Υβριδική εργασία: η νέα κουλτούρα
του Ανδρέα Φράγκου
Οι νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες άλλαξαν το παγκόσμιο σκηνικό στις επιχειρήσεις που χρειάστηκαν να προσαρμοστούν σε χρόνο ρεκόρ σε διαδικτυακές μορφές εργασίας και επικοινωνίας. Η υβριδική εργασία είναι το παρόν και το μέλλον της εργασίας διεθνώς και υπόσχεται ενδιαφέρουσες προοπτικές σε εργαζόμενους και εργοδότες.
Το χτες
Το ανθρώπινο δυναμικό και η διαχείρισή του καθώς και το μισθολογικό κόστος αποτελούν μια δύσκολη πτυχή του επιχειρείν που συχνά παίζει κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία. Μέχρι πρόσφατα οι εταιρίες επένδυαν σημαντικά κεφάλαια σε προσεγμένα γραφεία και πιστούς εργαζόμενους που διέθεταν πολύ χρόνο σε κατ’ ιδίαν συνεργασίες και στην ενημέρωση προϊσταμένων και της διοίκησης.
Σήμερα
Μετά την είσοδο της καραντίνας στη ζωή μας ο κόσμος της εργασίας άλλαξε. Όλες οι διαδικτυακές μορφές συνεργασίας, τηλεδιασκέψεων και δημιουργίας χρήσιμου υλικού βρέθηκαν στην πρωτοπορία και επιτέλους οι επιχειρήσεις ασχολήθηκαν σοβαρά με τη λειτουργία τους χωρίς φυσική παρουσία σε τομείς που παραδοσιακά διοικούνταν απόλυτα από ανθρώπους όπως οι πωλήσεις, η τεχνική υποστήριξη και το μάρκετινγκ. Πλέον εμπιστεύονται δωρεάν και επί πληρωμή διαδικτυακά προγράμματα. Το προσωπικό δεν απαιτείται να είναι παρόν καθημερινά στα γραφεία και πολλοί εργαζόμενοι διανύουν μεγάλο μέρος του μήνα στο σπίτι τους όπου εργάζονται κανονικά σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους και προϊσταμένους. Η υβριδική εργασία ακμάζει όσο ποτέ και η αγορά εργασίας είναι πια σε μεγάλο βαθμό διττής φύσης.
Το αύριο
Αυτές οι νέες συνθήκες υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές για το μέλλον. Η παγκόσμια αγορά θα επιβραβεύσει όσες εταιρίες ενστερνίστηκαν τα νέα δεδομένα και έδειξαν ευελιξία και ταχύτητα στις αποφάσεις. Για τους εργαζόμενους ανοίγει ένα νέο πεδίο δράσης με όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας από απόσταση και χωρίς το άγχος να είναι καθημερινά και συνέχεια υπό τον έλεγχο του προϊσταμένου. Όλα σιγά σιγά γίνονται πιο αποδοτικά και ανθρώπινα και πλέον σε κάθε υπολογιστή αρχίζει να φαίνεται ότι πίσω από όλα είναι ένας ανθρώπινος παράγοντας είτε είναι παρών είτε είναι απών από το γραφείο.
Οι συνέπειες
Οι οικονομίες κλίμακας έχουν βρει μια νέα κορύφωση. Τα πάγια έξοδα των εταιριών περιορίζονται. Το διαδίκτυο πλέον ρυθμίζει της εξελίξεις και η παγκοσμιοποίηση αποκτά ακόμη πιο υψηλή επιτάχυνση. Οι εργαζόμενοι δείχνουν καλό χαρακτήρα και αντιλαμβάνονται άμεσα την αλλαγή των συνθηκών. Στην εκπαίδευση, για παράδειγμα, οι μεταβολές ήταν συγκλονιστικές και οι καθηγητές μπόρεσαν στο σύνολό τους να ασπαστούν τις νέες τεχνολογίες και να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Αυτό αγγίζει όλη την οικονομία. Γινόμαστε όλοι πιο μοντέρνοι, ρεαλιστές, πρακτικοί και αποτελεσματικοί. Οι ανάγκες επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Μια νέα οικονομία χτίζεται μέρα με τη μέρα.
Το μέλλον φυγείν αδύνατο: Υβριδική εργασία
Πραγματικά αυτό που συνέβη είναι μια μη αντιστρεπτή μεταβολή (όπως λέγεται στη Φυσική). Μια απρόσμενη διεθνής κρίση δημόσιας υγείας έφερε όλα τα κακώς κείμενα στην επικαιρότητα και ανάγκασε τους πάντες να δείξουν σοβαρότητα και ευαισθησία σε πολλά ζητήματα. Η υβριδική εργασία προϋποθέτει άριστη χρήση της τεχνολογίας, ένα υψηλό επίπεδο άμιλλας και επικοινωνίας, ειλικρίνεια και αμεσότητα, ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια νέα πολιτιστική πραγματικότητα και μια εξελιγμένη κουλτούρα που υπόσχεται νέα οικονομικά και τεχνολογικά θαύματα. Ο χρόνος δε γυρνάει πίσω και οι αντιστάσεις σε κάθε είδους κρίση σε πανανθρώπινο επίπεδο είναι πλέον ένα νέο κεκτημένο που θα προστατέψει τις σημερινές και επόμενες γενιές.