1ο Antistress festival: Το Α.Π.Θ. χαλαρώνει τους φοιτητές του

Της Μυρτώς Υφαντή*

1o Antistress festivalΤο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) έθεσαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή έναν συνδυασμό ομιλιών και δραστηριοτήτων για τη διαχείριση του άγχους, που θα εντυπωσιάσει. Το διήμερο πρόγραμμα της 17ης και 18ης Μαΐου 2016 έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και οι φοιτητές το υποδέχτηκαν θερμά.

Το πρωτοπόρο και άκρως ενδιαφέρον εγχείρημα του Α.Π.Θ. θα φανεί χρήσιμο στη φοιτητική κοινότητα, που κατακλύζεται από άγχος για τις υποχρεώσεις της, τις εξετάσεις της και το μέλλον της γενικότερα, αφού γνωστοποιεί μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης του άγχους.

Ο κύριος Βασίλης Παπαχαρίσης, υπεύθυνος αθλητικών δραστηριοτήτων στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο, περιέγραψε σε τηλεφωνική μας συνομιλία τι συνέβη κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών: «Σκοπός ήταν να πάρουν οι φοιτητές κάποια θετικά στοιχεία πριν την έναρξη της εξεταστικής. Έγινε εκμάθηση τεχνικών και δόθηκαν θεωρητικά tips. Παραδείγματος χάρη, για τεχνικές χαλάρωσης, για τον ύπνο, τη διαχείριση χρόνου και τη διατροφή. Επίσης, διδάχτηκαν τεχνικές αντιμετώπισης κρίσεων πανικού, δυσφορίας και δύσπνοιας. Για παράδειγμα, η τεχνική του να βάζεις μπροστά στο πρόσωπό σου τις χούφτες σου ή το πρόσωπό σου σε μια σακούλα. Μετά τη θεωρία, ακολούθησε η πρακτική».

1o Antistress festivalΚοιτάζοντας κανείς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα εντυπωσιαστεί από το πλήθος και το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Θα παρατηρήσει το tai-chi, τη yoga και τον χορό και σίγουρα θα σταθεί στα Mindfulness και Kalado διερωτώμενος περί τίνος πρόκειται. Ο κύριος Παπαχαρίσης εξηγεί: «Το Mindfulness είναι μια τεχνική ενσυνειδητότητας. Είναι ενέργεια του ΚΕΣΥΨΥ, έχει δηλαδή να κάνει με ψυχολογία. Υποστηρίζει ότι οι φοιτητές που έχουν άγχος, δε θα πρέπει να αποφεύγουν την παραδοχή της κατάστασης στη συνείδησή τους, αλλά να το αντιμετωπίζουν με το μυαλό τους. Το Kalado έχει να κάνει με το κέντρο βάρους και με συνδυασμό κίνησης και φωνής- κραυγής. Έρχεται από την Ανατολή και είναι καινούργια τεχνική. Οι φοιτητές κλήθηκαν να βγάλουν από μέσα τους το άγχος με κινήσεις κυρίως της μέσης και κραυγές για εκτόνωση. Π.χ. τους έλεγαν «βάλτε το κέντρο βάρους χαμηλά, βγάλτε ό,τι έχετε μέσα σας».

“Στο εξωτερικό το κάνουν πολλά πανεπιστήμια, στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που γίνεται.”

Πώς όμως έγινε η σύλληψη της ιδέας; Ο κύριος Παπαχαρίσης αναφέρει: «Παρατηρήθηκε αύξηση των φοιτητών που πηγαίνουν στο ΚΕΣΥΨΥ. Έτσι, μαζί με την κυρία Άλτα Πανέρα, ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, και τους συνεργάτες από το ΚΕΣΥΨΥ αποφασίσαμε να κάνουμε το φεστιβάλ. Το σκεφτήκαμε στο χειμερινό εξάμηνο και πραγματοποιήθηκε τώρα. Στο εξωτερικό το κάνουν πολλά πανεπιστήμια, στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Είναι πιλοτική η εφαρμογή του. Πήγε καλά. Είναι ανοιχτό για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και δωρεάν. Γράφτηκαν ηλεκτρονικά 220 άτομα».

1o Antistress festivalΕίναι σημαντικό στις μέρες μας ένα πανεπιστήμιο να αφουγκράζεται τον παλμό των φοιτητών του και να συναισθάνεται τις ανάγκες τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η μόρφωση είναι από τα σημαντικότερα αγαθά και για να μορφωθεί ένας φοιτητής σωστά, θα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίσει την ψυχική του ηρεμία. Με την παρουσία του άγχους, ούτε να κοιμηθεί δεν μπορεί κανείς σωστά. Εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τον κύριο Παπαχαρίση, «στο θεωρητικό μάθημα, ένα 80% των ερωτήσεων αφορούσαν τον ύπνο. Πολλοί δηλαδή αποδείχτηκε πως δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά. Δε φταίει μόνο το στρες, αλλά και ο τρόπος ζωής. Π.χ. πολλοί πέφτουν για ύπνο με ανοιχτή τηλεόραση, τάμπλετ, υπολογιστές και το κινητό δίπλα τους».

“Υπάρχουν πολλά αιτήματα και από καθηγητές, που θέλουν κι αυτοί να συμμετάσχουν.”

1o Antistress festivalΒλέπουμε, λοιπόν, ότι οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, το χαρακτήρα και το σώμα τους και να αποκτήσουν γνώσεις που θα είναι κτήμα τους για μια ζωή. Μια τέτοια δράση θα πρέπει αναμφισβήτητα να επεκταθεί. Ο κύριος Παπαχαρίσης δηλώνει πως μπορεί να μην έχουν μιλήσει με άλλα πανεπιστήμια, αλλά θέλουν να το καθιερώσουν στο Α.Π.Θ.: «Υπάρχουν βλέψεις για να εφαρμόζεται 2 φορές τον χρόνο, πριν τις εξεταστικές δηλαδή, με εξαίρεση αυτή του Σεπτεμβρίου, διότι προηγείται το καλοκαίρι και δεν προλαβαίνουμε να ετοιμαστούμε. Τώρα θα γίνει οπωσδήποτε αξιολόγηση για να δούμε και πώς μπορούμε να πορευτούμε. Για παράδειγμα, ίσως μεταβληθεί η μορφή του, διότι υπάρχουν πολλά αιτήματα και από καθηγητές, που θέλουν κι αυτοί να συμμετάσχουν. Γενικά, η σωματική άσκηση και η ψυχολογία είναι πολύ σημαντικές και γι’ αυτό, θα πρέπει όλοι να πλαισιώσουν τα προγράμματα. Να περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους και να δουλεύουν δημιουργικά σε σώμα και μυαλό».

Επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό από ρεπορτάζ της ΕΡΤ: https://www.youtube.com/watch?v=Mk2zKIIhoP0.

* Η Μυρτώ Υφαντή παρακολούθησε το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!