καριέρας

10 κρίσιμοι παράγοντες επιλογής μελλοντικής καριέρας

της Ελευθερίας Χασάπη

Η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων και κυρίως των φοιτητών, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ονειρεύεται μία λαμπρή καριέρα που θα τους ξεχωρίσει από τους συναδέλφους. Παρότι τα όνειρα δεν κοστίζουν τίποτε και μας ταξιδεύουν στον χρόνο, η επιλογή της ορθής – για τον καθένα – μελλοντικής καριέρας αποτελεί περίπλοκη υπόθεση. Ο καθένας πρέπει να συνεκτιμήσει πληθώρα παραγόντων, για να καταλήξει στην επιλογή εκείνου του επαγγέλματος, που θα του προσφέρει αφενός ηθική ικανοποίηση και ευχαρίστηση, αφετέρου επαρκείς απολαβές. Οι φοιτητές λοιπόν, προκειμένου να εξέλθουν του πανεπιστημίου και να περάσουν στον πραγματικό κόσμο της αγοράς εργασίας, μπορούν να βοηθηθούν σχετικά με την κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν, αξιολογώντας ορισμένους βασικούς παράγοντες.

#1 Το πάθος και οι δεξιότητες

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η εργασιακή απασχόληση που θα επιλέξουμε να μας γεμίζει ψυχικά και να μας ικανοποιεί. Η θετική ψυχολογία στο χώρο εργασίας και η όρεξη για προσφορά πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αποδίδουμε τα μέγιστα. Βασική σκέψη που θα μας κατευθύνει αναφορικά με την ορθή επιλογή μελλοντικής καριέρας είναι η ευχαρίστηση, η έμπνευση και το κίνητρο. Δημιουργώντας μια λίστα με τους τομείς που μας ικανοποιούν και μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν, θα βοηθήσει να αντιληφθούμε με τι πραγματικά επιθυμούμε να ασχοληθούμε στη ζωή μας. Πέραν βέβαια των επιθυμιών, είναι γόνιμο να λάβουμε υπόψη και τις ικανότητές και τα εφόδια που διαθέτουμε, για να επιτύχουμε στην αγορά εργασίας.

#2 Η προσωπικότητα

Σημαντικός παράγοντας καθορισμού του εργασιακού μέλλοντος είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Ειδικότερα, τα προσωπικά μας γνωρίσματα (πχ. εσωστρέφεια, κοινωνικότητα, δραστηριοποίηση, ντροπή, οξυθυμία κλπ.) πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να γίνει σωστή επιλογή της μελλοντικής καριέρας μας. Για παράδειγμα, εάν κανείς αγαπά τη συναναστροφή με τους άλλους, δεν θα ήταν καλή επιλογή επαγγέλματος η απασχόληση με τομείς, στους οποίους περιττεύει η ιδιαίτερη επαφή με τους ανθρώπους. Αντίθετα, αν κανείς είναι εσωστρεφής καλό θα ήταν να αποφύγει την επιλογή ενός τομέα που απαιτεί π.χ. εξυπηρέτηση πελατών και συνεχή αλληλεπίδραση με αυτούς.

καριέρας

#3 Προσωπικοί στόχοι

Κάθε μελλοντικός εργαζόμενος πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τι θέλει να εξασφαλίσει μελλοντικά, ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι και πως οραματίζεται τον εαυτό του σε μερικά χρόνια. Το ύψιστο κίνητρο για κάποιον είναι ο υψηλός μισθός ή μία σταθερή εργασιακή ισορροπία με τα όσα αυτή συνεπάγεται; Επιθυμεί να εργάζεται εξ αποστάσεως ή δια ζώσης άλλους ανθρώπους; Το πως οραματίζεται κανείς τον εαυτό του μελλοντικά και τι θέλει να επιτύχει στο εργασιακό γίγνεσθαι πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένο στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού.

#4 Αξίες

Στο βωμό του χρήματος, δυστυχώς, πολλοί θυσιάζουν τις αξίες τους. Απομακρύνονται από τα χαρακτηριστικά τους και στοχεύουν αποκλειστικά στο μέγιστο κέρδους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συναναστρεφόμαστε καθιμερινά άλλους ανθρώπους, οπότε και οφείλουμε να θέτουμε αξίες, όταν πρόκειται για την εύρεση κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος. Πρέπει κανείς να ξεχωρίσει τις αξίες και τα ιδανικά που επιθυμεί να τον συντροφεύουν στο εργασιακό περιβάλλον και τα οποία δεν θα τον απομακρύνουν από τον Άνθρωπο. Άλλωστε, αυτό πρέπει να αποτελεί “κέντρο βάρους” και θα συνδράμουν στο να πετύχει στη ζωή με ηθικό τρόπο.

