Φεμινισμός: Ιδέες, πεποιθήσεις, κίνημα

του Άρη Αλεξίου

Φεμινισμός είναι η πίστη στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ισότητα των φύλων. Ένα σύνθετο σύνολο από ιδεολογίες και θεωρίες που δεν περιλαμβάνει μόνο βαρύγδουπες σελίδες από θεωρητικά πιστεύω. Αντίθετα, επεκτείνεται σε οργανωμένες δράσεις με στόχο την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων και τον τερματισμό αντιλήψεων που υποβαθμίζουν το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Ένα κίνημα που συνεχώς μεγαλώνει, διεκδικεί και ως σήμερα, κατακτά δικαιώματα που ο πατριαρχικός-οπισθοδρομικός τρόπος σκέψης του παρελθόντος αυθαίρετα του στέρησε.

H προέλευση της λέξης

Ο όρος φεμινισμός (feminisme) πρωτοεμφανίστηκε στη Γαλλία το 1870, αν και εικάζεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί και νωρίτερα. Τη συγκεκριμένη περίοδο, η λέξη φεμινισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ελευθερία και τη χειραφέτηση των γυναικών. Το 1882, η Hubertine Auclert, Γαλλίδα φεμινίστρια με ηγετικό ρόλο στην προάσπιση των δικαιωμάτων και στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Ήταν από τις πρώτες που χρησιμοποίησε τον όρο φεμινίστρια (feministe) για τον εαυτό της και όποιον άλλο αγωνιζόταν για την ελευθερία των γυναικών. Ένα συνέδριο στη Γαλλία το 1892, που χαρακτηρίστηκε ως φεμινιστικό (feminist), ήταν η αφορμή για να διαδοθεί ευρέως ο όρος, αναφορές του οποίου γίνονται αντιληπτές σε Βρετανία και Αμερική από το 1894 κι έπειτα.

φεμινισμός-κοινωνική καταπίεση

Κοινωνία

Σχεδόν σε όλες τις μοντέρνες κοινωνίες, οι άντρες φαίνεται να αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές αποφάσεις. Είναι ο τρόπος δόμησης της κοινωνίας τέτοιος που προβάλει το ανδρικό φύλλο ως το μόνο ικανό για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Ο φεμινισμός εστιάζει στην ιδέα, ότι από τη στιγμή που το γυναικείο φύλλο αποτελεί κάτι παραπάνω από το ήμισυ του πληθυσμού, η πραγματική κοινωνική πρόοδος δε θα μπορέσει ποτέ να επιτευχθεί χωρίς την ολοκληρωτική και πηγαία συμμετοχή των γυναικών στις αποφάσεις. Υπάρχει η εξής υπόθεση· Αν το σημείο Α είναι η καθημερινότητα του σήμερα, με τις γυναίκες να μην αντιμετωπίζονται ισότιμα βιώνοντας σεξισμό, ελλιπή εκπροσώπηση στα κέντρα αποφάσεων και στέρηση κοινωνικών ελευθεριών σε κάποιες χώρες. Το σημείο Β είναι η απόλυτη ισότητα των φύλλων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, τότε ο φεμινισμός εστιάζει στις δράσεις και τις συμπεριφορές που θα επιτρέψουν τη μετάβαση από το Α στο Β.

Εργατικό Δυναμικό 

Παρά το νόμο περί ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών που ψηφίστηκε το 1963, τα μεσαία ετήσια κέρδη των γυναικών το 2017, ήταν 14.910 δολάρια λιγότερα από αυτά των ανδρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου απογραφής των ΗΠΑ. Ο φεμινισμός επιδιώκει ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες στα διάφορα πεδία εργασίας και ίση κατανομή ρόλων και θέσεων στα κέντρα αποφάσεων. Σε θεωρητικό επίπεδο η ισότητα των φύλλων στα εργασιακά να θεωρείται αυτονόητη. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατάσταση συνεχίζει να υπάρχει. Τρανά παραδείγματα; H ανισότητα στις αμοιβές και η άνιση κατανομή ηγετικών θέσεων ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες.

Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι φεμινίστριες είναι σεξιστικές εναντίον των ανδρών. Οι φεμινίστριες δεν προσπαθούν να καταπιέσουν ούτε να υποτιμήσουν τους άντρες. Διεκδικούν ίσες ευκαιρίες στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Κι αν μέχρι πρότινος ακούγαμε μόνο τη λέξη «φεμινίστρια» για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, πλέον αρχίζει να χρησιμοποιείται και ο όρος «φεμινιστής». Για την έμπρακτη συμμετοχή των ανδρών στη μάχη της ισότητας των φύλλων. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και οι καλύτερες – ισότιμες μέρες δε θα αργήσουν να έρθουν.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!