Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών: Σπουδές στην Ελλάδα

του Σπύρου Κασσάπη

Ο τομέας της Μηχανικής με την μακροβιότερη ιστορία είναι αυτός των Μηχανολόγων Ναυπηγών. Ειδικά στον Ελλαδικό χώρο -από τα αρχαία χρόνια ακόμη- οι κοινωνίες ασχολήθηκαν έντονα με την αλιεία, το εμπόριο μέχρι και την θαλάσσια εξερεύνηση. Η ενασχόληση με τους προαναφερθείς τομείς απαιτεί την μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κατάλληλων πλωτών μέσων. Αυτό είναι, λοιπόν και το αντικείμενο του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (17.643 μόρια).

Τομείς Απασχόλησης

Στην σύγχρονη εποχή το εύρος ενασχόλησης των ναυπηγών είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς απόφοιτοι σχετικών σχολών ασχολούνται με την ωκεανογραφία, την θαλάσσια οικονομία, την τεχνολογία θαλασσών και γενικότερα, οτιδήποτε έχει να κάνει με την μελέτη της θάλασσας και το υγρό στοιχείο.

Πρόγραμμα Σπουδών

Για να σπουδάσει κανείς το συγκεκριμένο αντικείμενο στην Ελλάδα χρειάζεται να συλλέξει περίπου 17.800 μόρια στις πανελλήνιες εξετάσεις και ύστερα μπορεί να εγγραφεί στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Όπως όλες οι πολυτεχνικές σχολές, η σχολή ανήκει στο 2ο επιστημονικό πεδίο, είναι πενταετής και έχει υποχρεωτικά μαθήματα, μαθήματα επιλογής και εργαστήρια. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια τα μαθήματα είναι κατά βάση υποχρεωτικά και ίδια για όλους τους φοιτητές. Τους διδάσκουν τις βασικές αρχές της μηχανικής (στερεά, ρευστά, κλπ), της κατασκευής πλοίων, και αρκετά μαθηματικά (λογισμό, ανάλυση, κλπ). Τα τελευταία εξάμηνα οι σπουδαστές επιλέγουν μία εκ των τεσσάρων κατευθύνσεων (Σχεδίαση και Κατασκευή Πλοίων, Διοίκηση Συστημάτων Θαλάσσιων Μεταφορών, κ.α.) και τα μαθήματα επιλογής είναι διαφορετικά σε κάθε μια από αυτές.

Εργαστήρια 

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο τμήμα λειτουργούν έξι (6) εργαστήρια στα οποία οι φοιτητές μαθαίνουν στην πράξη όσα έχουν διδαχθεί στην τάξη. Αυτά είναι τα εξής:

  • Ναυτική και Θαλάσσια Υδροδυναμική
  • Μελέτη Πλοίου
  • Θαλάσσιες Μεταφορές
  • Ναυτική Μηχανολογία
  • Πλωτές Κατασκευές και Συστήματα Αγκύρωσης
  • Ναυπηγική Τεχνολογία

Προοπτικές Εργασίας

Με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως, η ελληνόκτητη ναυτιλία συνεχίζει ακόμα και μετά την κρίση να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η σχολή των Μηχανολόγων Ναυπηγών προσφέρει καλές προοπτικές εργασίας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, ένας απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Ναυπηγών μπορεί να εργαστεί σε ιδιωτικά ναυπηγεία και ναυπηγικά γραφεία ως μελετητής, επιμελητής ή πραγματογνώμων, σε ναυτιλιακές εταιρίες ως μηχανικός πλοίου αλλά και σε οργανισμούς του δημοσίου όπως το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Πολεμικό Ναυτικό.

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Οι απόφοιτοι της σχολής Μηχανολόγων Ναυπηγών έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, μέσω του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία και Επιστήμη. Ειδικότερα, το πρόγραμμα αυτό διαρκεί 1 έτος και  αντικείμενο αυτού, αποτελεί η επιστημονική κατάρτιση σε τεχνικές ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης, έρευνας και  συνεργασίας, καθώς και η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού δυναμικού στο επιστημονικό πεδίο της Ναυτικής και Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Επιστήμης, έτσι ώστε να διαμορφωθούν στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις. Το διατμηματικό Π.Μ.Σ διαθέτει λοιπόν τρεις κατευθύνσεις: α) τη Ναυτική Τεχνολογία, β) τη Θαλάσσια και Παράκτια Τεχνολογία και γ) τη Θαλάσσια Επιστήμη.

#Tips and Tricks

Η σχολή δεν μένει μόνο στο θεωρητικό επίπεδο των επιστημονικών γνώσεων. Παρέχει υποχρεωτική πρακτική άσκηση στο τελευταίο εξάμηνο, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να δουν στην πράξη το αντικείμενο των σπουδών τους. Επίσης, τους παρακινεί στην υποχρεωτική εκπόνηση εργασιών για τα περισσότερα μαθήματα, με αποκορύφωμα την εργασία “Σχεδίαση Πλοίου“, στο τελευταίο έτος.

Εάν σας ενδιαφέρει ο τομέας της Μηχανολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Μηχανολογίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!