Το SURVIVOR του πρώτου έτους στην Κομοτηνή
Της Μαριάντας Ζάβαλη
Δ.Π.Θ… Τρία γράμματα, μια μεγάλη ιστορία ή μάλλον πολλές αλλά μοναδικές ιστορίες. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα πουν κάποιοι, ενώ κάποιοι άλλοι – εκτός της Πανεπιστημιακής Κοινότητας – δε θα καταλάβουν ίσως τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά. Για μερικούς, πάλι, το «Δ.Π.Θ.» ισοδυναμεί με το «Δεν Πέρασα Θεσσαλονίκη». Για τους φοιτητές, όμως, του Δημοκρίτειου, «Δ.Π.Θ.» ίσον «Δυστυχώς Πέρασα Θράκη». Αυτό θα πουν οι πρωτοετείς φοιτητές της Κομοτηνής και των σχολών της υπόλοιπης Θράκης, μόλις μάθουν τα τελικά αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Αυτό λένε πάντα. Αυτό θα συνεχίζουν να λένε όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αυτό είπα και εγώ πριν δύο, τρία χρόνια..
Εκεί που απολαμβάνεις ξέγνοιαστος το καλοκαίρι σου έχοντας κιόλας ξεχάσει την πίεση που βίωσες όλη την προηγούμενη – τουλάχιστον – χρονιά, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και συνειδητοποιείς ότι για πολύ λίγα μόρια, θα χρειαστεί να γεμίσεις τις βαλίτσες σου με αρκετά χοντρά ρούχα και να αναχωρήσεις σιγά σιγά για την πρωτεύουσα της Ροδόπης. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που επέλεξαν και επιθυμούσαν εξ αρχής να σπουδάσουν στην ακριτική φοιτητούπολη. Όπως κι αν έχει, πάντως, οφείλουμε να αλλάξουμε οπτική γωνία και να πούμε δυο λόγια για την πόλη που θα περάσεις τα υπόλοιπα τέσσερα, πέντε ή και παραπάνω χρόνια της ζωής σου.
Καλώς ήρθες στην Κομοτηνή, λοιπόν!
Πρώτη στάση: Πανεπιστημιούπολη. Η Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, περίπου πέντε με δέκα λεπτά από το κέντρο. Στο χώρο αυτό εδρεύουν τα τμήματα Νομικής, Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, Ελληνικής Φιλολογίας και Οικονομικών Επιστημών. Εκεί βρίσκονται, επίσης, τα κτίρια της Πρυτανείας, οι Φοιτητικές εστίες και η λέσχη για τη σίτιση των σπουδαστών. Εκτός αυτών, μέσα στην πόλη, επί της οδού Τσαλδάρη, υπάρχει η παλιά Πανεπιστημιούπολη (Παλιά Νομική), όπου έχουν την έδρα τους τα τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Ιστορίας και Εθνολογίας, καθώς και το τμήμα Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, μαζί με μία ακόμη λέσχη για φαγητό. Όποιο και αν είναι το αντικείμενο των σπουδών σου, η σχολή θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο – θέλοντας και μη – σε όλη τη φοιτητική σου ζωή, όχι απαραίτητα όσον αφορά την παρακολούθηση των μαθημάτων. Η συναναστροφή με τους συμφοιτητές σου, αλλά και με φοιτητές των υπολοίπων τμημάτων, όπως θα διαπιστώσεις αργά ή γρήγορα, θα σε κάνει να γίνεις μέρος αυτού του φοιτητικού «δούναι και λαβείν» και θα διευρύνει τους πνευματικούς σου ορίζοντες.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνουμε ότι η μετακίνηση στην πόλη της Κομοτηνής είναι κάτι που δε θα σε ταλαιπωρήσει σχεδόν καθόλου. Αν είσαι από αυτούς που φοιτούν στην Πανεπιστημιούπολη έξω από την πόλη, η πρόσβαση σου εκεί θα γίνεται με τη γραμμή 4 των Αστικών Λεωφορείων που είναι δωρεάν και έχει δρομολόγια ανά ένα τέταρτο τις καθημερινές. Εάν είσαι από τους τυχερούς και διαθέτεις αυτοκίνητο εσύ ή η παρέα σου θα γλιτώσεις σίγουρα τον συνωστισμό που επικρατεί στις στάσεις αλλά και εντός των λεωφορείων. Κατά τα λοιπά, πρακτικά στην Κομοτηνή για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου δεν θα χρειαστείς και πολύ κάποιο μεταφορικό μέσο. Εδώ οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι μήπως δεν προλάβεις για παράδειγμα να είσαι στην ώρα σου σε κάποιο ραντεβού με φίλους. Κλασικό σημείο συνάντησης εδώ και χρόνια αποτελεί το Σιντριβάνι που στέκει στη μέση περίπου της πλατείας.
