19ο ΦΣΔΕΤ ΟΠΑ: «SUSTAINABILITY: Εξισορροπώντας τις ανάγκες του ανθρώπου, της οικονομίας και του περιβάλλοντος»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΦΣΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Το Συνέδριο, με θέμα «SUSTAINABILITY: Εξισορροπώντας τις ανάγκες του ανθρώπου, της οικονομίας και του περιβάλλοντος», πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Τρίτη 30 Μαΐου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Το Συνέδριο διοργάνωσαν προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος ΔΕΤ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την καθοδήγηση του Επιστημονικού Υπεύθυνου, Επίκουρου Καθηγητή Δημητρίου Ζήση.

Περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες/-ουσες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές/-τριες, φοιτητές/-τριες και στελέχη επιχειρήσεων είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες,  ενδιαφέροντα workshops, καθώς και παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών από φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων, αλλά και ερευνητές/ερευνήτριες.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Το 19ο Συνέδριο άνοιξε η Event Manager, τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος ΔΕΤ, Ιωάννα Γεωργούτσου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης.

Ακολούθησε η ομιλία του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη, στην οποία έδωσε έμφαση στις ευρωπαϊκές αξίες,  στην αναγκαιότητα της πράσινης ανάπτυξης για τη γενικότερη ανάπτυξη και πρόοδο της ΕΕ και τους πυλώνες στους οποίες πρέπει να βασίζεται.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο διαπρεπής Έλληνας ακαδημαϊκός Νίκος Τριχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών, στο MIT Sloan School of Management, ο οποίος στην ομιλία του «Προς μία οικονομία χωρίς άνθρακα» αναφέρθηκε στις προκλήσεις που ανακύπτουν στη διοικητική επιστήμη από την απεξάρτηση από τον άνθρακα, όπως η αβεβαιότητα, ο σχεδιασμός νέων αγορών και η διαχείριση ρίσκου.

Ακολούθησε το Fireside Chat με τους ακαδημαϊκούς Θεόδωρο Ευγενίου, Καθηγητή στις Επιστήμες των Αποφάσεων και τη Διοίκηση Τεχνολογίας στο INSEAD της Γαλλίας και Μαριάννα Λένα Καμπανού, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Management and Engineering (IEI) στο Linkoping University της Σουηδίας, με συντονιστή τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης στο ΟΠΑ, Καθηγητή Γεώργιο Λεκάκο, στο οποίο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, η σημασία της υιοθέτησης κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων για την εύρεση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος και η άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της βιωσιμότητας με την τεχνολογία.

Το Συνέδριο συνεχίστηκε με το πρώτο εταιρικό πάνελ, το οποίο αποτελούσαν οι κκ Άννα Βάσιλα, Τομεάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Βιομηχανικών Υποθέσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων στην ΕΥΔΑΠ, Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, και Αγγελική Μπούρα, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Α’ ΥΠ.ΕΞ., επί διεθνών ενεργειακών θεμάτων, με συντονιστή τον Καθηγητή Γεώργιο Ιωάννου.

19ο ΦΣΔΕΤ ΟΠΑΑκολούθησε το workshop “CV Writing: Do’s and Don’t’s” από την κυρία Ιωάννα Τρανού. Παράλληλα, διεξήχθη το Session με θέμα “Sustainability & Modern ERPs / Technology trends”.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το δεύτερο εταιρικό πάνελ, με συντονίστρια την Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης του ΟΠΑ, Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου. Συμμετείχαν οι κκ Γιάννα Ανδρονοπούλου, Sales Director, Enterprise Segment Greece, Cyprus & Malta στην Microsoft, Κατερίνα Γιαννακάκου Ραζέλου, Legal Manager – RG and Corporate Compliance στον ΟΠΑΠ, Λίνα Γρηγοράτου, Chief Operation Officer της SAP Hellas, Cyprus & Malta, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ρεβέκκα Παπαηλιού, Director, Consulting στην KPMG.

Πραγματοποιήθηκε, στη συνέχεια, το workshop με θέμα «Αειφορία, Τεχνολογία και Προκλήσεις» από τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ, Microsoft, OMAS Solutions και SAP, με συντονίστρια την κ. Αγγελική Κωστάκη. Έπειτα, με συντονίστρια την Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη και σε συνεργασία με το ACEin-Κέντρο Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε το τελευταίο workshop με τίτλο «Entrepreneurship Unleashed; Answering Your Burning Questions», στο οποίο συμμετείχαν οι κκ. Θέμης Δρακωνάκης, Co-Founder & CEO της NUP Technologies, Γιάννης Ήμελος, Co-Founder & CEO της CollegeLink και Αναστάσης Σταμάτης, Co-Founder & CEO της Dataphoria.

Επίσης, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του Συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις εργασιών από φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων, με θέματα που αφορούσαν ευρύτερα τη βιωσιμότητα.

Το Συνέδριο έληξε με το Βραβείου Δημοφιλέστερης Εργασίας, που απονεμήθηκε στην εργασία των κκ. Ε. Καρτάκη, Δ. Μαυροειδή και Δ. Ντάγανου με τίτλο «Η Επίδραση του Influencer Marketing στην Καταναλωτική Στάση των Νέων».

Υποστήριξη του Συνεδρίου από διάφορες εταιρείες

Πολλές εταιρείες πρόσφεραν την πολύτιμη υποστήριξή τους: ο Μέγας Χορηγός ΟΠΑΠ, οι Χρυσοί Χορηγοί ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και KPMG, ο Αργυρός Χορηγός SAP και ο Χορηγός Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Επίσης, το Συνέδριο υποστηρίζουν οι ακόλουθοι προϊοντικοί χορηγοί: Apivita, Ampelaki, Creta Carob, Eleni Tsaprali, Frezyderm, Food Events, E-food, Global Prep, Globe Williams, Glykaki, Hertz, Maped, Melimnos, Messinian Spa, Mondelez, Novoville, Pizza Fan, Ploos Design, Printa-Ροές, Public, The Writing Fields, Unilever, ΑΒ Βασιλόπουλος, AMINO ANIMO, ΕΨΑ. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα μέσα: BusinessNews, Business TODAY, Capital.gr, Citycampus.gr, COM.TODAY, CSR & ESGWeekNews, CSRNews.gr, Ecoweather.gr, Eduguide.gr, Epixeiro.gr, Labora.gr, Logistics & Management, Neopolis.gr, Vaskosports.gr

Τέλος, τη διοργάνωση του Συνεδρίου υποστηρίζουν οι Community Partners;  ACEin, Athens Negotiation Tournament, Bizrupt, Envolve, Girls in Tech, Soft Skills Academy, TEDxAUEB TEDxNTUA, ThinkBiz, Women Do Business, Young Executives Shipping Forum, Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Το Φοιτητικό Συνέδριο του ΔΕΤ ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό τον Μάιο του 2024, στην επετειακή 20η  διοργάνωση!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!