7+1 βιβλιοθήκες στην Αθήνα που θα λατρέψεις! (Β’ μέρος)
της Δημητρού Αθηνάς
Βιβλιοθήκες μέσα στο κέντρο της Αθήνας, όπου κρύβονται ολόκληροι κόσμοι. Ήσυχοι χώροι, με διαδρόμους, ράφια, αναγνωστήρια, που θα ταξιδέψεις σε όλες τις εποχές της ανθρωπότητας. Θα βρεις ανεξιχνίαστα, για εσένα, μονοπάτια λογοτεχνίας και επιστήμης, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Ιδού οι «πλουσιότερες» για γνώση βιβλιοθήκες:
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, υπάρχει η βιβλιοθήκη OCTAVE–MERLIER. Διαθέτει 60.000 πηγές στα Γαλλικά, είτε σε περιοδικά και βιβλία είτε σε CDsκαι DVDs. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 40.000 βιβλία, 100 συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά, 2.000 DVD, 2.500 CD, παιδαγωγικό υλικό, μια «Βιβλιοθήκη του σπουδαστή» και 8.000 τόμοι για παιδιά και εφήβους. Η βιβλιοθήκη παρέχει υπολογιστές με πρόσβαση στο Ίντερνετ, μια υπηρεσία ηλεκτρονικής πληροφόρησης, ένα φωτοτυπικό, υπηρεσία δανεισμού ανάμεσα σε βιβλιοθήκες και ασύρματο Ίντερνετ.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΤΡΙΤΗ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00- 19:00.
Βρίσκεται στην οδό Σίνα 31.Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή να ενημερωθείτε, εδώ. Για γενικές πληροφορίες, δείτε εδώ.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Η Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών στην Ελλάδα. Έργο της είναι η υποστήριξη των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος, καθώς και η ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης, με έμφαση στην Νεοελληνική Τέχνη. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι προσιτή σε ΟΛΟΥΣ, εκτός από ορισμένες συλλογές παλαιών και πολύτιμων βιβλίων και εκείνες του οπτικό-ακουστικού υλικού. Περιλαμβάνει 57.000 τόμοι βιβλίων, 412 ελληνικά και ξένα περιοδικών, 550 χαρακτικά, 2.700 διαφάνειες και περίπου 3.000 cd και dvd.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 8:30- 15:00, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ: 8:30-19:00.
Βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 256, στην Σχολή Καλών Τεχνών, στο Ρέντη. Για γενικές πληροφορίες, εδώ.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1997 από τον ευεργέτη Άρη Βουδούρη προς τιμήν της συζύγου του, Λίλιαν Βουδούρη. Η βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής και αποτελεί το κέντρο μελέτης της μουσικής. Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη δυτική μουσική ,αλλά καλύπτει και την αρχαία, την παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την έντεχνη ελληνική μουσική. Συνδυάζεται με το υλικό γύρω από την παραδοσιακή μουσική διάφορων πολιτισμών ανά τον κόσμο και την τζαζ, ενώ αξιόλογες είναι και οι συλλογές για την αρχαία ελληνική τέχνη, το Θέατρο, το Χορό, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία και τις Καλές Τέχνες. Η συλλογή, επίσης, περιλαμβάνει έντυπα βιβλία, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, μικροφίλμ, περιοδικά, προγράμματα συναυλιών, CDROM, βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά βιβλία. Έχει ψηφιοποιήσει 300.000 τεκμήρια Ελληνικής Μουσικής και πολύτιμα χειρόγραφα Ελλήνων συνθετών. Τα Αναγνωστήρια καταλαμβάνουν δύο επίπεδα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 100 αναγνώστες. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συλλόγου «των φίλων μουσικής». Τέλος, στους χώρους της λειτουργεί και μία Παιδική Βιβλιοθήκη με βιβλία μουσικού. Υπάρχει και πιάνο μελέτης, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να μελετούν κατόπιν ραντεβού. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε ΟΛΟΥΣ, ενώ για να γίνει μέλος κάποιος, πρέπει να είναι πάνω από 16 χρονών και να έχει την αστυνομική του ταυτότητα.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00-16:45, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ: 10:00- 19:00.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΕΛΙΑ»
Το γνωστό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο, γνωστό ως «Ελιά», είναι ιδανική βιβλιοθήκη για όσους αγαπούν την Ιστορία, αφού έχει συλλογές και εκδόσεις, έντυπου και αρχειακού υλικού του 19ου και 20ου αιώνα με την ιστορική και πνευματική εξέλιξη της Ελλάδας, κατά χρονική ακολουθία. Η βιβλιοθήκη αυτή περιέχει περισσότερους από 100.000 τόμους εφημερίδων, περιοδικών, ημερολογίων και βιβλίων και κατατάσσεται στις σημαντικότερες και πιο ενημερωμένες βιβλιοθήκες που έχουμε. Είναι μια ενημερωτική, ιδιωτική βιβλιοθήκη και δεν λειτουργεί ως δανειστική. Οι συλλογές της περιλαμβάνουν:
- «Αρχεία», όπου υπάρχουν ιδιωτικές συλλογές προσώπων, οικογενειών, συλλόγων και άλλων, με δύο κατηγορίες: ιστορικά αρχεία και λογοτεχνικά αρχεία.
- «Ελληνισμός Αιγύπτου», όπου περιλαμβάνει το αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας και άλλων ελληνικών αποικισμών.
- «Παραστατικές Τέχνες», με ιδιωτικά αρχεία και συλλογές, φωτογραφικό υλικό, αυτοτελείς και περιοδικές εκδόσεις, έντυπα προγράμματα και μουσικά τεμάχια, αφίσες και ποικίλο υλικό εφήμερου χαρακτήρα, που σχετίζονται με την καλλιτεχνική παραγωγή του κινηματογράφου, θεάτρου, χορού και της μουσικής από τον 19ο αιώνα ως σήμερα.
- «Φωτογραφικό υλικό», με ξεχωριστά πορτραίτα διακεκριμένων προσώπων από όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς, ακόμα και από την πολιτική.
- «Χάρτες» και «Εφήμερα», με φαινομενικά ασήμαντα τεκμήρια της καθημερινότητας (εισιτήρια, λογαριασμοί, χαρτιά καθημερινότητας).
Για λεπτομέρειες των παραπάνω συλλογών, δείτε εδώ.
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται Αγ. Ανδρέου 5, Αθήνα. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΟΥΡΓΙΑΣ:
ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ: 9ΠΜ- 1ΜΜ.