6 τύποι επιβατών που συνάντησα και φέτος στο καράβι
Καλοκαίρι. Οι ψυχοφθόρες διαδικασίες της εύρεσης εισιτηρίου, διαμονής και ετοιμασίας της βαλίτσας έχουν έρθει εις πέρας. Ανακουφίζεσαι και ανυπομονείς να μπεις στο καράβι να φύγεις από την κόλαση της μεγαλούπολης. Χωρίς έγνοιες στο κεφάλι, αναμένεις ένα ήρεμο ταξίδι, που θα αποτελέσει την αφετηρία της χαλαρότητας που θες να έχουν οι διακοπές σου. Σφάλμα. Παρακάτω οι τύποι επιβατών που θα συναντήσεις σε ένα καράβι, και οι τυχόν σουρεάλ καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν.
Ο μπριζάκιας
Σε κάθε καράβι υπάρχουν μπρίζες σε επιλεγμένα σημεία που περιμένουν να ζευγαρώσουν με ένα κινητό ή τάμπλετ που δεν έχει μπαταρία, με ένα λάπτοπ, με στόχο να κάνουν ένα μοναχικό ταξίδι λιγότερο ανιαρό. Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο άτομο που επειδή πρόλαβε την εκάστοτε μπρίζα, σημαίνει πως τη δικαιούται ασυζητητί. Μην κάνεις το λάθος και ζητήσεις να τη χρησιμοποιήσετε εναλλάξ. Με βλέμμα «εγώ ήρθα πρώτος» προσπαθεί να σε κάνει να αισθανθείς ένοχος που ζήτησες να μοιρασθείς ένα αγαθό που δικαιούστε επί ίσοις όροις, αφού εξ αρχής έχετε πληρώσει το ίδιο ποσό για να βρίσκεστε στον συγκεκριμένο χώρο. Ανεξαρτήτως απάντησης, του λες κάτι ψαγμένο του τύπου «δεν πειράζει, μπορώ να γεμίσω την πλήξη και χωρίς ηλεκτρισμό» και φεύγεις ανέμελος και ανώτερος.
Ο τηλεορασάκιας
Θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί με τον μπριζάκια, ως άτομα που με τη στάση τους θέτουν ένα σιωπηλό βέτο για τη χρήση ενός κοινόχρηστου αντικειμένου, αλλά αποτελεί μια αξιοσημείωτη κατηγορία από μόνος του. Κατάληψη τραπεζιού μπροστά ή κοντά στην εμβέλεια της τηλεόρασης. Αν η τηλεόραση δεν δείχνει αυτό που θέλει σηκώνεται με αποφασιστικότητα και την αλλάζει χειροκίνητα, εφόσον περάσουν κάποιες αγχώδεις στιγμές ενδελεχούς αναζήτησης μπρος, πίσω, δεξιά, αριστερά της συσκευής για να βρει τα κουμπιά της, αφού το τηλεκοντρόλ ως γνωστόν το έχει το πλήρωμα. Μην μπεις καν στον κόπο να πεις «α εγώ το έβλεπα αυτό». Σήκω, βγες βόλτα στο κατάστρωμα, χάζεψε τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.
Η φοιτητοπαρέα
Η παρέα που έχει τελειώσει την εξεταστική και έχει μόνο τις διακοπές στο μυαλό της. Συζητήσεις πάσης φύσεως, από τι μαγιό θα φορεθούν φέτος, πόσο θα πάρει να φουσκώσουμε το φλαμίνγκο, μέχρι και για τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, μην σας πω και της υφηλίου, ακολουθούμενες από γέλια και οχλαγωγία (άντε και καμιά βρισιά) μονοπωλούν το σκηνικό. Αν προσθέσεις και λίγο αλκοόλ, που λειτουργεί ως κοινωνικό λιπαντικό, στην εξίσωση, πολλαπλασίασε αυτό το αμάλγαμα φασαρίας επί 100, και ευχήσου καλό κουράγιο στους τριγύρω.
Ο «μπορείτε να προσέχετε τα πράγματά μου για 5 λεπτά»
Όταν φεύγει, αυτά τα 5 λεπτά είναι σίγουρα 1 ώρα. Αν το ταξίδι είναι μεγάλο, 2-3 ενδεχομένως. Οι θαρραλέοι που θα ψυχανεμιστούν την κατάσταση θα κάνουν πως κοιμούνται. Για εμάς, τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς που θα δεχθούμε, αυτόματα μας δημιουργείται ένα περίεργο αίσθημα ευθύνης, διότι παρ’ όλο που δεν είναι δικά μας, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε και έρμαια στα «αρπακτικά», διότι ο ιδιοκτήτης το ζήτησε ευγενικά και φιλότιμα.
Τα ανήσυχα πιτσιρίκια
Οι μικροί διάβολοι που αν κάθεσαι σε αριθμημένη θέση στην κλωτσάνε από πίσω ή ανεβαίνουν στην πλάτη, με την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας. Στο σαλόνι ή στο κατάστρωμα, τρέχουν ακατάπαυστα και ακανόνιστα, ζητάνε χατίρια από τους γονείς με παράπονο, φωνάζουν, χτυπάνε. Αρχικά, έχεις μια σφοδρή επιθυμία να την «πεις» στους γονείς. Μετά συνειδητοποιείς τι τραβάνε και κουράζεσαι μόνο με την σκέψη. Απλά επιστρατεύεις όλη την ηρεμία που διαθέτεις στα τρίσβαθα του είναι σου και κάνεις πως δεν υπάρχουν.
Ο «έχω αμάξι»
Ακούγεται στο μεγάφωνο: «Παρακαλούνται οι οδηγοί ΙΧ να περάσου στο τάδε γκαράζ να παραλάβουν τα οχήματά τους». Το μήνυμα αν και έμμεσο, σαφές: Οδηγέ, μην κωλυσιεργείς, πήγαινε την ώρα που πρέπει στο αμάξι σου, ώστε να μην δημιουργηθεί συμφόρηση στις σκάλες, και να εξυπηρετηθούν και οι «μη προνομιούχοι» επιβάτες που δεν έχουν όχημα. Όχι όμως. Παρ’ όλο που η ανακοίνωση ακούγεται 3 φορές, τελευταία στιγμή, με κύριο σύμμαχο την ατάκα «συγγνώμη να περάσω, έχω αμάξι», κάνει αναρρίχηση πάνω από βαλίτσες, τσάντες, σκυλιά γατιά (ενίοτε και ανθρώπους). Οι μικροτσακωμοί αναπόφευκτοι διότι Αύγουστο μήνα τα καράβια στην Ελλάδα είναι sold out, οι αποβιβάσεις λόγω πληρότητας είναι ήδη δύσκολες και χρονοβόρες και το μόνο που τους λείπει είναι οι αργοπορημένοι οδηγοί που προσπαθούν να μπουν «σφήνα», επειδή βαριόντουσαν να ξεκινήσουν στην ώρα τους.
Εν κατακλείδι, η κάθε περίπτωση είναι ενδεικτική και αναλύεται από σαρκαστική σκοπιά ξεκάθαρα. Αυτό είναι και το ηθικό δίδαγμα, ότι οι διακοπές είναι περίοδος ξεκούρασης, απομάκρυνσης από τα τετριμμένα, και ψυχαγωγίας και ότι αν το ταξίδι που σε πάει σε αυτές εμπεριέχει απρόοπτα, μόνο με χιούμορ πρέπει να αντιμετωπίζονται.