Φοιτητική ζωή στην Κύπρο
Της Αύρας Μπακούρου
Όπως είναι γνωστό, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους. Οι καλοί τίτλοι σπουδών είναι το κίνητρο των διεθνών σπουδαστών. ενώ για τους Έλληνες φοιτητές αποτελεί μία εκπαιδευτική επιλογή που τους προσφέρει αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά πτυχία σε συνδυασμό με τον σχεδόν «ελληνικό τρόπο ζωής». Όμως πώς είναι η ζωή ενός φοιτητή στην Κύπρο; Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα ενός νέου ανθρώπου;
Η αλήθεια είναι ότι η φοιτητική ζωή στην Κύπρο προσφέρει αρκετές δυνατότητες, κοινωνικές, πολιτιστικές, ακαδημαϊκές και αθλητικές δράσεις, έτσι ώστε οι φοιτητές να ανακαλύψουν όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Πέρα από αυτές τις δραστηριότητες, η Κύπρος ενδείκνυται για νυχτερινή ζωή καθώς δε διαφέρει σε τίποτα σε αυτόν τον τομέα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει μία από τις καλύτερες κουζίνες, με μεσογειακές νόστιμες και υγιεινές συνταγές. Βέβαια, οι διεθνείς που προτιμούν την κουζίνα της χώρας τους, θα μείνουν ευχαριστημένοι από τα φαγητά των φοιτητικών εστιών, καθώς προσφέρουν πιάτα για όλα τα γούστα και τις γευστικές καταβολές!
Το κόστος της ζωής στην Κύπρο είναι σχετικά υψηλό είτε αφορά τη σίτιση, είτε τη μεταφορά αλλά και τη στέγαση. Δεν υπάρχουν μέσα μεταφοράς όπως λεωφορεία, μετρό ή τρένο που θα διευκόλυναν την πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς χώρους, όμως αν διαθέτετε αυτοκίνητο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι δρόμοι στην Κύπρο σπάνια παρουσιάζουν κυκλοφοριακά προβλήματα και συμφόρηση. Τέλος, η φοιτητική εστία είναι μία πολύ καλή εναλλακτική καθώς από εκεί θα είναι γρηγορότερη η πρόσβαση στις ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις.
Οι κυπριακές πόλεις που οι φοιτητές επιλέγουν περισσότερο για τις σπουδές τους είναι η Λευκωσία και η Λεμεσός. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά πως ακριβώς είναι η φοιτητική ζωή σε αυτές τις δύο πόλεις του νησιού.
Λευκωσία
Είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου και βρίσκεται στο βορειοκεντρικό κομμάτι του νησιού. Ο πληθυσμός της υπολογίζεται γύρω στους 186.000 κατοίκους. Η Λευκωσία έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή, καθώς και τουριστική κίνηση, η οποία είναι βασικός πόρος της οικονομίας της.
Στους αρχαίους χρόνους ήταν γνωστή ως Λήδρα και αναφέρθηκε πρώτη φορά τον 7ο αι. π.Χ. Έχει κατακτηθεί από τους Βυζαντινούς, τους Βενετούς, τους Τούρκους και τους Βρετανούς. Δεν πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας καθώς και τα Ενετικά Τείχη. Επίσης, μην παραλείψετε να περάσετε από τα καταστήματα χειροποίητων προϊόντων, να δειπνήσετε σε εστιατόρια, και να ζήσετε τη νυχτερινή ζωή της πόλης στα νυχτερινά μαγαζιά δίπλα στην Πύλη της Φαμαγκούστα.
Η Λευκωσία φιλοξενεί 5 πανεπιστήμια εκ των οποίων το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Frederick University που λειτουργεί και στη Λεμεσό.
Η πόλη αριθμεί πολλούς φοιτητές ντόπιους ή διεθνείς καθώς όπως προαναφέραμε το κόστος ζωής είναι χαμηλό. Τα ενοίκια των φοιτητικών διαμερισμάτων που αποτελούνται από τους βασικούς χώρους (κουζίνα, μπαλκόνι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο) κυμαίνονται γύρω στα 300 ευρώ με μικρές διαφορές (αναλόγως το διαμέρισμα) είτε προς τα πάνω ή είτε προς τα κάτω.
Για τους λιγότερο οικονομικά ευκατάστατους φοιτητές ή για εκείνους που προτιμούν να είναι ανεξάρτητοι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης. Βέβαια, αν κάποια στιγμή βρεθείτε στην Κύπρο για σπουδές και θέλετε να εργαστείτε παράλληλα, μία καλή επιλογή θα ήταν να απευθυνθείτε στο “Γραφείο Σταδιοδρομίας” του Πανεπιστημίου Κύπρου ή κάποιου άλλου ιδρύματος, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού. Σκοπός αυτών των γραφείων είναι να φέρουν σε επαφή φοιτητές και αποφοίτους με εργοδότες ή δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, διοργανώνουν ημερίδες με ενημερωτικό χαρακτήρα που μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση απασχόλησης των φοιτητών. Τέλος, προάγουν και στηρίζουν την αυτοαπασχόληση και τη νεανική επιχειρηματικότητα.
