Η φοιτητική ζωή στην Κωνσταντινούπολη
Της Θεοδώρας Ντρέκη
Μετά το αφιέρωμά μας στα μεταπτυχιακά της Τουρκίας, θα εξετάσουμε πώς είναι η ζωή στην Κωνσταντινούπολη ως φοιτητική πόλη.
Η Κωνσταντινούπολη είναι μια μοναδική πόλη, όχι μόνο λόγω της ύπαρξής της σε δύο διαφορετικές ηπείρους αλλά και λόγω της αξιοσημείωτης σύνθεσης πολιτισμών που τη διακρίνει. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Ποια στοιχεία μπορούν να κάνουν έναν φοιτητή να σπουδάσει στην Κωνσταντινούπολη;
Είναι ο μοναδικός Βόσπορος; Είναι τα διάσημα πανεπιστήμια τα οποία βυθίζονται στην μακραίωνη ιστορία; Είναι η ζωηρή νυχτερινή ζωή; Είναι ο νεανικός πληθυσμός; Είναι το χάος της κυκλοφορίας ή η πολυσύχναστη αγορά; Είναι οι καλόβολοι, φιλόξενοι και εξυπηρετικοί άνθρωποι; Είναι η γοητεία της πόλης, παρόλη την πολυκοσμία της; Είναι τα αρώματα και τα χρώματα της πόλης; Είναι τα σοκάκια με τα μπαχαρικά, τα βοτάνια, τα τσάγια κτλ;
Σύμφωνα με τα δεδομένα του τουρκικού Κέντρου Επιλογής και Τοποθέτησης Φοιτητών (ÖSYM), ο αριθμός των ξένων φοιτητών που έκαναν εγγραφή στα πανεπιστήμια της Τουρκίας τριπλασιάστηκε. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ήταν 2.707 άτομα, ενώ το έτος 2011- 2012 ανήλθε στους 8.410 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.
Η αύξηση στις εγγραφές επηρέασε και τον συνολικό αριθμό των φοιτητών. Κατά την ίδια περίοδο, το σύνολο των ξένων φοιτητών στα περίπου 200 τουρκικά πανεπιστήμια, από 15.505 αυξήθηκε στα 31.170 άτομα. Εν έτει 2015, ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η αύξηση αναφέρεται και στο γεγονός ότι ιδρύονται όλο και περισσότερα αγγλόφωνα πανεπιστήμια στη χώρα. Είναι αξιοσημείωτο επίσης να αναφερθεί πως τα πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης έχουν καταταγεί σε υψηλές θέσεις στις παγκόσμιες κατατάξεις.
Φοιητική ζωή στην κωνσταντινούπολη: Καιρός
Ο καιρός στην Κωνσταντινούπολη δεν αλλάζει πολύ από τα δεδομένα της Ελλάδας. Οποιαδήποτε εποχή και να επισκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη με ή χωρίς σύμμαχο τον καιρό θα περάσετε υπέροχα καθώς η Πόλη είναι μαγική από μόνη της. Ο καιρός ποικίλει ανάλογα με την εποχή. Η καλύτερη εποχή είναι η Άνοιξη, καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα και έχει λιγότερη υγρασία από τις υπόλοιπες περιόδους του έτους. Καλοί μήνες είναι και οι φθινοπωρινοί, καθώς δεν έχει ούτε πολλή ζέστη αλλά ούτε και πολύ κρύο και θα μπορέσετε να περπατήσετε την Πόλη με ευχαρίστηση. Ο χειμώνας είναι πιο δύσκολος και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι καταλλήλως, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κοντά ή και κάτω από το μηδέν) και τα έντονα φαινόμενα χιονόπτωσης αποτελούν χαρακτηριστικό του κλίματος της Πόλης. Βέβαια μια πόλη σαν την Κωνσταντινούπολη “ντυμένη στα Λευκά” αποτελεί μια εμπειρία τόσο ιδιαίτερη και αξίζει το κρύο. Οι βροχές επίσης είναι συχνές και διαρκούν ημέρες.
Φοιτητική ζωή στην Κωνσταντινούπολη: Μετακίνηση
Η Πόλη διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα μετρό και μαζί με τα κρατικά και τα ιδιωτικά λεωφορεία και τα τραμ καλύπτουν δρομολόγια από το κέντρο της πόλης έως τα γύρω προάστια. Οι σιδηροδρομικές της γραμμές φτάνουν ως το αεροδρόμιο Atatürk, τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων και την Ακσαράι (Aksaray), τον Τερματικό Haydarpa και το προάστιο Gebze. Ένας διαφορετικός τρόπος μεταφοράς είναι τα τελεφερίκ που συνδέουν το Kabatas με το Ταξίμ, την γραμμή Nostaljik Tramvay η οποία τρέχει στην Λεωφόρο Ιστικλάλ (Istiklal Caddesi), την υπόγεια γραμμή Tünel, που χτίστηκε το 1877, η οποία ταξιδεύει τον απότομο λόφο, ανάμεσα στη Karaköy και την Istiklal Caddesi και το μικρό κυκλικό τραμ μεταξύ Kadiköy και Moda. Επιπλέον, υπάρχουν επιβατικά φέρυ που σε μεταφέρουν από τη μια πλευρά του Βοσπόρου στην άλλη, όπως και στον Κεράτιο Κόλπο. Ταξί μπορείτε να σταματήσετε σχεδόν οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή στην Κωνσταντινούπολη.
