Ωφέλιμη η χρήση smartphone από παιδιά;

Ωφέλιμη η χρήση smartphone από παιδιά κάτω των 10 ετών;

της Δήμητρας Μπουγονικολού και της Αντωνίας Γιαμιαίου

Κατά καιρούς ακούμε πολλούς ειδικούς ή μη να διαφωνούν ή να συμφωνούν με τη χρήση smartphones από μικρά παιδιά. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα και τους γονείς οι οποίοι ορισμένες φορές δε γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τις νέες τεχνολογίες. Ας δούμε, λοιπόν, σε ποιες περιπτώσεις αυτές οι συσκευές μπορούν να αποδειχτούν ωφέλιμες ή βλαβερές για παιδιά που δεν έχουν ακόμα τελειώσει το δημοτικό.

#Υπέρ της χρήσης των smartphones από τα παιδιά

Εντοπισμός σε ώρα ανάγκης

Στις μέρες μας τα παιδιά έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες οι γονείς δεν είναι παρόντες. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το ίδιο το παιδί αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, εάν έχει ένα smartphone μπορεί να έχει εύκολη και γρήγορη επικοινωνία με τον γονέα του. Μάλιστα υπάρχουν δωρεάν security apps που με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να στείλει αυτοματοποιημένο μήνυμα, σε περίπτωση κινδύνου.

Διαχείριση τεχνολογικών μέσων

Το μέλλον ανήκει στην τεχνολογία και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξοικειώνονται με τις διάφορες λειτουργίες ενός smartphone. Με τον τρόπο αυτό, αποκτούν νέες δεξιότητες που μπορεί να φανούν χρήσιμες στα σχολικά μαθήματα. Στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, φάνηκε πόσο πρακτικό είναι να έχει το ίδιο το παιδί βασικές γνώσεις χρήσης της τεχνολογίας. Μέσω των smartphone του δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η ολοένα και λιγότερη βοήθεια από τους γονείς στη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη της ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης του παιδιού.

Εκπαιδευτικά βίντεο και παιχνίδιαωφέλιμη η χρήση smartphone από παιδιά;

Τα smartphones παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και κατ’ επέκταση σε πληθώρα ιστοτόπων. Αρχικά υπό επίβλεψη, καλό είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη θέαση εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και όχι μιμητικών βίντεο. Έτσι θα μπορέσουν να  εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Για παράδειγμα, στο YouTube μπορούν να παρακολουθήσουν οδηγούς για ζωγραφική και χειροτεχνίες κι η ενασχόλησή τους με το smartphone να γίνει διαδραστική. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εφαρμογές με εκπαιδευτικά παιχνίδια, που χρησιμοποιώντας τες όχι μόνο μαθαίνουν αλλά και διασκεδάζουν.

Επικοινωνία

Την ανάγκη για επικοινωνία με φίλους και συγγενείς που βρίσκονται μακριά δεν την έχουν μόνο οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Στις μέρες μας η επικοινωνία γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των  εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσεων. Συνεπώς είναι δύσκολο να αποκλείσουμε τα παιδιά από τη χρήση τους. Εξάλλου, η επαφή μέσω αυτών των εφαρμογών που επιτρέπουν και τις βιντεοκλήσεις, συμβάλλει στην ανάπτυξη δεσμών με αγαπημένα πρόσωπα.

Καταλήγοντας, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα smartphones είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Τα παιδιά εκτίθενται σε τέτοιες συσκευές ήδη από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Αναπόφευκτα θα τις χρησιμοποιήσουν πολύ νωρίς, όμως είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια και μέτρο.

#Κατά της χρήσης των smartphones από τα παιδιά

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Μέσω των smartphones επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, δουλεύουμε. Όταν ένας γονιός ασχολείται τόσο πολύ με το κινητό του, φυσικό είναι να θέλουν και τα παιδιά να μιμηθούν αυτή τους την συμπεριφορά.

Πόσο όμως θα επηρεάσει αυτό την υγεία, την κοινωνική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών; 

Οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν για τους κίνδυνους που μπορεί να επιφέρει η χρήση κινητού τηλεφώνου από τόσο μικρή ηλικία.

Αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία

Τα παιδιά χρησιμοποιώντας το κινητό εκτίθενται σε υπερβολική ακτινοβολία. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία της ασύρματης τεχνολογίας περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης, εμφάνιση πονοκεφάλων, αυπνίες, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος , αλλεργίες κ.α. 

Πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η υπερβολική χρήση νέων τεχνολογιών αυξάνει σημαντικά το ποσοστό παιδικής κατάθλιψης και άγχους, διαταραχών προσκόλλησης, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, διπολικής διαταραχής, ψύχωσης και άλλων προβλημάτων συμπεριφορών. 

Εξάρτηση και διαδικτυακός εκφοβισμός

Η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, αλλά και σε πιθανή κοινωνική απομόνωση. Έτσι, η επικοινωνία με τους γονείς μπορεί να μειωθεί, ενώ το παιδί μπορεί να αρχίσει να παραμελεί και τα μαθήματά του. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται και με άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπου τα παιδιά είναι συχνά επιρρεπή σε διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό φαινόμενο των σύγχρονων κοινωνιών. Ένα smartphone διευκολύνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, συνεπώς διευκολύνει και την πρόσβαση και στους κινδύνους του.

Βίαιο περιεχόμενο

Τέλος με τις νέες τεχνολογίες, τα παιδιά εκτίθενται σε βίαιο περιεχόμενο. Έχουν πρόσβαση σε πληθώρα ταινιών και παιχνιδιών που μπορούν να μεταβάλλουν την συμπεριφορά τους. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί με το τι βλέπουν τα παιδιά τους γιατί τα μικρά σε ηλικία παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται ότι βλέπουν.

Είναι δύσκολη να αποφύγουμε την έκθεση των παιδιών σε έξυπνες συσκευές αλλά είναι απαραίτητο οι γονείς να θέσουν όρια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!