Επόμενη στάση, όπως ήδη κατάλαβες, είναι η Πλατεία Ειρήνης. Η πλατεία όπου θα γυρίζεις μέρα-νύχτα, η πλατεία που θα διασχίζεις στα γρήγορα για να φτάσεις τελικά μετά από βιασύνη στον προορισμό σου, η πλατεία όπου θα απολαμβάνεις έναν περίπατο μαζί με την κολλητή ή τον κολλητό σου μια Κυριακή απόγευμα ή ένα Σάββατο βράδυ. Είναι η πλατεία που, εν πάση περιπτώσει, θα επιστρέφει για πάντα στις αναμνήσεις σου μετά από αρκετά χρόνια έχοντας πλέον φύγει απ’ αυτή την πόλη. Παρά την περίεργη δόμηση της Κομοτηνής, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεις την πλατεία. Είναι τοποθετημένη στο κέντρο της πόλης αποτελώντας πόλο έλξης για φοιτητές, φαντάρους και ντόπιους κάθε μέρα της εβδομάδας όλες τις ώρες. Ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, το τσουχτερό κρύο δεν πτοεί με τίποτα τους κατοίκους, οι οποίοι – νεότεροι ή και μεγαλύτεροι – κάνουν τη βόλτα τους κάτω από τα πλατάνια της πλατείας. Περιμετρικά της βρίσκονται πολλές καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, μαγαζιά ευρύτερης κατανάλωσης αλλά και υπηρεσίες.
Η διασκέδαση στην Κομοτηνή συνιστά ένα μεγάλο κεφάλαιο, κυρίως για τους φοιτητές. Η πόλη σφύζει από ζωή και κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ή μάλλον – για να είμαι πιο ειλικρινής – από τέλη Αυγούστου όπου επιστρέφουν οι φοιτητές ενόψει της προετοιμασίας τους για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου με την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου να ρίχνει για λίγο την αυλαία. Σίγουρα οι επιλογές σου αυτά τα τέσσερα κατά βάση χρόνια δεν θα είναι και απεριόριστες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι ανέσεις, η πληθώρα των μαγαζιών και οι εναλλαγές των περιοχών, που συναντά κανείς σε μια πολύ μεγαλύτερη πόλη, όπως η Αθήνα, αλλά να ξέρεις πως η Κομοτηνή δεν αφήνει τελικά κανέναν παραπονεμένο. Υπάρχουν μέρη συνάντησης για όλα τα γούστα. Καφετέριες και καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, και τσιπουράδικα, μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια. Κάθε εβδομάδα διοργανώνονται live μουσικές βραδιές σε διάφορα σημεία της πόλης καλύπτοντας, έτσι, όλα τα είδη της μουσικής. Από όπου κι αν ξεκινήσεις τη βόλτα σου, από την Παλιά Πρυτανεία και τον πεζόδρομο της Βενιζέλου μέχρι την Πλατεία Ειρήνης, το Πάρκο και τα γύρω σοκάκια, ή και το αντίστροφο, κάπου θα βρεις να περάσεις καλά, φιλικά μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινα την ημέρα ή τη νύχτα σου.
Εάν είσαι πιο ανήσυχο πνεύμα και αυτά δεν σου αρκούν, θυμήσου πως σε αυτή την πόλη ξεφυτρώνουν συνεχώς σύλλογοι και χώροι εναλλακτικής δράσης. Όποιο κι αν είναι το χόμπι και τα ενδιαφέροντα σου, θα ανακαλύψεις σύντομα πως σε αυτή την επαρχιακή φοιτητούπολη έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου, λογοτεχνίας, τμήματα χορού – σύγχρονου, παραδοσιακού ή ακόμη πιο εξειδικευμένου είδους -, φωτογραφίας, ραδιοφώνου, ορειβασίας, ιππασίας και εν γένει αθλητικοί σύλλογοι και πολιτιστικά σωματεία. Ακόμη, τα γυμναστήρια, τα πάρκα, οι ποδηλατόδρομοι, μια βόλτα στο δάσος της Νυμφαίας – βόρεια της Κομοτηνής – προσφέρονται για την φυσική σου εκτόνωση και ενδυνάμωση. Όταν πάλι ο καιρός ανοίξει και το κλίμα γίνει πιο ελαφρύ, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς της παραλίες του νομού (Φανάρι, Μαρώνεια, Ίμερος) ή την ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές πόλεις της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καβάλας, συμπληρώνοντας έτσι το πάζλ της Θράκης. Τα ταξίδια στην Τουρκία, τη Βουλγαρία, και όχι μόνο, δεν πρέπει να λείψουν σε καμία περίπτωση από το πρόγραμμά σου.
Σε μια πόλη με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, εδώ που Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, ντόπιοι και φοιτητές, Έλληνες και ξένοι ζουν αρμονικά, παρά τις όποιες δυσκολίες, δεν έχεις παρά να γίνεις κομμάτι αυτής της πολυμορφίας και να περάσεις αξέχαστες φοιτητικές στιγμές. Μπορεί η Κομοτηνή να μην έχει να σου προσφέρει ποσότητα, αλλά θα γευτείς σίγουρα με όλες σου τις αισθήσεις την ποιότητα και την αυθεντικότητά της. Και αν κάποια στιγμή στο μέλλον βρεθείς ξανά στην πρωτεύουσα της Ροδόπης, με μια ματιά, με μια εισπνοή θα γευτείς αμέσως όλες τις ξεχωριστές της μυρωδιές.
Προς το παρόν, όμως, κλείσε τον υπολογιστή, βγες έξω και απόλαυσε όλα όσα έχει να σου δώσει η Κομοτηνή, όλες τις ανατολίτικες γεύσεις της. Γιατί όπως λένε και κάποιοι παλαιότεροί μας (φοιτητές πάντα) η Κομοτηνή έχει την ιδιαιτερότητα να μας κάνει να κλαίμε δύο φορές, μία φορά όταν ερχόμαστε και μία όταν φεύγουμε. Μένει απλώς να αποδειχτεί…
*Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τη Μαριάντα Ζάβαλη.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!