Φοιτητική ζωή στην Κωνσταντινούπολη: Κόστος διαβίωσης
Το μέσο κόστος διαβίωσης για έναν φοιτητή ανέρχεται στα 400-500 ευρώ. Βέβαια τα έξοδα αυτά μπορούν να αυξηθούν ανάλογα με τη ζωή που κάνει ο κάθε φοιτητής. Το ενοίκιο ενός δωματίου ή ενός διαμερίσματος στην Κωνσταντινούπολη ποικίλλει ανάλογα με το μέρος. Για παράδειγμα, ένα πολυτελές δωμάτιο στο Σισλί μπορεί να στοιχήσει 270-330 ευρώ, ενώ ένα δωμάτιο στο Καντίκιοι μπορεί να στοιχήσει 180 ευρώ. Τα οργανωμένα σάιτ βοηθούν πολύ τους φοιτητές την ώρα του «ψαξίματος», καθώς σε αυτά μπορούν να βρούν ό, τι ζητάνε. Γενικά, τα ενοίκια είναι παραπλήσια ή λίγο πιο φθηνά από την Ελλάδα ενώ supermarket, φαγητό και διασκέδαση είναι επίσης πιο φθηνά. Ενδεικτικά :
Καπουτσίνο (τακτική) 6,44 TL (2,12 ευρώ)
Coca-Cola / Pepsi (0,33 λίτρων μπουκάλι) 2,39 TL (0,79 ευρώ)
Νερό (0,33 λίτρων μπουκάλι) 0,81 TL (0,27 ευρώ)
Γάλα (1 λίτρο) 2,52 TL (0.83 ευρώ)
Καρβέλι φρέσκο άσπρο ψωμί (500g) 1,54 TL (0,51 ευρώ)
Ρύζι (λευκό) 5,10 TL/kg (1.68 ευρώ)
Αυγά (12) 5,26 TL (1.73 ευρώ)
Τοπικό τυρί (1 κιλό) 18,29 TL (6,01 ευρώ)
Στήθος κοτόπουλου (χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα), (1kg) 12,13 TL (3,99 ευρώ)
Μήλα (1 κιλό) 3,70 TL (1,22 ευρώ)
Πορτοκάλια (1 κιλό) 3,24 TL (1,06 ευρώ)
Ντομάτα (1 κιλό) 3,46 TL-1,14 ευρώ
Πατάτες (1 κιλό) 2,81 TL (0,92 ευρώ)
Μαρούλι (1 τεμάχιο) 2,61 TL (0,86 ευρώ)
Νερό (1,5 λίτρο) 1,24 TL (0,41 ευρώ)
Μπουκάλι κρασί (Mid-Range) 25,00 TL (8.22 ευρώ)
Εγχώριο Μπύρα (0,5 λίτρο) 5,12 TL (1,68 ευρώ)
Εισαγόμενη μπύρα (0,33 λίτρα) 6,96 TL (2,29 ευρώ)
Εισιτήριο απλής διαδρομής (Τοπική Συγκοινωνία) 2,17 TL (0,71 ευρώ)
Ταξί 1 χιλιόμετρο 2,00 TL (0,66 ευρώ)
Βενζίνη (1 λίτρο) 4,70 TL (1.54 ευρώ)
Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) στο κέντρο της πόλης 1,319.52 TL (432 ευρώ)
Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) έξω από το κέντρο της πόλης 706,35 TL (232 ευρώ)
Διαμέρισμα (3 υπνοδωμάτια) στο κέντρο της πόλης 2,605.58 TL (856 ευρώ)
Διαμέρισμα (3 υπνοδωμάτια) έξω από το κέντρο της πόλης 1,325.32 TL (435 ευρώ)
Φοιτητική ζωή στην Κωνσταντινούπολη: Κουζίνα
Η Τουρκία δικαίως φημίζεται για την κουζίνα της, η οποία είναι πλούσια με αλμυρές γεύσεις, χωρίς να είναι ιδιαίτερα πικάντικη και με άφθονη χρήση λαχανικών. Αν και έχει ως βάση το αρνίσιο κρέας, η τουρκική κουζίνα περιλαμβάνει επίσης βόειο κρέας και κοτόπουλο, καθώς και όλα τα είδη των θαλασσινών. Αποκλείει, φυσικά, το χοιρινό. Το περίφημο τουρκικό κεμπάπ, συμπεριλαμβανομένων döner κεμπάπ, το εθνικό πιάτο, και το köfte αποτελούν τα πιο φημισμένα δείγματα της τουρκικής κουζίνας. Τα μπουρέκια τους είναι επίσης πολύ γνωστά, τα οποία είναι ζύμη με γέμιση από τυρί και λαχανικά ή κρέας. Αγαπημένο γλυκό είναι το λουκούμι. Το τσάι καταναλώνεται πολύ συχνά, ενώ ο καφές έρχεται δεύτερος.
Φοιτητική ζωή στην Κωνσταντινούπολη: Νυχτερινή ζωή
Μοντέρνα και παραδοσιακά μαγαζιά υπάρχουν σε όλη την πόλη. Στην ασιατική πλευρά Caddebostan, θα βρείτε τα “barlar sokağı”, μια σειρά από μπαρ & παμπ στην οδό Iskele και στην οδό Kadife, στην περιοχή Kadıköy. Στην ευρωπαϊκή πλευρά, τα νυχτερινά κέντρα δεν είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Υπάρχουν πολλά κέντρα διάσπαρτα στην Nişantaşı στη συνοικία Σισλί, στην Ortaköy στην περιοχή Beşiktaş ή Ταξίμ, καθώς και στην οδό Istiklal.
Δείτε και το άρθρο μου για τα μεταπτυχιακά στην Τουρκία, πρώτο μέρος, δεύτερο μέρος!
***
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!
https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537
Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/
Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας
http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register
Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/
Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr