Φοιτητική ζωή στην Ελβετία

της Κατερίνας Μούκα, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Κατερίνας Γιαννοπούλου

Η Ελβετία αποτελεί μία αρκετά ασφαλή χώρα με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Έχει 4 εθνικές γλώσσες (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και τη Ρομανσική γλώσσα) και πολύ καλή ποιότητα ζωής. Οι πόλεις είναι καθαρές, τα μέσα μεταφοράς στην ώρα τους, τα τοπία είναι μαγευτικά και το καλύτερο είναι πως σαν εργαζόμενος έχεις το χρόνο να τα απολαύσεις όλα αυτά, μιας και τα ωράρια στην Ελβετία δεν είναι εξαντλητικά. Οι περισσότεροι δουλεύουν 9 ώρες (8:00 με 17:00) και έχουν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα.

Ζυρίχη

Μια πόλη στην καρδιά της Ευρώπης, περίπου 350 χιλιάδων κατοίκων, αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας. Η χώρα είναι γνωστή για τις Άλπεις και τον «Αλπικό» τουρισμό, ωστόσο η Ζυρίχη είναι μια πόλη που έχει πολλά να δεις και άλλα τόσα να κάνεις. Συνιστά το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας και σύμφωνα με έρευνες, προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, ενώ έχει χαρακτηριστεί «φορολογικός παράδεισος», λόγω των φοροαπαλλαγών που προσφέρει στου κατοίκους της. Επίσημη γλώσσα της Ζυρίχης είναι τα γερμανικά.

Συγκοινωνία 

Αποτελεί βασικό συγκοινωνιακό κόμβο για την Ελβετία αλλά και την Κεντρική Ευρώπη. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της είναι ο μεγαλύτερος της χώρας.  Το αεροδρόμιο απέχει περίπου μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, και μπορείτε να πάρετε τρένο, αστικό λεωφορείο, αλλά και ένα ειδικό λεωφορείο που διέρχεται από όλα τα ξενοδοχεία. Η δημόσια συγκοινωνία στην πόλη καλύπτεται από συνδεδεμένα δίκτυα τραμ, λεωφορείων, τρένων καθώς και πλοίων για την κίνηση στο ποτάμι και τη λίμνη. Για τα εισιτήρια των λεωφορείων ισχύει μια πολύ δίκαιη διαδικασία, κατά την οποία, αφού το ακυρώσετε στη στάση, έχει ισχύ για 24 ώρες, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο τραμ.

Κόστος διαβίωσης

Όπως είναι γνωστό η ζωή στην Ελβετία είναι ακριβή και αντίστοιχα οι μισθοί υψηλοί. Ένας φοιτητής χρειάζεται περίπου 1,400 (1,275€) με 1,910 (1,739€) φράγκα το μήνα για να καλύψει τα έξοδα του για φαγητό, στέγαση, μετακινήσεις κλπ. Μάλιστα το κόστος διαβίωσης ανεβαίνει στις πιο ακριβές πόλεις, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη. Εκεί το κόστος κυμαίνεται στα 1,650-2,500€/μήνα.

Διαμονή

Όσον αφορά στο που θα μείνεις υπάρχουν αρκετές επιλογές. Μπορείς να μείνεις στην εστία σπουδές στην ελβετίατου Πανεπιστημίου σου, να ενοικιάσεις δικό σου διαμέρισμα ή να μοιραστείς ένα διαμέρισμα με κάποιον συγκάτοικο ή να μείνεις στο σπίτι κάποιου ντόπιου (homestay). Το τελευταίο είναι μια πιο οικονομική λύση από το να ενοικιάσεις ένα διαμέρισμα μονός/η σου και θα σε βοηθήσει να ενταχθείς πιο εύκολα στην τοπική κοινωνία. Χρήσιμες ιστοσελίδες για εύρεση κατοικίας:

Οι 5 φοιτητουπόλεις της Ελβετίας

Ζυρίχη (Zürich)

Βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελβετίας με τη Γερμανία και η κύρια ομιλούμενη γλώσσα εκεί είναι τα Γερμανικά. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας καθώς και η πόλη των χρημάτων και των επιχειρήσεων. Περισσότερες πληροφορίες για την Ζυρίχη θα αναφέρουμε και παρακάτω.

Λοζάνη (Lausanne)

Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία και η κύρια ομιλούμενη γλώσσα εκεί είναι τα Γαλλικά. Είναι η πόλη των πολιτιστικών εκδηλώσεων ενώ εκεί έχει την έδρα της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή(International Olympic Committee, IOC).

Γενεύη (Geneva)

Βρίσκεται πολύ κοντά στη Λοζάνη ενώ και εκεί η κύρια ομιλούμενη γλώσσα είναι τα Γαλλικά. Είναι η πόλη της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων ενώ εκεί βρίσκεται η 2η μεγαλύτερη έδρα των Ηνωμένων Εθνών(United Nations Office at Geneva).

