Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 5 τρόποι για να το φροντίζουμε καθημερινά

Της  Κάλλιας Χρηστάκη

5 Ιουνίου σήμερα, μία μέρα γιορτής για το πιο σημαντικό αγαθό της ζωής όλης της ανθρωπότητας, το περιβάλλον. Το «σπίτι» μας, μας παρέχει απλόχερα τη ζωή και μας «φροντίζει» . Μπορεί το περιβάλλον να φαίνεται παντοδύναμο αλλά χρειάζεται και αυτό φροντίδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη μας επαναπαύονται ότι το περιβάλλον και ο πλανήτης μας θα ζει αιώνια χωρίς να υποστεί φθορά, δείχνοντας μία ακατάπαυστη αχαριστία και αδιαφορία. Όμως, σκεφτείτε…  όταν αγαπάτε  κάποιον, τον φροντίζετε για να παραμείνει κοντά σας. Ακριβώς το ίδιο και με το περιβάλλον. Θα σας αναδείξω, λοιπόν, απλούς τρόπους για να τους εντάξετε στην καθημερινότητα σας ώστε να φροντίζουμε το σπίτι μας.

Γιατί δεν θέλει κόπο… αλλά τρόπο!!

Αχ…αυτά τα σκουπίδια

Τα σκουπίδια σας δεν πάνε όλα μαζί στον κάδο και  ούτε χρειάζεται τελευταία στιγμή  να προσπαθείς να τα διαχωρίσεις και εν τέλει να τα παρατάς ρίχνοντας τα όλα μαζί στον κάδο. Η λύση είναι απλή. Σε μια ξεχωριστή θέση-γωνία του σπιτιού σου θα τοποθετείς τα σκουπίδια για ανακύκλωση. Και τώρα θα αναρωτιέστε «ποια σκουπίδια είναι για ανακύκλωση;» «ποια μπαίνουν στον κίτρινο κάδο, ποια στον μπλε;». Λοιπόν, ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες από πλαστικό π.χ. μπουκάλια από νερό και σαμπουάν, από χαρτί π.χ. γάλα και από αλουμίνιο π.χ. αναψυκτικά, μπύρες. Όλα όσα προαναφέρθηκαν τοποθετούνται στο μπλε κάδο. Ενώ στον κίτρινο κάδο μπορούμε να ρίξουμε μπουκάλια γυάλινα (χωρίς καπάκια). Δεν ρίχνουμε, όμως, κεραμικά, πήλινα σκεύη, καμένες λάμπες και σπασμένους καθρέφτες.

Πλαστικές Σακούλες: O αιώνιος εχθρός

Οι πλαστικές σακούλες είναι ανθεκτικές για πάρα πολλά χρόνια, για την ακρίβεια… 400 ολόκληρα χρόνια και εσύ την χρησιμοποιείς απλά περίπου για 15 λεπτά για τα ψώνια σου. Εν τέλει καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων και μετέπειτα φυσικά στο περιβάλλον, το οποίο αδυνατεί να  τις διαλύσει. Την πλαστική σακούλα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ξανά και ξανά, χωρίς να ανανεώνεις την «συλλογή» σου από πλαστικές σακούλες.  Η καλύτερη λύση, όμως, είναι οι οικολογικές τσάντες, οι οποίες ήρθαν για να αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες. Οι οικολογικές τσάντες βγαίνουν σε όλα τα χρώματα σε διάφορα σχέδια για όλα τα γούστα και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για τα ψώνια σου αλλά και για την χαλαρή βόλτα σου.

Ο νεροχύτης και η τουαλέτα δεν αποτελούν κάδο σπουπιδιών

Μπορεί η λύση να πετάξεις κάτι αχρείαστο πια για σένα στον νεροχύτη ή στην τουαλέτα θεωρείται η πιο εύκολη. Αλλά για το περιβάλλον είναι η χειρότερη λύση. Οτιδήποτε ρίχνεις μέσα στο νεροχύτη σου ή την τουαλέτα σου καταλήγει στη θάλασσα και νομίζω είναι αυτονόητη η τεράστια μόλυνση που προκαλείται. Εδώ θα ήθελα να «απελευθερώσω» τους Έλληνες από τις κατηγορίες τέτοιου είδους καθώς οι τουρίστες είναι αυτοί οι οποίοι κυρίως την προκαλούν. Δηλαδή, οι τουρίστες ρίχνουν ασυναίσθητα π.χ. το χαρτί στην τουαλέτα επειδή έχουν συνηθίσει από την χώρα τους λόγω του καλού αποχετευτικού τους συστήματος και των χημικών τουαλετών.

Καλοκαίρι με προστασία

Λέγοντας καλοκαίρι με προστασία, δεν εννοώ μόνο αντηλιακή αλλά και περιβαλλοντική. Μπήκε ο Ιούνιος και το καλοκαίρι είναι εδώ για να το απολαύσουμε. Όμως για να απολαύσουμε τις όμορφες παραλίες της χώρας μας και τις βουτιές μας στην θάλασσα θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεχτικοί. Στην τσάντα θαλάσσης σου μαζί με την πετσέτα σου και το αντηλιακό σου πρόσθεσε μία σακούλα για να τοποθετήσεις τα σκουπίδια που θα προκύψουν. Έτσι, αν θες να πας σε μη οργανωμένη παραλία θα έχεις ήδη την λύση με τα σκουπίδια. Επίσης, αγαπητοί μου καπνιστές, τα αποτσίγαρα δεν τα κρύβουμε μέσα στην άμμο. Μπορείτε να κρατάτε ένα ποτηράκι και ρίχνοντας λίγο νερό να τα τοποθετείτε εκεί.

Εκμεταλλευτείτε ό,τι δε χρειάζεστε…δημιουργικά

Δεν χρειάζεσαι κάτι; Υπέροχα! Πριν σκεφτείς να το ρίξεις στον κάδο χρησιμοποίησε τη φαντασία σου. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να το αξιοποιήσεις με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.  Αν δώσεις σε ένα παιδί ένα απλό χαρτί θα σου βρει μέχρι και 45 διαφορετικούς τρόπους χρήσης του. Παρατήρησε, λοιπόν, γύρω σου, ανακάλυψε τι λείπει που μπορεί να κάνει την καθημερινότητα σου πιο εύκολη και με απλά υλικά δημιούργησε!!

Ορίστε μερικές ιδέες για βοήθεια:

Μπορεί αυτοί οι τρόποι να φαίνονται κάπως απλοί και να αναρωτιέται κάποιος: «θα αλλάξει με αυτούς τους απλούς τρόπους το  μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα;». Και όμως ναι, αλλάζει! Γιατί η γνωστή φράση σε όλους «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα» ισχύει και στην περίπτωση του περιβάλλοντος. Ο καθένας μας να έκανε τουλάχιστον δύο από τους προαναφερόμενους τρόπους θα άλλαζαν πολλά στον πλανήτη μας.

Το περιβάλλον είναι ακόμα εδώ, αλλά για πόσο ακόμα; Εσύ θα το βοηθήσεις να μείνει;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!