200 χρόνια μετά την Επανάσταση

της Έλενας Φραγκάκη

200 χρόνια πέρασαν από την 25η Μαρτίου 1821, την ημέρα που οι Έλληνες αποφάσισαν να βάλουν τέλος στον τουρκικό ζυγό. Από το 1453 με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας. Αφού υπέμειναν και άντεξαν 368 χρόνια σκληρής και βάρβαρης σκλαβιάς, μην αντέχοντας άλλο τον ανθρώπινο δυνάστη, τον Μάρτιο του 1821, οι Έλληνες παίρνουν την τελευταία τους απόφαση. ‘‘Ελευθερία ή Θάνατος’’: με το σύνθημα αυτό, οι Έλληνες ξεκινούν Επανάσταση με σκοπό να απελευθερωθούν και να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος.

Το σύνθημα συμβόλιζε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων για τον συνεχή αγώνα ενάντια στην καταπίεση, αψηφώντας τον θάνατο. Η Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση με την οποία οι Έλληνες αποφάσισαν να χύσουν το αίμα τους για την Πατρίδα. Συγκεκριμένα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Πώς επιλέχθηκε η 25η Μαρτίου για την εθνική εορτή;

Παρόλο που αρκετές περιοχές και κυρίως η Πελοπόννησος, είχαν επαναστατήσει νωρίτερα από την 25η Μαρτίου, επιλέχθηκε εκείνη η ημέρα ως εθνική εορτή. Στις 15 Μαρτίου του 1838, ο βασιλιάς Όθωνας με διάταγμα του, καθιέρωσε την 25η Μαρτίου ως επέτειο έναρξης της Επανάστασης. Επίσης, η 25η Μαρτίου που είναι και η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

25η Μαρτίου 2021

Κάθε χρόνο στην εθνική επέτειο γίνεται παρέλαση, τόσο στρατιωτική όσο και μαθητική, για να τιμηθούν οι ήρωες του 1821. Φέτος, με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση, πραγματοποιείται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την παρουσία ξένων ηγετών. Συγκεκριμένα, στους επισήμους βρίσκονται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Άντρη, ο διάδοχος του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά παρελαύνουν και έφιπποι με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων.

Εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Εδώ και μήνες αναμένεται η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση και παρά την υγειονομική κρίση, δεν θα μπορούσαν να μην γίνουν εορτασμοί για να τιμήσουν την Ελλάδα. Κάποιες από τις ενέργειες που έχουν γίνει για τα 200 χρόνια της Επανάστασης είναι οι εξής:

1) Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης δημιούργησε μια τεράστια τοιχογραφία με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης σε τοίχο του κολυμβητηρίου της πόλης. Έτσι απεικονίζονται με graffiti οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Γρηγόριος Δίκαιος Παπαφλέσσας, Μάρκος Μπότσαρης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Νικηταράς, Μαντώ Μαυρογένους, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε΄ και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, αλλά και ο Διονύσιος Σολωμός που έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο.

200 χρόνια: οι ήρωες του 1821

2) Ο δήμος Γλυφάδας τοποθέτησε στο πιο ψηλό σημείο του Υμηττού μια τεράστια σημαία, επιφάνειας 4.000 τ.μ.. Είναι ορατή από παντού και το βράδυ φωτίζεται, ενώ έχει προστεθεί ειδικό προστατευτικό γαιόπανο με σκοπό η σημαία να μην φθαρεί εύκολα για να μπορέσει να παραμείνει εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο.200 χρόνια: Σημαία Ελλάδας

3) Ο Σύλλογος Διδασκόντων της Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα απόδωσε τον Εθνικό Ύμνο για πρώτη φορά στη νοηματική γλώσσα.

Τα ξένα κράτη για την Ελληνική Επανάσταση

Ακόμα και τα ξένα κράτη προχωρούν σε εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

1) Η όπερα του Σίδνεϋ φωταγωγείται με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, φωτίζονται γαλανόλευκα και άλλα σημαντικά κτήρια της Μελβούρνης.2) Οι καταρράκτες του Νιαγάρα στο Οντάριο του Καναδά φωτίζονται με τα χρώματα του γαλάζιου και του λευκού. Παράλληλα, ο Καναδάς τιμά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με τη πόλη του Βανκούβερ στην οποία υψώνονται 56 ελληνικές σημαίες.

3) Οι Βρυξέλλες τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων με το Manneken Pis, το γνωστό άγαλμα, ντύνοντας το με τη στολή του εύζωνα. 4) Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ φωτίζεται με τα γαλανόλευκα χρώματα από τις 19 Μαρτίου μέχρι και σήμερα.

5) Η Ρουμανία τιμά την ελληνική Επανάσταση, φωτίζοντας τη Βουλή της χώρας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Επίσης, στα γαλανόλευκα φωτίζεται και το κτήριο του Πανεπιστημίου Alexandru Ioan Cuza, στο οποίο λειτουργεί τμήμα Νεοελληνικών σπουδών.

Από τα παραπάνω φαίνεται η σημασία της ελληνικής Επανάστασης για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού. Οι ήρωες του 1821 θυσιάστηκαν για την ελεύθερη Ελλάδα και 200 χρόνια μετά εξακολουθεί να αποδίδεται τιμή και δόξα στους ανθρώπους που έκαναν ξανά ορατή την έννοια της ελευθερίας, με σκοπό να μην ξεχαστεί ποτέ η ένδοξη ιστορία.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!