“Όταν μεγαλώσω θα γίνω…”

της Αναστασίας Τζαβάρα

Από τόσο δα μικρά παιδάκια μία από τις ερωτήσεις που καλούμασταν να απαντήσουμε είναι «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Συνήθως επιλέγαμε τα πιο επικίνδυνα ή τα πιο εντυπωσιακά επαγγέλματα παρασυρόμενοι από τα παιδικά ταινιάκια που βλέπαμε. Φτάνουμε στο σήμερα, στην εποχή της ενηλικίωσης, στην εποχή «πριν τις Πανελλαδικές», σε αυτή του «μόλις πήρα πτυχίο». Κάνουμε αυτό που θέλαμε πάντα;

Είναι γεγονός πως η ετεροαπασχόληση και ο συμβιβασμός των νέων με μια θέση εργασίας που απλά τους προσφέρει ένα εισόδημα και δεν είναι αυτό που ονειρεύονταν ή σπούδασαν, χαρακτήριζε πάντα την χώρα μας και τα τελευταία χρόνια έχει διογκωθεί, αγγίζοντας το μέγιστο βαθμό. Πόσοι όμως έχουν καταφέρει μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, στην επισφαλή αγορά εργασίας, να κάνουν το πάθος τους επάγγελμα;

Ψάχνοντας στον κοινωνικό μας περίγυρο με μια πρώτη ματιά ίσως να απαντήσουμε κανείς. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί που έχουν καταφέρει να κάνουν αυτό που αγαπάνε επίσημη θέση απασχόλησης και με σταθερά βήματα προχωράνε στο να αυξήσουν τα τωρινά τους έσοδα. Αν γίνω πιο συγκεκριμένη και το οριοθετήσω στους δικούς μου γνωστούς και φίλους, βρήκα τις παρακάτω περιπτώσεις.

Τον κιθαρίστα που ενώ σπούδασε στο Πολυτεχνείο, έχει επιλέξει να εδραιωθεί επαγγελματικά στον χώρο της μουσικής. Μετά από πολύ δουλειά είναι από τους καλύτερους στο είδος που εκπροσωπεί με αρκετά πετυχημένα live. Την κοπέλα που έγραφε ιστορίες σε site, μετά έγραψε δύο βιβλία και τα εξέδωσε στο Amazon και πλέον ετοιμάζει να εκδώσει επίσημα άλλη μία δική της ιστορία τον Νοέμβριο.

Τη γλυκιά ιδιοκτήτρια ενός υπέροχου μαγαζιού με κοσμήματα, ρούχα και άλλα χειροποίητα αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας που πουλάει τις πρωτότυπες δημιουργίες της. Αυτό αγαπάει, αυτό αποφάσισε να κάνει και το κάνει εξαιρετικά. Τον 26χρονο προγραμματιστή που αφιερώνει ώρες διαβάσματος και σεμιναρίων για να εξελίξει τις υπάρχουσες γνώσεις του πάνω στον προγραμματισμό και να γίνει ακόμα καλύτερος, αναλαμβάνοντας καινοτόμα project. Τον δραστήριο δημοσιογράφο που έφτιαξε το δικό του blog μαζί με φίλους και το εξέλιξε σε site για να κάνει αυτό που αγαπάει πράξη.

 

Το να κάνεις το πάθος σου επάγγελμα είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι πολλές και οι ευκαιρίες εντός κι εκτός συνόρων αρκετές. Ακόμα κι αν δεν σ αρέσει αυτό που σπούδασες έχεις όλο τον καιρό μπροστά σου για να αλλάξεις μονοπάτια κάνοντας ένα μεταπτυχιακό πάνω σε αυτό που σου αρέσει ή αρχίζοντας ένα δεύτερο πτυχίο. Επίσης τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι ανοίγουν τις δικές τους επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτό που αγαπούν. Η επιχειρηματικότητα των νέων αυξάνεται αργά και σταθερά ανεξάρτητα αν το ελληνικό κράτος έχει υψηλή φορολογία και μη ευνοϊκούς όρους.

Η συμβουλή μου είναι να προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις να κάνεις αυτό που αγαπάς επάγγελμα. Είναι εφικτό ακόμα κι αν η κοινωνική πραγματικότητα σε κάνει να το αμφισβητείς. Κάποιοι το έκαναν και είναι φωτεινά παραδείγματα ότι το θέλω γίνεται πράξη. Για αρχή προσέλαβε την επιμονή, την υπομονή και τη δύναμη για προπονητικό team και βάλε στην εξέδρα του γηπέδου τους δικούς σου ανθρώπους. Θα σε εμψυχώνουν κατά την διάρκεια του αγώνα και θα σε χειροκροτήσουν στο τέλος με όλη τους την δύναμη. Καλή τύχη!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!