνω στο ίδιο θέμα και να τις συγκρίνεις προσπαθώντας να καταλάβεις τα επιχειρήματα του καθενός.»
Λία Αθανασούλη, φοιτήτρια νομικής
«Ο όγκος και η σύνθεση στοιχείων που απαιτεί η εργασία πιστεύω ότι συμβάλλουν περισσότερο στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης απ’ ότι η στείρα αποστήθιση για την εξέταση.»
Φοιτήτρια νομικής 26
Έν κατακλείδι το δίλημμα ανάμεσα σε γραπτή εξέταση και σε γραπτή εργασία έχει διχάσει την φοιτητική κοινότητα με τις εκατέρωθεν απόψεις να κερδίζουν οπαδούς και ορθά επιχειρήματα.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!