Η δύναμη του να λες όχι στη δουλειά σου
Όλοι οι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη θέση που τους ζητήθηκε να κάνουν κάτι που δεν ήθελαν. Ειδικά όταν πρόκειται για τον χώρο εργασίας, συχνά νιώθουμε τον όγκο των υποχρεώσεων να μας βαραίνουν. Ίσως αναλαμβάνουμε περισσότερα από αυτά που μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ή κάποιος/α προϊστάμενος/μένη μας το ζητάει. Στην προσπάθεια να ισορροπήσουμε τις υποχρεώσεις τις εργασίας και την προσωπική ζωή, αναπόφευκτα κάτι θα μπει σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, σε κατακλύζει το άγχος και οι αρνητικές σκέψεις. «Πώς θα τα προλάβω όλα;»
Η αντιμετώπιση αυτή δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Βλέποντας πιο ψύχραιμά την κατάσταση, κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι το πραγματικό ερώτημα είναι:
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πω όχι;
Σε αυτό έχει δώσει απαντήσεις η Ψυχολογία. Σύμφωνα με τη διδάκτορα Κοινωνικής Ψυχολογίας και συγγραφέα Susan Newman, μεγαλώνοντας, μαθαίνουμε να υπακούμε τους γονείς και τις φιγούρες εξουσίας. Επιπλέον, ο κάθε άνθρωπος επιζητά την αποδοχή και καλή γνώμη των άλλων, επομένως φοβάται ότι η άρνηση σε κάτι μπορεί να παρερμηνευθεί σαν εγωκεντρισμός ή τεμπελιά, καθώς και ότι δεν νοιάζεται για τους άλλους γύρω του. Ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπου θεωρούνται αρεστές και συμπαθητικές από την κοινωνία όταν είναι πιο συγκαταβατικές, αντίθετα με τους άντρες, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούνται αρεστοί ακόμα και όταν παρουσιάζονται πιο δυναμικοί, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο να συμφωνήσουν στις προτάσεις των προϊσταμένων και συναδέλφων.
Στον επαγγελματικό χώρο, το πρόβλημα μεγεθύνεται. Αντί να μπορεί να δώσει το άτομο τον καλύτερο εαυτό του σε αυτά που έχει ήδη αναλάβει, προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυνατότητες του, πράγμα που δεν εξασφαλίζει καλή ποιότητα στην δουλειά του. Έτσι προκύπτει το δεύτερο ερώτημα:
Πώς μπορώ να πω όχι;
Αρχικά, θα πρέπει να εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους αρνείσαι. Μην το κάνεις σαν να απολογείσαι για κάτι. Αν δώσεις μία σύντομη στον/στην προϊστάμενο/μένη ή συνάδελφο με ψυχραιμία, ευγένεια, ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές, του προσφέρεις τη δική σου οπτική στην κατάσταση.
Επίσης, θα ήταν καλό να προτείνεις μία εναλλακτική. Αν, για παράδειγμα, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσεις τα ζητούμενα, μπορείς να προτείνεις να αναλάβεις ένα μέρος του αντί όλου. Βέβαιά, θα πρέπει να γίνονται και κάποιοι συμβιβασμοί ώστε να εξασφαλιστεί η καλή σχέση μεταξύ των συνεργατών.
Πολλές φορές είναι δύσκολο να αρνηθείς τις αναθέσεις και τις υποχρεώσεις της δουλειάς. Όταν δέχεσαι όμως οτιδήποτε σου ζητούν οι άλλοι, όχι μόνο υπάρχει περίπτωση να είσαι ασυνεπής, αλλά προσπαθώντας να συμβιβάσεις όλα, πνίγεσαι στο άγχος και τις αρνητικές σκέψεις. Μήπως να έλεγες όχι αυτή τη φορά;