Social Media: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιογραφικό;
Social Media. Το «οξυγόνο» της ψηφιακής καθημερινότητας του νέου. Η χρήση τους θεωρείται τόσο δεδομένη πια, που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας για την πλειοψηφία, έχοντας χάσει τον αέρα του διαλείμματος από τα τεκταινόμενα των υποχρεώσεων. Σε μια εποχή που είναι αφύσικο (!) να μην έχεις λογαριασμό στο Facebook ή στο Instagram, μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, «ανεβάζοντας» ένα ψηφιακό βιογραφικό, στοχεύοντας στην επαγγελματική του προώθηση;
Pinterest, Instagram, Youtube, Facebook, Twitter. Πλατφόρμες παγκοσμίως γνωστές, χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Πέρα όμως το ασυναίσθητο scroll στην αρχική της εκάστοτε πλατφόρμας, για το σκότωμα της βαρεμάρας μιας ανιαρής πανεπιστημιακής διάλεξης ή μιας μουντής μέρας στο σπίτι, υπάρχει και η ουσιαστική τους χρήση. Αφού έχεις αποφασίσει σε ποιο αντικείμενο θες να κάνεις καριέρα, ψάξε ποιες εταιρίες σου επιτρέπουν να πραγματοποιήσεις αυτό το εγχείρημα. Δες ποιες ταιριάζουν στον τρόπο που σκέφτεσαι και εργάζεσαι, και ακολούθησέ τες στα προαναφερθέντα μέσα.
Με τις φωτογραφίες, βίντεο, tweets και δημοσιεύσεις, μπορείς να πάρεις μια ιδέα πώς λειτουργούν, τι απαιτήσεις έχουν από δυνητικούς εργαζόμενους, και προπάντων αν το εργασιακό κλίμα είναι καλό. Επίσης, διεύρυνε τον ψηφιακό σου κύκλο με άτομα του ίδιο αντικείμενου, που το ασκούν ως επάγγελμα. Με κριτική ικανότητα πάντα, συγκέντρωσε γνωστικές πληροφορίες, ζήτα συμβουλές, παρατήρησε αν είναι ευχαριστημένοι στον χώρο εργασίας τους, αλληλεπίδρασε. Αφού πάρεις μια γεύση λοιπόν, χρησιμοποίησε και εσύ τη δύναμη της εικόνας και του βίντεο να παρουσιάσεις τις ικανότητες σου, και πάρε την ουσία από ένα tweet (ή retweet) ή μια δημοσίευση καθιστώντας τον εαυτό σου επαγγελματικά διαθέσιμο, στην απαιτητική αγορά εργασίας.
Βέβαια, ότι υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες που κάνουν το ίδιο με σένα, σε πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια, μπορεί να δημιουργήσει ένα φόβο ότι τα δείγματα των ικανοτήτων σου και τα παράγωγα της εργατικότητας σου θα παραμεληθούν. Κατανοητό. Η πιθανότητα τα social media μαζικής κατανάλωσης να παίξουν αποθαρρυντικό ρόλο είναι υπαρκτή. Μην πτοείσαι όμως. Υπάρχουν σελίδες, όπως το LinkedIn, που εξειδικεύονται αποκλειστικά στο «ανέβασμα» ενός διαδικτυακού βιογραφικού.
Με τον συνδυασμό εικόνας και κειμένου, έχεις την ευκαιρία να παρουσιάσεις τη γνώμη που έχεις εσύ για τον εαυτό σου, όσο καλύτερα γίνεται στους υποψήφιους εργοδότες. Μην ανησυχείς, όντως υπάρχουν υποψήφιοι εργοδότες, διότι συνεργάζεται με εταιρίες κολοσσούς και έχει γραφεία σε όλη την υφήλιο. Αν ακόμα είσαι δύσπιστος, «ρώτα» την Google, που μπορείς να ανεβάσεις το βιογραφικό σου. Σελίδες όπως το CareerBuilder και το Indeed θα σου εμφανιστούν, όπου αναλυτικές φόρμες συμπλήρωσης πληροφοριών σε καθοδηγούν για την εκπόνηση βιογραφικού.
Όσο ωραία και να φαίνονται όλα αυτά, δεν πρέπει να παραλείπονται δύο πράγματα. Ο κόσμος του Internet μπορεί να γίνει σκληρός, ίσως και επικίνδυνος. Η προαναφερθείσα πιθανότητα να μην αναγνωριστεί η προσπάθεια και η αξιόλογη επαγγελματική προσωπικότητά σου, εξαιτίας του αχανή όγκου πληροφοριών που μεταδίδονται καθημερινά στον παγκόσμιο ιστό, μπορεί αυτόν τον μικρό φόβο να τον μετατρέψει σε πανικό για το μέλλον σου και απογοήτευση.
Εκεί πρέπει να θυμάσαι ότι κανένα ψηφιακό βιογραφικό, ανεξαρτήτως πόσο σχολαστικά το έχεις ετοιμάσει, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση αλληλεπίδραση με τον εργοδότη. Η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, σου δίνει την μοναδική ευκαιρία να δείξεις τι συναισθήματα σου δημιουργεί το αντικείμενο ασχολίας σου και να μεταβιβάσεις την σιγουριά σου ότι η καλή σου διάθεση μπορεί να μετουσιωθεί σε αποδοτική εργασία με επιθυμητά αποτελέσματα.
Συνοψίζοντας, το πόρισμα είναι ότι το Internet μπορεί να αξιοποιηθεί σαν εργαλείο επαγγελματικής ώθησης, επιμόρφωσης στις εργασιακές απαιτήσεις του εκάστοτε αντικείμενου αλλά και στην διεύρυνση των οριζόντων στην απαρχή μιας νέας καριέρας. Πάντα με κριτική ικανότητα και προσοχή, γιατί αν ο κόσμος που ζούμε είναι σκληρός, τότε ο διαδικτυακός κόσμος είναι 100 φορές περισσότερο, όπου ο κάθε επιτήδειος κρύβεται στην ασυλία της ανωνυμίας. Γι’ αυτό λοιπόν να θυμάστε, ότι η ψηφιακή πραγματικότητα αν και μπορεί να σε αποκαταστήσει επαγγελματικά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την απτή πραγματικότητα και τις ευκαιρίες που προσφέρει για «μπάσιμο» στην αγορά εργασίας.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!