Φοιτητική Ζωή στο Άμστερνταμ

της Ευγενίας Πάταρα

Το Άμστερνταμ, πρωτεύουσα της Ολλανδίας, είναι γνωστό για την ελευθερία και για τον πολιτισμό του, δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους κατακλύζεται συνεχώς τόσο από τουρίστες όσο και από φοιτητές του εξωτερικού. Πώς μοιάζει να είναι, όμως, η ζωή στο Άμστερνταμ σε καθημερινή βάση;

Το Άμστερνταμ πήρε το όνομά του από το ποτάμι Amstel, το οποίο ρέει κατά μήκος της πόλης και ήταν το πρώτο μέρος της χώρας που κατοικήθηκε γύρω στα 1275. Στις αρχές του 13ου αιώνα το Άμστερνταμ είχε ήδη διευρυνθεί λόγω του ισχυρού θαλάσσιου εμπορίου του και το έτος 1500 αποτελούσε τη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας. Η Ολλανδική Χρυσή Εποχή κατά το 17ο αιώνα ήταν μια περίοδος πλούτου και δύναμης για το Άμστερνταμ καθώς τότε πήρε και το σχήμα ημισελήνου που έχει σήμερα. Λόγω της ελευθερίας που χαρακτήριζε τη χώρα, το Άμστερνταμ, από τότε ήδη, συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό λογίων και συγγραφέων, οι οποίοι αποζητούσαν την ελευθερία έκφρασης που δεν έβρισκαν στη χώρα τους. Γνωστοί Ολλανδοί λόγιοι και καλλιτέχνες της εποχής ήταν ο Rembrandt van Rijn, ο Benedictus Spinoza, ο P.C. Hooft, ο Constantijn Huygens και ο γιος του, Christiaan Huygens.

Φοιτητική ζωή στο Άμστερνταμ 2

Ακόμα και σήμερα, το Άμστερνταμ χαρακτηρίζεται από πνεύμα ανεκτικότητας, πράγμα που το καθιστά κέντρο διεθνούς πνευματικής ανταλλαγής. Ο πολιτισμός εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση στην πόλη, όπου συναντά κανείς πληθώρα μουσείων, με πιο γνωστά το Rijksmuseum, το Μουσείο μοντέρνας τέχνης Stedelijk, το Μουσείο Van Gogh και το Μουσείο Anne Frank. Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης του Άμστερνταμ είναι η αρχιτεκτονική και η μορφολογία του εδάφους του. Με πάνω από 150 κανάλια και ένα μεγάλο αριθμό από γκαλερί, θεατρικές και μουσικές σκηνές, αλλά και πάρκα όπως το Vondelpark, ο μεγαλύτερος πράσινος χώρος της πόλης, το Άμστερνταμ μπορεί να ανταγωνίζεται επάξια την ευρωπαϊκή ομορφιά του Λονδίνου ή του Παρισιού. Άλλωστε, το Άμστερνταμ είναι μια πολύχρωμη και ζωντανή πόλη, με 800.000 κατοίκους, επονομαζόμενους Amsterdammers, οι οποίοι θεωρούνται πολύ φιλόξενοι και ζεστοί με τους ξένους που καταφθάνουν στη χώρα τους.

φοιτητική ζωή στο Άμστερνταμ 3

Δεν είναι μυστικό όμως ότι το Άμστερνταμ έχει και μια ξέφρενη νυχτερινή ζωή, ειδικά για τους φοιτητές της πόλης. Το Leidseplein, το Rembrandtplein και η Dam Square είναι μερικά μόνο από τα μέρη απ’όπου οι φοιτητές προτιμούν να ξεκινήσουν τις νυχτερινές περιπλανήσεις τους. Υπάρχουν επίσης και οι φοιτητικές κοινότητες στο Άμστερνταμ, όπως είναι το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (ESN) και το Δίκτυο Διεθνών Φοιτητών (ISN), τα οποία συχνά συγκεντρώνουν το φοιτητικό κοινό σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν καθημερινά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Άμστερνταμ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.

Επίσημη γλώσσα είναι τα Ολλανδικά, με τα Αγγλικά να αποτελούν την ανεπίσημη δεύτερη γλώσσα της πόλης. Είναι απίθανο να μη βρεις αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο ή αγγλόφωνες βιβλιογραφικές πηγές ή ακόμα και αγγλόφωνο μενού εστιατορίου, πράγμα που κάνει το Άμστερνταμ ακόμα πιο ελκυστικό στους ξένους. Το Άμστερνταμ ζει και οικολογικά, καθώς ο βασικός τρόπος μετακίνησης των κατοίκων του είναι το ποδήλατο.

φοιτητική ζωή στο Άμστερνταμ 1

Όσον αφορά το κόστος ζωής στο Άμστερνταμ, ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές τιμές υπηρεσιών και βασικών προϊόντων που θα πρέπει να καταναλώσει όποιος επιλέξει να μείνει στην πόλη:

  • Γεύμα σε φθηνό εστιατόριο 15,00€
  • Γεύμα σε MacDonald’s 7,00€
  • Γάλα (στο σουπερμάρκετ) 0,82€ / λίτρο
  • Νερό 1,5 λίτρο (στο σουπερμάρκετ) 1,12€
  • Τσιγάρα 6,00€ / πακέτο
  • Εισιτήριο μιας διαδρομής 2,80€
  • Βενζίνη 1,78€ / λίτρο
  • Αγορά αυτοκινήτου Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline 25.000€
  • Βασικά έξοδα (νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα) για διαμέρισμα 85m² 163,50€ / μήνα
  • Internet (6 Mbps, Unlimited Data, Cable/ADSL) 25,43€ / μήνα
  • Γυμναστήριο μηνιαία συνδρομή 29,55€
  • Ενοίκιο:
  • Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) στο κέντρο της πόλης 1.120€ / μήνα
  • Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) μακριά από το κέντρο της πόλης 765,62€ / μήνα
  • Μέσος μηνιαίος μισθός 2.425,28€ / μήνα

Πώς είναι η φοιτητική ζωή στο Άμστερνταμ;

Δείτε, επίσης, και το άρθρο μου για τα μεταπτυχιακά στην Ολλανδία!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.