7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Η ημερομηνία της καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1948, ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε ο οργανισμός αυτός. Επικεντρώνεται στα προβλήματα της δημόσιας υγείας.
Είναι γεγονός πως τα προβλήματα στη δημόσια υγεία, εδώ και έναν χρόνο τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Οι συνέπειες είναι ολέθριες. Βλέπουμε εδώ και έναν χρόνο τα δημόσια συστήματα υγείας και οι υποδομές αυτών να δοκιμάζονται σκληρά. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως οι νοσηλευτές, δίνουν πραγματικά μεγάλο αγώνα. Φροντίζουν και περιθάλπουν τους ασθενείς τους σε υψηλό επίπεδο ποιότητας. Διαβάζουν μέρα με τη μέρα, συλλέγουν και αξιολογούν τα δεδομένα των κλινικών μελετών. Ο λόγος; Έχουν έρθει αντιμέτωποι με έναν νέο και εξελιγμένο ιό. Γίνεται λοιπόν φανερό πως ο ρόλος του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολυεπίπεδος και καθοριστικός. Μοναδικό τους μέλημα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.
Δραστηριότητες Π.Ο.Υ.
Οι δραστηριότητες του οργανισμού εκτείνονται σε πολλά επίπεδα. Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως ο οργανισμός αυτός και οι συντελεστές του προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με συντονισμένο τρόπο, για αυτό και παρακολουθούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επομένως, απώτερος στόχος τους είναι η αναβάθμιση και η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η ευημερία. Έτσι, παρατηρούμε πως τα σημαντικότερα επιτεύγματα αυτού του οργανισμού αναδεικνύονται σε διάφορες ασθένειες. Μερικά από αυτά είναι η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Παράλληλα, θα ήταν σημαντικό να μην παραλείψουμε τις προτεραιότητες, που έχει θέσει ο ίδιος, όσον αφορά την αντιμετώπιση άλλων μεταδοτικών και μη ασθενειών. Σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.
Σε αυτήν την προσπάθεια δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές.
Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς
Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία. 371 δισ. δολάρια σε επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή. 97 εκατ. πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1.011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερα από 366 δολάρια ανά κάτοικο. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα), ενώ πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη. Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για την υγειονομική περίθαλψη.
Επιπλέον, 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017. 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα. Σημαντικό είναι πως 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορεί να προληφθούν, και πως το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον. 40,5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως). Τέλος, 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).
Απώτερος στόχος όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, είναι η συνολική κάλυψη υγείας μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!