Νερό: Πολύτιμο αγαθό και αδίκως δεδομένο
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου κατά 60% από νερό και η κατανάλωση του κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση μας. Πέραν αυτού, η χρήση του είναι απαραίτητη και σε άλλες διαδικασίες της καθημερινότητας, όπως στην υγιεινή και στην άρδευση. Αδιαμφισβήτητα, το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, γιατί όμως αδίκως δεδομένο;
Παρά τα τόσα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν θεσπιστεί, το δικαίωμα στο νερό, ένα τόσο αναγκαίο και πολύτιμο αγαθό της ζωής μας, αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ το 2010. Έτσι, με το ψήφισμα 64/292, θεσπίστηκε «το δικαίωμα σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση» ως ανθρώπινο δικαίωμα και ως υποχρέωση των κρατών-μελών και των διεθνών οργανισμών να το εξασφαλίσουν.
Το νερό και η γη
Στα ανεπτυγμένα κράτη, πολλοί είναι εκείνοι που, δυστυχώς, θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη του νερού, με συνέπεια να θεωρούν δεδομένη και την καθημερινή του (υπέρ)κατανάλωση. Παράλληλα, το πρόβλημα της λειψυδρίας επηρεάζει τα 2/3 του πληθυσμού παγκοσμίως μέχρι και σήμερα. Οι μισοί από αυτούς ζουν στην Κίνα και την Ινδία, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η Κίνα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη λειψυδρία στην ιστορία της. Περιοδική έλλειψη συναντάμε και στις ΗΠΑ και σε διάφορες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται σε περιοχές, όπως, Υεμένη, Ιράν και Μεξικό. Η αύξηση του πληθυσμού, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η επέκταση της άρδευσης, συντελούν στη διαρκή ζήτηση νερού παγκοσμίως και πρόκειται να επιδεινώσουν την κατάσταση, προκαλώντας έντονη κλιματική αλλαγή.
Μολονότι καθιερώθηκε, λοιπόν, το δικαίωμα του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα, 844 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την έλλειψη πόσιμου καθαρού νερού, ενώ παραπάνω από 2,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στην αποχέτευση. Επιπλέον, 2.000.000. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ασθενειών από μολυσμένο νερό ή από έλλειψη του, ενώ 443 μέρες μαθητές απουσιάζουν από το σχολείο λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το νερό και την αποχέτευση. Η έλλειψη νερού, μάλιστα, σκοτώνει περισσότερα παιδιά από ότι το AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί, με τα παιδιά που είναι κάτω των 5 ετών να φτάνουν το 1.500.000. Η καθημερινή και σωστή κατανάλωση του νερού κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή πρόκλησης τόσο ασθενειών όσο και θανάτων. Απαραίτητη, όμως, καθίσταται και η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης του, εφόσον αποτελεί πανανθρώπινο αγαθό και θεσπισμένο δικαίωμα.
Το νερό και εσύ
Ωστόσο, πολλοί είναι οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι, οι οποίοι ενώ τους παρέχεται απεριόριστα, δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του. Υποστηρίζουν, πως είτε δεν τους αρέσει η γεύση, είτε ξεχνιούνται και καταλήγουν να πίνουν ελάχιστες ποσότητες νερού ημερησίως. Το αποτέλεσμα; Αφυδάτωση. Τα συμπτώματα της είναι πολλά και κοινά με αυτά μιας απλής γρίπης, μεταξύ αυτών, ζάλη, κόπωση, ταχυκαρδία, και πονοκέφαλος. Η αφυδάτωση αποτελεί συχνό φαινόμενο και δε, σοβαρό. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αφυδάτωση και του τρόπους για να την αποφύγετε θα βρείτε εδώ.
Ο πλανήτης και ο οργανισμός σου εκπέμπουν S.O.S.. Μην περιμένεις τους γνωστούς “άλλους” να δράσουν. Συνειδητοποίησε τις ανάγκες σου και το κόστος αυτών και κατανάλωσε λογικά το νερό και τα κάθε είδους παραγόμενα αγαθά. Η δράση σου θα είναι ατομική, αλλά η απόρροια των πλεονεκτημάτων της συλλογική και μελλοντική. Το νερό και η ζωή είναι πολύτιμα, όχι δεδομένα.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!