τουρκική γλώσσα

Τουρκική γλώσσα: Ιδιαιτερότητες της Εκμάθησης της από έναν Ελληνόφωνο

της Ασημίνας Μόσχου

Η τουρκική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των αλταϊκών γλωσσών. Μιλιέται από 74 εκατομμύρια άτομα στην Τουρκία καθώς υπάρχουν και αρκετοί διάλεκτοι που διαφέρουν μεταξύ τους. Το χαρακτηριστικό της τουρκικής γλώσσας είναι πως πριν την ορθογραφική μεταρρύθμιση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατρούρκ το 1928 οπού ξεκίνησε η χρήση του τουρκικού αλφάβητου όπως το ξέρουμε σήμερα με μια τροποποιημένη εκδοχή του λατινικού αλφάβητου, η τουρκική γλώσσα γραφόταν με το οθωμανικό τουρκικό αλφάβητο δηλαδή με το αραβικό αλφάβητο. Αυτή η μεταρρύθμιση του προσαρμοσμένου λατινικού αλφάβητου οδήγησε στην αύξηση του αλφαβητισμού του πληθυσμού της χώρας.

Χαρακτηριστικά της τουρκικής

Η Τουρκική με την Ελληνική γλώσσα διαφέρουν αρκετά ως προς τη σύνταξη προτάσεων και γενικότερα τη μορφή της τουρκικής γλώσσας. Μερικά από τα χαρακτηρίστηκα της γλώσσας όπως διαμορφώθηκε το 1928 είναι τα εξής:

  • Τονισμός: Στην Τουρκική οι μονοσύλλαβες λέξεις δεν τονίζονται. Τα ουσιαστικά, τα επίθετα και επιρρήματα τονίζονται στην λήγουσα και όλες οι καταλήξεις έχουν έντονο τονισμό.
  • Στην σύνταξη η σειρά είναι ως εξής Υποκείμενο + Αντικείμενο + Ρήμα. Βέβαια η σειρά των λέξεων μπορεί να αλλάξει κυρίως στον προφορικό λόγο όπου η έκφραση είναι πιο ελεύθερη ή όταν δίνεται έμφαση στην τελευταία λέξη της πρότασης.
  • Στα Τουρκικά δεν υπάρχουν άρθρα και γένη.
  • Οι αυθεντικές Τουρκικές λέξεις έχουν ευφωνική διάρθρωση (φωνηεντική αρμονία)  δηλαδή το πρώτο φωνήεν της λέξης καθορίζει τα φωνήεντα που ακολουθούν.
  • Συγκολλητική μορφή της γλώσσας: Tα επιθήματα της τουρκικής μπαίνουν με διαδοχική σειρά και αποτελούν έτσι μονολεκτικές ενότητες.

Για παράδειγμα:
“Kalbimdesin” μονολεκτική ενότητα με μετάφραση είσαι στην καρδιά μου. (εδώ δεν ακολουθείται αρμονία γιατί πρόκειται για αραβική λέξη)

“Evlerimden” Από τα σπίτια μου (αυθεντική τουρκική λέξη που χρησιμοποιείται η  αρμονία)

τουρκική γλώσσαΑπό τα παραπάνω χαρακτηριστικά της τουρκικής αυτά που δυσκολεύουν έναν ελληνόφωνο όταν προσπαθεί να μάθει την Τουρκική είναι κυρίως η ευφωνική διάρθρωση και η συγκολλητική μορφή της γλώσσας διότι είναι κάποια χαρακτηριστικά  που δεν  υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα και στις άλλες λατινογενείς γλώσσες. Επίσης υπάρχουν και κάποια φωνήματα που δεν υπάρχουν σε άλλες δυτικές γλώσσες (ü,ö, ı, ş , ç , ğ. ), στην ελληνική, συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν το ü, ö, ı .  Παρόλα αυτά η εκμάθηση τους δεν είναι τόσο δύσκολη όταν υπάρχουν τα αντίστοιχα ακούσματα και πρακτική.

Λόγοι εκμάθησης της Τουρκικής

Τα οφέλη της γνώσης μια ξένης γλώσσας είναι πολλαπλά όπως το να μαθαίνεις για μια άλλη κουλτούρα, την ιστορία και την κουζίνα της. Συγκεκριμένα, όμως, ποια είναι τα οφέλη της γνώσης της Τουρκικής;

Αρχικά υπάρχουν πολλοί τουρκόφωνοι πληθυσμοί σε πολλές πλευρές του πλανήτη όπως στην βόρεια Κύπρο, Ιράκ, Βουλγαρία, Ελλάδα κ.α αλλά με την γνώση της τουρκικής μπορείς να μάθεις  και άλλες γλώσσες αυτής της οικογένειας (καζάκικη, τατάρικη). Επίσης, τα τουρκικά είναι προϋπόθεση για τον χώρο των διεθνών επιχειρήσεων και ειδικότερα στον κλάδο του μάρκετινγκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα, μαθαίνεις επίσης τον πολιτισμό και την ιστορία της – και αυτό είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την παρουσίαση προϊόντων και πληροφοριών σε άλλες χώρες.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!