#5 Επιλογές 

Αν και τα όνειρα είναι ευχάριστα, όταν πρόκειται για το μέλλον, οφείλουμε να μένουμε κάπως προσγειωμένοι, προκειμένου να μην απογοητευόμαστε από την πραγματικότητα. Καλό είναι να αναζητήσουμε αρχικά τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, τις απαιτήσεις κάθε θέσεις και το τι παρέχεται κάθε φορά, αντί να προσανατολιζόμαστε σε ιδανικά πλασμένα σενάρια, που ίσως ποτέ να μην συναντήσουμε. Θα είναι επιβοηθητικό να πλοηγηθούμε στις διάφορες πλατφόρμες εργασίας, όπου αναρτώνται καθημερινά δεκάδες αγγελίες προσφοράς εργασίας και να τις αξιολογήσουμε βάσει των προσωπικών μας χαρακτηριστικών, αλλά και των στόχων μας.

#6 Μισθός

Παρόλο που η εργασιακή ικανοποίηση είναι ζωτικής σημασίας, οι απολαβές είναι εξίσου σημαντικές. Πριν επιλεχθεί ο τομέας απασχόλησης από καθέναν από εμάς, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο παρεχόμενος μισθός, συνδυαστικά με τις ικανότητες και δυνατότητες καθενός, το ωράριο εργασίας, αλλά και τη θέση ευθύνης που πρόκειται να ληφθεί από τον εκάστοτε εργαζόμενο.

καριέρας

#7 Προοπτικές καριέρας

Μαζί με το πάθος, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την πρακτικότητα – όπως το ποια επαγγέλματα θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Σε έναν κόσμο που τείνει προς την αυτοματοποίηση, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς – όσο μας το επιτρέπουν τα τωρινά δεδομένα – τους  τομείς εκείνους που θα καταστούν περιζήτητοι με την πάροδο του χρόνου.

#8 Εκπαιδευτικό κόστος

Η αποφοίτηση από μία σχολή είναι ένα μεγάλο βήμα για την ζωή ενός νεαρού ενήλικα. Ωστόσο, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το τελευταίο στάδιο εκπαίδευσης. Δυστυχώς, η αγορά εργασίας απαιτεί από τους νέους – και όχι μόνο – εργαζόμενους την συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση, συχνά με επιβάρυνση του ιδίου. Καθώς διαμορφώνει τον κατάλογο των πιθανών επαγγελμάτων, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τι είδους επιπλέον κατάρτισης θα απαιτηθεί. Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα και να καθορισθεί το κόστους των εκπαιδευτικών αναγκών. Ίσως αυτό να αναγκάσει ορισμένους να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την λίστα με τις επιθυμητές θέσεις εργασίας.

#9 Επαγγελματική καθοδήγηση

Είναι γεγονός πως κανένας επιτυχημένος επαγγελματίας δεν δεν γνώριζε τα πάντα αναφορικά με την αγορά εργασίας. Ο καθένας πρέπει να αναζητά πληροφορίες σχετικές με τον τομέα που του κεντρίζει το ενδιαφέρον και να επιμορφώνεται διαρκώς. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ζητά κανείς την άποψη ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος, που μπορούν να κατευθύνουν σχετικά. Αφενός αυτοί γνωρίζουν καλά το άτομο που ζητά καθοδήγηση και αφετέρου έχουν βιώσει περισσότερες εργασιακές εμπειρίες, που να προϊδεάσουν σχετικά. Μία ακόμη εναλλακτική είναι οι συμβούλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίοι με τα απαραίτητα εργαλεία θα βοηθήσουν να διαπιστώσουμε τι ταιριάζει περισσότερο στον καθένα.

#10 Μαθησιακές ευκαιρίες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσει κανείς μια αίσθηση για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα είναι να έρθει σε επαφή με ένα άτομο του οικείου κλάδου εργασίας. Θέτοντας εργασιακά ερωτήματα σε μία συνάντηση, θα βοηθήσει αφενός να ξεκαθαρίστούν κάποιοι προβληματισμοί και αφετέρου εξοικειώσει τον ενδιαφερόμενο/η με την τέχνη της δικτύωσης, το οποίο είναι χρήσιμο στην πορεία της μελλοντικής καριέρας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!