25η Μαρτίου 1821

της Έλενας Φραγκάκη

Γιορτάζοντας πέρυσι τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821, φέτος άλλος ένας ακόμη χρόνος προστίθεται στα χρόνια ελευθερίας. Η 25η Μαρτίου αποτελεί εθνική εορτή της χώρας, καθώς οι Έλληνες 201 χρόνια πριν αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο τουρκικό ζυγό. Παράλληλα, αυτή η μέρα συνδυάζεται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, κάτι που υποδηλώνει πως η έναρξη της Επανάστασης συνδέεται με μια μεγάλη εορτή της Εκκλησίας, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση των υπόδουλων Ελλήνων.

Το χρονικό της Επανάστασης

Οι Έλληνες μην αντέχοντας άλλο την σκληρή και βάρβαρη σκλαβιά, τον Μάρτιο του 1821 πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν Επανάσταση με σκοπό να απελευθερωθούν και να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος. Ήδη από το Φεβρουάριο του 1821 υπήρχε μια επαναστατική διάθεση και ένα μήνα αργότερα ξεκίνησαν οι πρώτες επιθέσεις.

25η Μαρτίου 1821Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε 7 ημέρες -από τις 14 έως τις 20 Μαρτίου- πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου επιθέσεις εναντίον Μουσουλμάνων. Στις 21 Μαρτίου τα Καλάβρυτα πολιορκούνται από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Η πολιορκία των Καλαβρύτων ήταν από τις πρώτες πολεμικές ενέργειες της Επανάστασης, η οποία στέφθηκε από επιτυχία μέσα σε πέντε ημέρες. Εν συνεχεία, στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες υπό την αρχηγία των Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα, γνωστοποιώντας στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού.

Γιατί επιλέχθηκε η 25η Μαρτίου για την εθνική εορτή;

Παρόλο που η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα, η 25η Μαρτίου επιλέχθηκε ως η ημέρα της εθνικής εορτής. Αυτό συνέβη καθώς στις 15 Μαρτίου του 1838, ο βασιλιάς Όθωνας με διάταγμα του, καθιέρωσε την 25η Μαρτίου ως επέτειο έναρξης της Επανάστασης. Επίσης, η 25η Μαρτίου που είναι και η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Το σύνθημα της Επανάστασης ‘‘Ελευθερία ή Θάνατος’’ συμβόλιζε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να χύσουν το αίμα τους για την Πατρίδα. Η 25η Μαρτίου, ημέρα εθνικής εορτής και αργίας, πρέπει να θυμίζει σε όλους, ότι οι Έλληνες θυσιάστηκαν για την ιδέα της ελευθερίας και ενός ανεξάρτητου κράτους. Η αυτοθυσία των Ελλήνων φανερώνει τη σπουδαιότητα της ελευθερίας, κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξεχνιέται όσα χρόνια και αν περάσουν.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!