Φοιτητής: «Ζωάρα» ή Ευκαιρία;

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Έλα κολλητέ! Πέρασααααα! Αρχίζει η ζωή που ονειρεύομαι τόσο καιρό. Επιτέλους θα ξυπνάω μεσημέρι, θα βγαίνω για καφέ και μετά στο καπάκι για τσίπουρα και θα καταλήγω για ποτάρες στο καλύτερο κλαμπ της πόλης μέχρι το πρωί. Το καλύτερο όλων είναι ότι δεν θα με ελέγχει κανείς και θα κάνω ό,τι θέλω και όποτε θέλω. Τις μέρες που θα είμαι άφραγκος θα μένω σπίτι και θα παίζω pro με τα φιλαράκια μου πίνοντας μπύρες. Αν δεν είναι αυτό «ζωάρα» τότε τι είναι;

Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις ενός πρωτοετούς ή και όχι φοιτητή. Μεγάλο ποσοστό των φοιτητών στη χώρα μας έχει ως πρότυπο αυτού του είδους τη φοιτητική ζωή. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αυτό είναι και το μόνο τους κίνητρο ώστε να διαβάσουν και να περάσουν σε κάποια σχολή. Ξενύχτια, παρέες, βόλτες, εκδρομές, συναθροίσεις σε σπίτια με πίτσες και μπύρες, ανενεργά ξυπνητήρια, στοίβα άπλυτων πιάτων στο νεροχύτη της κουζίνας, κενά ράφια ψυγείου και τέλος δεν μπορώ να μην αναφέρω τους απλήρωτους λογαριασμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Άλλωστε, το χαρτζιλίκι του μήνα δεν αρκεί για την προαναφερθείσα καθημερινότητα. Από κάπου, λοιπόν, πρέπει να βρεθεί ένα εισόδημα.

Από την άλλη, συναντάμε νέους οι οποίοι δράττονται της ευκαιρίας που τους προσφέρεται και παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Είναι οι νέοι που εκμεταλλεύονται αυτή την περίοδο της ζωής τους για να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τα θέλω τους, να αυτοβελτιωθούν και να δημιουργήσουν έναν «καλύτερο εαυτό».

Πρόκειται για τη μερίδα των φοιτητών που εκτός από την ενασχόληση με τη σχολή που έχουν  επιλέξει ή που τους έχει επιλέξει να φοιτήσουν, αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν περισσότερο τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Εκμάθηση νέων ξένων γλωσσών ή χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι κάποιες από τις συνηθέστερες ασχολίες που επιλέγουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Ακόμη, συχνή επιλογή τους είναι η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή με τη γυμναστική γενικότερα, ακόμη και με τον χορό.

Σε αυτή την ηλικία της νεότητας (18-25) είναι πολύ έντονη η ανάγκη των νέων να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Όχι πως σε άλλες ηλικίες δεν είναι, ωστόσο στην ηλικία αυτή εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα στη συνείδηση τους για ανεξαρτησία και η όρεξη και το πάθος για εργασία είναι απύθμενα. Για τον λόγο αυτό, συναντάμε φοιτητές με κάθε λογής επαγγελματική ενασχόληση (από μπαρ και καφετέριες, μέχρι σε φούρνους ή και πωλητές σε εμπορικά καταστήματα κτλ).

Και οι δύο τρόποι φοιτητικής ζωής που προαναφέρθηκαν «έχουν τη γλύκα τους». Κανένας δεν αμφισβητεί πως μια καθημερινότητα χωρίς υποχρεώσεις και ωράρια δεν είναι ελκυστική. Ωστόσο, τι είναι πιο ελκυστικό από μια συνεχής βελτιωμένη έκδοση του εαυτού σου;

Φίλε μου και συμφοιτητή μου, οι αντοχές σου τόσο οι σωματικές όσο και οι ψυχικές είναι μεγάλες. Θα βγεις, θα πιεις, θα διασκεδάσεις με την παρέα σου. Και εγώ εκεί μαζί σου θα είμαι και θα διασκεδάζω. Μην ξεχνάς όμως να γίνεσαι καλύτερος. Αργότερα, βγαίνοντας στην αγορά εργασίας ίσως δεν έχεις τον χρόνο και τις αντοχές που έχεις τώρα για να ανεβάσεις ψηλότερα τον πύχη των δυνατοτήτων σου. Μάθε ξένες γλώσσες, ξεκίνα να αθλείσαι και γράψου στην τοπική ομάδα της γειτονιάς σου όπως τότε που πήγαινες σχολείο. Ξεκίνα να μαθαίνεις κιθάρα που τόσα χρόνια ήθελες, αλλά οι πολλές ώρες σχολείου και φροντιστηρίου δεν σου επέτρεπαν. Τέλος, αναζήτησε μια ασχολία ώστε να βγάζεις το δικό σου χαρτζιλίκι και να μην ζητάς συνέχεια δανεικά από τη μεγαλύτερη αδερφή σου.

Όλα μπορείς να τα συνδυάσεις γιατί είσαι νέος, έχεις όρεξη, πάθος για τη ζωή και πρέπει να το εκμεταλλευτείς!

Να δημιουργείς για να δημιουργείσαι!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!