Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής Citycampus.gr

Το citycampus σε συνεργασία με τη “Διάδραση” ανακοινώνουν την έναρξη του εαρινού κύκλου 2021 για το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής που θα λάβει χώρα αποκλειστικά εξ αποστάσεως.

Το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής έχει λάβει πιστοποίηση ποιότητας εκπαίδευσης από το “Acta – Τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο επίπεδο “Advanced”.

  • Σας ενδιαφέρει η Λογοτεχνία και τα μυστικά της Δημιουργικής Γραφής;
  • Θέλετε να ασκηθείτε στη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και να βελτιστοποιήσετε τις συγγραφικές σας δυνατότητες;
  • Θέλετε να οξύνετε τη φαντασία, τη δημιουργικότητά σας αλλά και να μάθετε από πού θα αντλείτε έμπνευση;
  • Θέλετε να δείτε τα κείμενά σας να δημοσιεύονται σε site που λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις ποιοτικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για φοιτητές;

Το citycampus.gr σε συνεργασία με την Διάδραση – Ινστιτούτο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας” με έδρα την Αθήνα, ανακοινώνει τη διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα “Δημιουργική Γραφή: Έμπνευση και Σύνθεση”, προσφέροντας ταυτόχρονα στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση με εκπόνηση δικών τους κειμένων, τα οποία θα δημοσιευθούν σε συλλογικό ebook που θα φιλοξενηθεί στο www.citycampus.gr, την ιστοσελίδα που αποσκοπεί στην ποιοτική ενημέρωση των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής: Στόχος και Μέθοδος

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάκτηση βασικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών του λογοτεχνικού λόγου και της έμπνευσης. Η κατάρτιση προβλέπεται να είναι τόσο θεωρητική, μέσα από διδασκαλία συγκεκριμένων εργαλείων, όσο και πρακτική, μέσα από συμπλήρωση ασκήσεων και εκπόνηση κειμένων προς δημοσίευση.

Η μέθοδος προβλέπεται να είναι διαδραστική. Οι συμμετέχοντες μέσα από ομαδοσυνεργατικές συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» θα έχουν υλικό προς προετοιμασία και παρουσίαση και θα συζητούν επιλύοντας απορίες, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρεται και η δυνατότητα αναζήτησης περισσοτέρων πληροφοριών. Η θεωρία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες ασκήσεις εμπέδωσής της.

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής: Το πρόγραμμα

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Οι κανόνες της πλοκής κάθε είδους λογοτεχνικού κειμένου,
  • Η διάπλαση των ηρώων μέσα από συγκεκριμένες τυπολογίες,
  • Τρόποι που οδηγούν στη λογοτεχνική απόλαυση,
  • Η δημιουργία κατάλληλου σκηνικού και λογοτεχνικής ατμόσφαιρας,
  • Ο αφηγηματικός χρόνος,
  • Η αφηγηματική έγκλιση,
  • Η αφηγηματική φωνή,
  • Οι κανόνες του διηγήματος και του μυθιστορήματος,
  • Η μεταφορά λογοτεχνικών κειμένων στον κινηματογράφο,
  • Γραφή με διαφορετικό τρόπο ανάλογα τα ρεύματα και τις λογοτεχνικές σχολές (πχ ρεαλισμός, μεταμοντερνισμός),
  • Σχήματα λόγου – η ποιητική μεταφορά
  • Υπάρχουν κανόνες στην φαντασία και την έμπνευση;
  • Η λογοτεχνικότητα, ή αλλιώς τι είναι αυτό που κάνει ένα κείμενο λογοτεχνικό;

Η προβλεπόμενη διάρθρωση του σεμιναρίου περιλαμβάνει 10 εξ αποστάσεως σύγχρονες συναντήσεις με χρήση πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (zoom). Παρέχονται όλες οι γραπτές σημειώσεις, καθώς και η βιβλιογραφία του Σεμιναρίου.

Συντονισμός ομάδας & αξιολόγηση

Συντονιστής της ομάδας θα είναι ο Κωνσταντίνος Πολέμης, φιλόλογος – εκπαιδευτικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και τη Δημοσιογραφία, C.E.O., και Founder του citycampus.gr. Προβλέπεται η δημιουργία ομάδων έως 20 συμμετεχόντων επιμορφουμένων και η προβολή παρουσιάσεων με power point.

Διδάσκοντες του Σεμιναρίου είναι ο Κωνσταντίνος Πολέμης, φιλόλογος – εκπαιδευτικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και τη Δημοσιογραφία και η Ευγενία Πάταρα, φιλόλογος γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας – εκπαιδευτικός.

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων θα γίνει κατά 50% από τα λογοτεχνικά κείμενα που θα εκπονήσουν και κατά 50% από την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες οφείλουν να εκπονήσουν κάποια κείμενα προς δημοσίευση, για τα οποία θα λάβουν καθοδήγηση από το συντονιστή του προγράμματος. Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης, με τις προϋποθέσεις ότι αφενός οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το 60% των συναντήσεων, παρέδωσαν όλα τα κείμενα που τους ζητήθηκαν και αφετέρου αξιολογήθηκαν με τουλάχιστον 60% και πάνω.

Συμμετοχή & πιστοποίηση

Το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής του citycampus είναι πιστοποιημένο σε επίπεδο Advanced κατά το Πρότυπο Πιστοποίησης Quality Label Training του Acta – Τεχνοβλαστού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι απόφοιτοι του Σεμιναρίου λαμβάνουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό Quality Training Label με την έγκριση και των τριων φορέων: Acta – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, citycampus.gr και Διάδραση – Ινστιτούτο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας.

Οι αιτούμενοι θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα του Απριλίου 2021 και θα λαμβάνουν χώρα σε μέρα και ώρα που θα αποφασισθεί από το σύνολο της ομάδας που θα συγκροτηθεί.

Η συνεισφορά των συμμετεχόντων στη Διάδραση καθορίζεται στα 340 ευρώ σύνολο.

Για τους φοιτητές έως 30 ετών η συνεισφορά ορίζεται στα 280 ευρώ σύνολο.

Σε περίπτωση εξόφλησης μέχρι την έναρξη του Σεμιναρίου η συνεισφορά καθορίζεται σε 300 και 230 ευρώ αντίστοιχα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, φοιτητές με εξαιρετικές διακρίσεις ή επιδόσεις) προβλέπεται έκπτωση από το αρχικό ποσό, κατόπιν έγκρισης από τους διδάσκοντες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής τους στο: dimiourgiki@citycampus.gr περιλαμβάνοντας πλήρες ονοματεπώνυμο, σχολή φοίτησης ή αποφοίτησης (πτυχίο), ηλικία και προφίλ facebook, προκειμένου να υπάρξει αμεσότερη επικοινωνία. Αποστολή συνημμένου βιογραφικού, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, θα εκτιμηθεί περισσότερο.

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας – ενδιαφέροντος παρακολούθησης.

 

*Η συμμετοχή στο Σεμινάριο συνιστά ανεπιφύλακτη αποδοχή ότι για την απόκτηση της βεβαίωσης οι συμμετέχοντες οφείλουν να καταβάλουν το ποσό που προβλέπεται και να αξιολογηθούν θετικά. Καταβληθείσα συνεισφορά δεν επιστρέφεται, παρά μόνο και για το μέρος που αντιστοιχεί, αν ακυρωθούν οι διαδικασίες του Σεμιναρίου λόγω ανωτέρας βίας.