#FoitiTips: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας;

της Γιώτας Διαμαντή

Με μεγάλο έλλειμμα, περισσότερη αποστασιοποίηση και πιο ψηφιακός θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία. Στη νέα τάξη πραγμάτων, στη μετα-κορωνοϊό εποχή, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τόσο στις κοινωνικές επαφές, τις σχέσεις, την οικονομία αλλά και τη ρουτίνα. Η κοινωνική αποστασιοποίηση ναι μεν προφυλάσσει την υγεία, αλλά δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας και τις σπουδές. Πώς μπορεί όμως ο σύγχρονος φοιτητής να αντιμετωπίσει την αλλαγή δεδομένων;

Εργασία – τεχνολογία

Αρχικά, η τηλεργασία και η χρήση τεχνολογικών εργαλείων έχει γίνει πλέον απαραίτητη στην καθημερινότητά μας και τις εργασιακές μας σχέσεις. Γι αυτό και η εκμάθηση ΤΠΕ, δηλαδή βασικού χειρισμού αλλά και πιο εξειδικευμένων εργασιών, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η online διαφήμιση, ο σχεδιασμός σελίδων και η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ. Παρόλο που η εργασία δεν είναι πλέον συμβατικής μορφής – δια ζώσης, οι φοιτητές μπορούν να εκμεταλλευτούν την ικανότητα που έχουν με τους υπολογιστές και έτσι να αποκτήσουν ένα εισόδημα παρέχοντας online υπηρεσίες ή βοηθώντας γειτονικά και φιλικά καταστήματα να ψηφιοποιηθούν και να λαμβάνουν διαδικτυακές παραγγελίες!

 

Σπουδές – ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης

Το γεγονός πως τα Πανεπιστήμια παραδίδουν διαδικτυακά μαθήματα, έχει και ορισμένες θετικές πλευρές. Αρχικά, οι πρωτοετείς φοιτητές δεν χρειάζεται να ενοικιάσουν σπίτι στην πόλη που πέρασαν από τώρα, άρα θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Επιπλέον, αφού η σχολή έχει online μαθήματα, αυτό σημαίνει πως υπάρχει πολύς ελεύθερος και ανεκμετάλλευτος χρόνος, ώστε να ασχοληθεί κάποιος και με κάτι άλλο που τον ενδιαφέρει αλλά ποτέ δεν έβρισκε χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άθλημα, μια δραστηριότητα αλλά επίσης η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή μια επαγγελματική εξειδίκευση που θα του φανεί χρήσιμη στο μέλλον. Εξάλλου όπως λένε, ο χρόνος είναι χρήμα!

 

Διασκέδαση στο σπίτι – οικονομία

Η ζωή όμως δεν είναι μόνο δουλειά και σπουδές… Μπορεί λόγω της κατάστασης να μην επιτρέπονται τα ξενύχτια και η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι πρωίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να περνάς καλά με την παρέα σου σε σπίτια ή έξω! Είναι γνωστό πως οι φοιτητές δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε ένα καλό μαγαζί για να περάσουν τέλεια, αρκεί να έχουν την παρέα τους και την τρέλα που κουβαλούν! Οργανώστε λοιπόν βραδιές στο σπίτι, με πίτσα, ταινίες, παιχνίδια, περίπατο στη φύση, camping, βόλτες στην παραλία με φωτιά, ψήσιμο και πολλή μουσική και να είστε σίγουροι πως οι συνέπειες της πανδημίας δε θα σας αγγίξουν!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!