myopia

4 Λύσεις για το Marketing Myopia

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Αν και κάποιες επιχειρήσεις έχουν μία φαινομενικά επιτυχημένη πορεία, κάποιες φορές καταλήγουν στην αποτυχία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο και ένας από αυτούς είναι το marketing myopia.

Τι είναι marketing myopia;

marketing myopiaΠρόκειται για ένα φαινόμενο, όπου οι διαχειριστές μίας επιχείρησης, αντί να έχουν την προσοχή τους στραμμένη προς την εξέλιξη και την ανάπτυξη της, έχουν πιο “κοντόφθαλμη” προσέγγιση (όπως άλλωστε υπονοεί ο όρος). Αυτό μεταφράζεται στην προσήλωση σε πιο βραχυπρόθεσμους στόχους, αγνοώντας τη συνολική εικόνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η επιχείρηση δεν βρίσκεται σε επαφή με το κοινό της, ώστε να γνωρίζει τις ανάγκες του ή δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς και μένει προσκολλημένη στο παρελθόν.

Οι συνέπειες του marketing myopia μπορεί να διακινδυνεύσουν την εξέλιξη της επιχείρησης. Υπάρχουν κάποιες λύσεις, οι οποίες μπορούν να το αποτρέψουν το φαινόμενο αυτό. Βέβαια, το πιο σημαντικό βήμα για την επιχείρηση είναι να αποδεχτεί πως ήρθε η ώρα να κάνει κάποιες αλλαγές.

1. Ο πελάτης είναι προτεραιότητα

Μία επιχείρηση έχει ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της και προκειμένου να είναι αποτελεσματική, προφανώς θα πρέπει να γνωρίζει τις επιθυμίες του. Η επαφή μαζί τους είναι πολύ σημαντική. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από ερωτηματολόγια και δειγματισμό των νέων προϊόντων ή υπηρεσιών σε μία μικρή μερίδα του κοινού, οι οποίοι στη συνέχεια θα δώσουν feedback.

2. Καινοτομία

marketing myopiaΣτο νέο πνεύμα των αλλαγών έρχεται και η καινοτομία. Οι νέες ανάγκες ζητούν νέες λύσεις. Συνεπώς,  το περιβάλλον της επιχείρησης θα πρέπει να ευνοεί την δημιουργικότητα και τον πειραματισμό. Αν και οι αλλαγές ενέχουν ρίσκο και αποτυχία, αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά. Μέσα από την διαδικασία της δοκιμής (trial and error), μπορούν να προκύψουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην πρόσληψη ατόμων, οι οποίοι έχουν μία ανανεωμένη οπτική και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά με το brainstorming στο δυναμικό της επιχείρησης.

3. Επαφή με τον ανταγωνισμό

Ο ανταγωνισμός είναι εν μέρει ένας δείκτης για το που κινείται η αγορά. Παρακολουθώντας της κινήσεις του, μία επιχείρηση μπορεί να κρίνει πως κινούνται οι τάσεις. Επιπλέον, όταν ο ανταγωνισμός δημιουργεί νέα προϊόντα και υπηρεσίες, πρέπει να γνωρίζει κανείς τα κενά και τις αδυναμίες τους, ώστε να παρέχει μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στον καταναλωτή.

4. Ισχυρή στρατηγική μάρκετινγκ

marketing myopiaΑφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να σχεδιαστεί μία ισχυρή στρατηγική μάρκετινγκ. Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας, με κυρίαρχα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορίζοντας τους κατάλληλους στόχους και λαμβάνοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ακόμη κι αν ενέχουν κάποιο ρίσκο, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του marketing myopia, αλλά και στην εξασφάλιση της πορείας της επιχείρησης.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!