Πέρα από τα φοιτητικά και οικονομικά ζητήματα ένας φοιτητής θέλει και να ψυχαγωγηθεί. Υπάρχουν πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη; Φυσικά και υπάρχουν! Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει δικό του πολιτιστικό κέντρο που υπάγεται στη φιλοσοφική σχολή και στεγάζεται στο Αρχοντικό Αξιοθέας. Τα μέλη του είναι κυρίως φοιτητές αλλά και φίλοι του θεάτρου και των τεχνών και κάθε χρόνο απαρτίζουν το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Βασική θεματική του φεστιβάλ είναι ο Μεσογειακός πολιτισμός και ιδιαίτερα ο ιδιωματικός ελληνισμός (Κύπρος, Κρήτη, Κάτω Ιταλία, Επτάνησα, Πόντος, Θράκη, Αιγαίο). Άλλο ένα πολύ γνωστό δρώμενο της πόλης είναι το πενθήμερο Φεστιβάλ Μπύρας γνωστό και ως ‘’Beer Festival’’. Σε αυτό εμφανίζονται γνωστοί καλλιτέχνες της έντεχνης σκηνής και πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες του μήνα Αυγούστου.
Δείτε εδώ φοιτητές στη Λευκωσία να διηγούνται την εμπειρία τους.
Λεμεσός
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και το κύριο λιμάνι της. Έχει πληθυσμό 143.000 κατοίκους. Λέγεται ότι οι ντόπιοι κάτοικοί της είναι πολύ κοινωνικοί και ζεστοί και η πόλη το πιο ‘’εξωστρεφές’’ σημείο του νησιού. Η ιστορία της Λεμεσού είναι σκιώδης αλλά φαίνεται να αναπτύχθηκε μετά την κατάλυση του αρχαίου βασιλείου του Κουρίου στη Δύση και της Αμαθούντας στην Ανατολή.
Αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως εμπορική πόλη της Κύπρου και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με μεγάλα ξενοδοχεία και κοσμοπολίτικο αέρα. Επίσης, αποτελεί την καρδιά της παρασκευής οίνου, ο οποίος είναι γνωστός σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Οι επισκέπτες της συχνά περιορίζονται στη λεγόμενη τουριστική περιοχή, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της ακτής από την Αμαθούντα μέχρι το Παλαιό Λιμάνι και από την Παλαιά Αγορά γύρω από το δρόμο του Αγ. Ανδρέα, παρότι υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα πέρα από αυτά τα όρια.
Στη Λεμεσό βρίσκεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο είναι δημόσιο και γνωστό για τις έρευνες που πραγματοποιούνται εκεί. Επίσης, το Frederick University όπως προαναφέραμε είναι ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και εκτός από τη Λευκωσία έχει παράρτημα και στη Λεμεσό. Φοιτητές μαρτυρούν ότι έχουν πολύ όμορφες εμπειρίες από τη ζωή τους στην πόλη καθώς το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό και φιλικό.
Το κόστος της στέγασης κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Λευκωσία. Τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή η Λεμεσός αποτελεί ένα μεγάλο τουριστικό θέρετρο του νησιού, οι φοιτητές που ενδιαφέρονται, μπορούν να βρουν αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης είτε σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, είτε σε τουριστικά καταστήματα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το “Γραφείο Σταδιοδρομίας” του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου που βοηθάει τους σπουδαστές να βρουν εργασία και τους ενημερώνει για τις πρακτικές ασκήσεις που διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αν αποφασίσετε να φοιτήσετε στη συγκεκριμένη πόλη, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Κάστρο της Λεμεσού που περιλαμβάνει το Μεσαιωνικό Κυπριακό Μουσείο ή το Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης. Το καλοκαίρι, αγαπημένο στέκι των φοιτητών είναι οι υπέροχες παραλίες. Άλλωστε η Λεμεσός δεν έχει άδικα το ψευδώνυμο ‘’ Κυπριακή Ριβιέρα’’! Άλλα γνωστά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι οι Δημοτικοί Κήποι και τα Ερείπια της Αμαθούντος. Από ψυχαγωγία κανένας φοιτητής δε θα μείνει παραπονεμένος καθώς εκτός από τα κλαμπ, τα καφέ και τα μπαρ, διοργανώνονται στην πόλη δύο μεγάλα φεστιβάλ. Το ένα είναι το Φεστιβάλ Κρασιού που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη και διαρκεί μία εβδομάδα. Το άλλο είναι το Καρναβάλι που γίνεται κάθε Φεβρουάριο και είναι γνωστό για τη μουσική, το χορό, τις παρελάσεις και τη ζωντάνια του.
Όποια πόλη της Κύπρου και αν επιλέξετε για τις σπουδές σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από τις γνώσεις και τους αξιόπιστους τίτλους σπουδών που θα αποκτήσετε, θα περάσετε αξέχαστα πηγαίνοντας σε όμορφα μέρη, συμμετέχοντας σε μοναδικές δραστηριότητες και γνωρίζοντας ζεστούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους!
Δείτε εδώ τα κυπριακά πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα από το ΔΟΑΤΑΠ.
Επίσης, δείτε το αφιέρωμά μας στα μεταπτυχιακά στην Κύπρο.
[…] Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας στη φοιτητική ζωή στην Κύπρο. […]
Comments are closed.