Υπέρ ή κατά της υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης σε Σχολές

του Γιάννη Λαγού και της Ελευθερίας Χασάπη

Υπέρ της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης

Η πρακτική άσκηση προσφέρει στον φοιτητή την ευκαιρία να εργαστεί για σύντομο χρονικό διάστημα σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Έτσι, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα μέσω της πρακτικής άσκησης, να μεταφέρουν την επιστημονική τους γνώση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ώστε, να την εφαρμόσουν και να την δοκιμάσουν. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται ουσιαστικότερη η αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης μέσα από την εφαρμογή της και οι φοιτητές αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση πάνω στο αντικείμενο τους.

#1 Εργασιακή εμπειρία

υπερ ή κατά της πρακτικής ασκησηςΟι εμπειρίες που μπορούν να αποκτηθούν μέσω της πρακτικής άσκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές και δίνεται η ευκαιρία ενίσχυσης της επιστημονικής τους κατάρτισης με επαγγελματικές δεξιότητες και προσόντα. Επιπλέον, η πρακτική άσκηση φέρνει σε επαφή τον νέο με το σύγχρονο επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον ώστε να δραστηριοποιηθεί μέσα σ’ αυτό. Έτσι, η Πρακτική Άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων και δίνει ώθηση στην καριέρα τους.

#2 Γνώση νέων τάσεων και επαφή με νέους ανθρώπους

Μέσω της πρακτικής άσκησης οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν για τις τάσεις της αγοράς εργασίας, να εξασκήσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες σχετικά με τον τομέα εργασίας τους. Επίσης, μπορεί δημιουργήσουν νέες φιλίες και επαφές με ανθρώπους του εργασιακού τους περιβάλλοντος οι οποίοι θα τους βοηθήσουν στο νέο ξεκίνημα τους με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Έτσι, φτάνοντας στο τέλος της πρακτικής τους άσκησης θα έχουν αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις διαδικασίες, τον τρόπο εύρεσης εργασίας και θα δουν μέσα από το εργασιακό τους περιβάλλον κατά πόσο η συγκεκριμένη εργασία ταιριάζει στους ίδιους και κατά πόσο τους εμπνέει και τους αρέσει. Θα έχουν δηλαδή, κίνητρο να συνεχίσουν και ένα σημαντικό εφόδιο που θα καθιστά το βιογραφικό τους αξιόλογο.

Κατά της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης

Εδώ και χρόνια έχει καταστεί θέσφατο οι απόφοιτοι των σχολών να προβαίνουν σε αναζήτηση του κατάλληλου επαγγελματικού φορέα, με στόχο την διενέργεια της πρακτικής άσκησης. Παρότι, η εν λόγω άσκηση αποτελεί την πρώτη επαφή ενός τέως φοιτητή με τον επαγγελματικό βίο, δεν θα πρέπει να παραβληθεί πόσο πίσω κρατάει τους νέους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

#1 Πάροδος μεγάλου χρονικού διαστήματος και αισθήματα απογοήτευσης

Η πλειοψηφία των τμημάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην χώρα μας έχει ως βασικά έτη σπουδών την 4ετια. Όμως, αποδεδειγμένα είναι περιορισμένος ο αριθμός εκείνων που καταφέρνουν να λάβουν το πτυχίο στην ώρα τους για διάφορους λόγους, ένας  εκ των οποίων είναι και η ανεξήγητη επιθυμία των καθηγητών να δυσκολέψουν τους φοιτητές στο έργο τους. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός σπουδαστών ολοκληρώνει τις προπτυχιακές σπουδές σε μεταγενέστερο -από το προβλεπόμενο-  χρόνο , οπότε εκ των πραγμάτων καθυστερεί να εργαστεί. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η προσπάθεια των αποφοίτων να βρουν τον κατάλληλο φορέα για την πρακτική τους άσκηση, προκειμένου να μετουσιώσουν την θεωρία σε πράξη. Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη, καθώς τίθενται αρκετοί περιορισμοί τόσο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσο και από τους ίδιους τους φορείς, πράγμα που δημιουργεί πολλές φορές αισθήματα κούρασης και απογοήτευσης στους νέους. Ο χρόνος τρέχει σαν νερό και εκείνοι αδυνατούν να βρουν τον κατάλληλο χώρο για τους ίδιους.

#2 Μειωμένες αποδοχές

Είναι γνωστό σε όλους ότι η πρακτική άσκηση των αποφοίτων αμείβεται. Ωστόσο, δεν είναι όλοι από τους τυχερούς που λαμβάνουν συγκεκριμένο προβλεπόμενο ποσό για τις υπηρεσίες που παρέχουν κατά τον χρόνο της πρακτικής τους. Αποτέλεσμα είναι πολλοί πρακτικάριοι να αμείβονται με ελάχιστα ποσά, σχεδόν εξευτελιστικά, που δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν βασικές ανάγκες. Σπατάλη χρόνου, ενέργειας και προσωπικής δύναμης σε αντιπαραβολή με ελάχιστες αποδοχές για πόσο χρόνο θα γίνεται αποδεκτή;

#3 Διαφορετικές επιθυμίεςΥπέρ ή κατά υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης

Είναι συχνό το φαινόμενοι οι ενδιαφερόμενοι υπό την πίεση του χρόνου να βρουν τον κατάλληλο χώρο για την άσκησή τους, κάνουν τυχαίες επιλογές φορέων, είτε για να προλάβουν τις προθεσμίες των αιτήσεων, είτε για να τελειώνουν όσο το δυνατόν συντομότερα τον “γολγοθά της πρακτικής τους άσκησης”. Αυτή η συνήθεια κάθε άλλο παρά προβλήματα προκαλεί τόσο στον απόφοιτο, όσο και στον εργοδότη του. Εάν επιλέξει γιατί επιβάλλεται έναν χώρο που δεν τον εκφράζει, δεν τον ενδιαφέρει και δεν θα ασχοληθεί με αυτόν μελλοντικά εκείνος δεν κερδίζει καμία εμπειρία και γνώση  και αντίστοιχα ο εργοδότης καταλήγει ζημιωμένος, γιατί δεν του προσφέρθηκε το σωστό αποτέλεσμα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!