3ο θερινό σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2018- Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη»
Το 3ο θερινό σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2018- Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη», το διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών), τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.
Το αντικείμενο της προσπάθειας αυτής είναι η αφομοίωση του δράματος και ο αντίκτυπος των έργων των δραματουργών στο θεατρικό κοινό κατά την παράστασή τους, εντάσσοντας σε αυτήν, την παροχή θεάματος δια του μέλους, την εν όρχηση και την όψη. Στόχος του θερινού σχολείου δεν είναι μόνο η εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και η λεπτομερής ανάλυση συγκεκριμένων κειμένων, αλλά η εκτεταμένη πρακτική πρόσβαση στα δράματα όσον αφορά την σκηνική τέχνη.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές της σκηνικής παράστασης, καθοδηγούμενοι από ειδικούς επιστήμονες σε θέματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι θα ασχοληθούν διεξοδικά και με τις πτυχές του αρχαίου θεάτρου πάνω σε επιλεγμένα τραγικά και κωμικά έργα, καθώς επίσης και με το ζήτημα της επιβίωσης του αρχαίου δράματος στην νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Τέλος, δεν θα παραληφθεί η προσπάθεια επαφής των συμμετεχόντων με το σημερινό θέατρο και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει σε κλασικούς φιλολόγους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στο θεωρητικό επίπεδο: 10 ενότητες *3 ώρες διδασκαλίας, στο πρακτικό επίπεδο: 10 ενότητες * 3 ώρες διδασκαλίας και βεβαίως δε θα μπορούσαν να λείπουν οι 2 προγραμματισμένες εκδρομές σε αρχαίο θέατρο/αρχαιολογικούς χώρους. Το πρόγραμμα επιπλέον περιλαμβάνει απογευματινή εκδήλωση σχετικά με τη δυνατότητα έρευνας στον τομέα του αρχαίου θεάτρου καθώς και τις νέες τάσεις προσέγγισής του.
Η εξέταση αποτελείται από πρακτική άσκηση, και η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα ελληνικά.
Το θερινό σχολείο απευθύνεται σε: προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, και υποψήφιους διδάκτορες της Κλασικής Φιλολογίας στην Ελλάδα. Προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος συγκερασμός θεωρητικού και πρακτικού επιπέδου πάνω στον αρχαίο δράμα, δικαίωμα συμμετοχής δίνεται και σε σπουδαστές υποκριτικής των Ανώτερων Δραματικών Σχολών στην Ελλάδα. Ακόμη δεκτοί γίνονται φοιτητές από συναφή τμήματα εφόσον βέβαια υπάρχει επάρκεια θέσεων. Βασική προϋπόθεση, η επαρκής γνώση αγγλικών (τουλάχιστον επιπέδου Β1).
Ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων ανέρχεται στις 20, δεν υπάρχουν έξοδα συμμετοχής ενώ η διαμονή προσφέρεται από τις εστίες του ΔΠΘ, ενώ όσον αφορά τη διατροφή παρέχεται η δυνατότητα σίτισης στις φοιτητικές λέσχες του ΔΠΘ.
Το προαναφερθέν πρόγραμμα ξεκινάει τη Δευτέρα 17/9/2018 στις 10:00, έως την Παρασκευή 28/9/2018 και πρόκειται να διεξαχθεί στην Κομοτηνή. Μετά την ολοκλήρωση παρακολούθησης τόσο των θεωριτκών όσο και των πρακτικών ενοτήτων παρέχεται Επίσημη Βεβαίωση Συμμετοχής.
Πρόγραμμα
Πρακτικές ενότητες: 10.00–11.00, 11.30–12.30 Δευτέρα – Παρασκευή
Θεωρητικές ενότητες: 15.00–18.00, 18.30–19.30 Δευτέρα – Παρασκευή (ορισμένα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των εκδρομών)
Αναλυτικά…
Workshop στις τεχνικές εκφοράς λόγου
Περιλαμβάνει 3 επίπεδα. Α) την ρητορική επικοινωνία, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις στην επιχειρηματολογία,την μετάδοση πληροφοριών,την αφήγηση καθώς και την ψυχαγωγία. Β) την αισθητική επικοινωνία, όπου δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης της αισθητικής παραγωγής προφορικού λόγου και ακούσματος. Γ) την αγωγή λόγου καθώς και την φωνητική αγωγή. Εδώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τις διάφορες διαστάσεις της φωνής και τις φωνητικές τεχνικές, με σκοπό την ανάπτυξη και την βελτιστοποίηση τους.
Workshop θέατρο
Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει εμφάνιση στην σκηνή, βασικά στοιχεία υποκριτικής και παρουσίασης καθώς και σκηνικό παιχνίδι σε μικρές ομάδες. Το workshop πάνω σε τεχνικές και μεθόδους είναι ένα σκηνικό παιχνίδι, δομείται βάσει του αυτοσχεδιασμού, ενώ σε αυτό παίρνουν πλέον σάρκα και οστά οι μέθοδοι και οι τεχνικές που συναντούμε στο λογοτεχνικό κείμενο,αντλώντας το υλικό τους από το αρχαίο δράμα. Για την διεξαγωγή της πρακτικής αυτής ενότητας θα γίνεται προετοιμασία πάνω σε επιλεγμένα χωρία από το αρχαίο δράμα.
Το πρακτικό μέρος στοχεύει στην βελτίωση των δυνατοτήτων της έκφρασης, την παρατήρηση και την παραγωγή ενός αποτελεσματικού και εκφραστικού λόγου. Επιπλέον, στο θεωρητικό μέρος δίνεται η ευκαιρία ανάπτυξης δυνατοτήτων που βοηθούν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους στην επαγγελματική τους αποκατάσταση σε διάφορα πεδία ενασχόλησης (εκδοτικοί οίκοι, εφημερίδες, μουσεία, βιβλιοθήκες κτλ.)
Θεωρητικό μέρος
- Το αρχαίο θέατρο (διεξοδική εισαγωγή): ο ρόλος, η γέννηση και η ανάπτυξή του, Διόνυσος, λατρεία και θρησκευτικές εορτές, φορείς, κοινό και κοινωνία. Μουσική, κοστούμια, μάσκες, χορός – αρχαιολογικές και λογοτεχνικές μαρτυρίες.
- Τα έργα των αρχαίων δραματουργών – Φιλολογική εργασία σε επιλεγμένα κείμενα.
- Εξάσκηση στη θεατρική μετάφραση.
- Θέατρο και δραματουργία σήμερα – Επαγγελματικές δυνατότητες και προοπτικές.
Αίτηση Συμμετοχής
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω email. Προαπαιτείται η έκθεση ενός σύντομου βιογραφικού (τύπου Euro-pass), καθώς και οι λόγοι παρακολούθησης του προγράμματος.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 στο summerschool.3@yahoo.com.
(Διοργανωτές: Αναπλ. Καθ. Γ. Τσομής και Επίκ. Καθ. Ι. Παπαδοπούλου)
Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Μετά την υποβολή της αίτησης σας θα λάβετε πληροφορίες για τις περαιτέρω διαδικασίες.