Ψηφιακή Οικονομία: Πώς θα πετύχω;

της Γιώτας Διαμαντή

Ψηφιακή Οικονομία: Σύγχρονη αγορά εργασίας

Σήμερα περισσότερο από πότε, ειδικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, το internet έχει αναδειχθεί ως το βασικό εργαλείο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Sites, digital marketing, online εμπόριο, προγραμματιστικοί κώδικες, ψηφιακή οικονομία, εργασία εξ αποστάσεως είναι λέξεις που ακούγονται παντού γύρω μας. Όλα αυτά όμως δημιουργήθηκαν τώρα; Φυσικά και όχι! Η σύγχρονη πραγματικότητα αποτέλεσε μόνο μια αφορμή για να αντιληφθούμε αυτό που λέγεται «4η Βιομηχανική Επανάσταση». Μας βοήθησε να κατανοήσουμε πόσο χρήσιμη και απαραίτητη είναι η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ.

Σύμφωνα με πολλά διεθνή δημοσιεύματα το 44% των Ευρωπαίων δεν κατέχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, την ίδια στιγμή που σε έρευνα του 2016 από το LinkedIn, οι δέκα βασικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να προσληφθεί είναι σχετικές με το ίντερνετ. Οι δεξιότητες που ήταν αναγκαίες και ανταγωνιστικές και οδηγούσαν σε πρόσληψη πριν είκοσι χρόνια, αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν ανούσιες, εξ αιτίας του σύγχρονου τρόπου λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Πλέον, ακόμη και πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους εξ αποστάσεως παρέχοντας εξίσου καλή και ανταγωνιστική ποιότητα σπουδών.

Ψηφιακή Οικονομία: Απαραίτητες δεξιότητες

Η ταχύτητα των τεχνολογικών αλλαγών και των τρόπων εργασίας, απαξιώνει γρήγορα τις δεξιότητες και δημιουργεί την ανάγκη διαρκούς ανανέωσής τους. Αυτή η διαρκής προσαρμογή θεωρείται πλέον απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Ωστόσο η νέα αυτή πραγματικότητα αποτελεί ευκαιρία για τη μείωση της ανεργίας  στους νέους. Η ενσωμάτωση των ψηφιακών υπηρεσιών αναμένεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένα στελέχη με υψηλού επιπέδου δεξιότητες. Οι νέες θέσεις εργασίας (στις επιχειρήσεις και στο Δημόσιο τομέα) θα απαιτήσουν στελέχη με δεξιότητες αξιοποίησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αλλά και στελέχη σε ειδικότητες υποστήριξης της επιχειρηματικής ανάπτυξης (ως αποτέλεσμα επανεπένδυσης του οικονομικού οφέλους από την υιοθέτηση των ψηφιακών υπηρεσιών).

Πώς μπορεί λοιπόν ένας σπουδαστής να ανταποκριθεί στην νέες αυτές ανάγκες και να δομήσει ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό, επιτρέποντάς του την κατάκτηση μιας καλής θέσης εργασίας; Η απάντηση περιλαμβάνει:

Α) την εκμάθηση και πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών, αφού πλέον η νέα οικονομία είναι παγκόσμια και δεν περιορίζεται από σύνορα και γεωγραφικά όρια.

Β) την εκμάθηση ΤΠΕ, τόσο αναφορικά με τον βασικό χειρισμό, όσο και πιο συγκεκριμένα, όπως το να εξειδικευτεί στον αυτοματισμό, την τηλεματική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την online διαφήμιση, το σχεδιασμό σελίδων και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι σπουδές με κατεύθυνση την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, τον προγραμματισμό και τη διοίκηση επιχειρήσεων εξ αποστάσεως θα ανοίξουν τους δρόμους για θέσεις εργασίας του μέλλοντος. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν έχετε σπουδάσει κάτι από αυτά, μπορείτε να εξειδικευτείτε και να αποκτήσετε επιπλέον δεξιότητες, μέσω σεμιναρίων και διαφόρων ειδών επιμορφώσεων.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!