Βασιλεία (Basel)

Βρίσκεται στα βόρεια της Ελβετίας, στα σύνορα με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Είναι η πόλη των φαρμακευτικών εταιριών και της μουσικής.

Βέρνη (Bern)

Βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Ελβετίας και είναι η πρωτεύουσα. Οι ρυθμοί ζωής εκεί είναι σχετικά ήρεμοι ενώ η παλιά πόλη είναι τόσο όμορφη που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO “Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς”.

σπουδές στην ελβετία

Visa και ιατρική περίθαλψη

Ως κάτοχος ελληνικής ιθαγένειας (αρά και Ευρωπαίος πολίτης) δεν θα χρειαστείς visa για να σπουδάσεις στην Ελβετία. Όσον αφορά στην υγειονομική σου περίθαλψη, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας σου αρκεί.

Ελβετία και Πολιτισμός

Η Ζυρίχη αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο της χώρας με αίθουσες για όπερα, θέατρο, μουσική και πολλά μουσεία. Ειδικότερα το Φεβρουάριο-Μάρτιο λαμβάνει χώρα μια γιορτή που μοιάζει με καρναβάλι. Οι κάτοικοι, μασκαρεμένοι, κατά ομάδες τριγυρνούν στην πόλη με μουσική της επιλογής τους, φωνάζοντας διάφορα συνθήματα, τα οποία πολλές φορές είναι κοινωνικοπολιτικά, και μάλιστα ενδέχεται να γίνετε μάρτυρες έντονης λογομαχίας μεταξύ λχ. οικολόγων και ακροδεξιών.

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη 3

Αξίζει να περπατήσει κανείς κατά μήκος του ποταμού Limmat, και να καταλήξει στη λίμνη της Ζυρίχης. Προχωρώντας ακόμη θα συναντήσει το κέντρο Le Corbusier, το οποίο ακόμη και εξωτερικά έχει πολύ ενδιαφέρον. Επίσης, καθ’ οδόν θα συναντήσετε το Μουσείο της Ιστορίας της Πόλης, απέναντι από το σταθμό του τραίνου, το Δημαρχείο του 17ου αιώνα στην προκυμαία Limmatquai, απέναντι από το οποίο βρίσκεται μια εκκλησία του 13ου αιώνα, η Frauenmunster Kirche με βιτρό του 20ου αιώνα του Chagall. Tα παράλληλα σοκάκια βέβαια, είναι πολύ πιο γραφικά. Ειδικά η Niederdorfstrasse, είναι ένας πεζόδρομος, που μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με το Soho στο Λονδίνο.

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη 2

Λίγο πριν τη λίμνη βρίσκεται και η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, με τη μεγαλύτερη πλάκα ωρολογίου της Ευρώπης. Από αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αξίζει να επισκεφτείτε τόσο το σταθμό του Calatrava στο Stadelhofen, μια κατασκευή επηρεασμένη από τις αρθρώσεις του ανθρώπινου χεριού, καθώς και έξω από την πόλη τα χαμάμ του Zumdtor, τα οποία είναι χτισμένα με τοπική πέτρα. Επίσης, άλλα αξιόλογα πολιτιστικά σημεία είναι η Όπερα, η Εθνική Πινακοθήκη και το Θέατρο, τα οποία είναι τυπικά ευρωπαϊκά κτίρια, που φιλοξενούν και περιοδικές εκθέσεις.

Ακόμη, η Ζυρίχη διαθέτει το διασημότερο χιονοδρομικό κέντρο, το Zermatt, στα 1600μ., και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που εκατοντάδες επισκέπτες με τον εξοπλισμό για σκι στους ώμους επισκέπτονται την πόλη.

Φοιτητική ζωή στη Ζυρίχη 4

Ακόμη, η Ζυρίχη διαθέτει το διασημότερο χιονοδρομικό κέντρο, το Zermatt, στα 1600μ., και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που εκατοντάδες επισκέπτες με τον εξοπλισμό για σκι στους ώμους επισκέπτονται την πόλη.

 

Γενικότερα οι κάτοικοι της Ελβετίας, ως γερμανόφωνοι, έχουν έναν τρόπο ζωής επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη νότια Γερμανία. Στο κέντρο των μεγάλων πόλεων θα βρεις πάντα κόσμο να τριγυρνάει, ακόμη και αργά τη νύχτα. Σαφώς δεν είναι τόσο γεμάτες όσο οι ελληνικές πόλεις και πολλά μαγαζιά κλείνουν γύρω στις 10-10.30 (η κουζίνα, όχι το ίδιο το εστιατόριο!). Μόλις αποφασίσετε να αλλάξετε λίγο τα ωράρια και τις συνήθειές σας και να προσαρμοστείτε σε αυτά των Γερμανοελβετών, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι επιλογές είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες!

Δείτε και το άρθρο μου για τα μεταπτυχιακά στην Ελβετία!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.