τοξική παραγωγικότητα

Η τοξική παραγωγικότητα και ο τρόπος αποφυγής της

του Στέλιου Αμπατζίδη

Όλοι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι στη δουλειά τους με πολλές δύσκολες και αντίξοες περιπτώσεις, που έχουν να ανταπεξέλθουν. Έτσι, προκειμένου οι ίδιοι να επιτύχουν τους στόχους τους, πολλές φορές παραμελούν τη φυσική και ψυχική τους υγεία.

Τι εννοούμε όταν λέμε “τοξική παραγωγικότητα”;

Σε περίπτωση που το κίνητρό τους ξεκινά από μία προαγωγή στη δουλειά με παραπάνω χρήματα και άνοδο στην επαγγελματική ιεραρχία, ο τρόπος σκέψης αρχίζει να αλλάζει. Ο εγκέφαλος πλέον δουλεύει στα κόκκινα, εκκρίνοντας μεγάλες δόσεις ντοπαμίνης. Οι εργαζόμενοι υπερβαίνουν τα όρια των προσωπικών τους αντοχών, δουλεύουν περαιτέρω ώρες από το κανονικό τους ωράριο. Για αυτό το λόγο, η συνεχής επιδίωξη πιο υψηλών στόχων, ο συνεχής ανταγωνισμός με τους συναδέλφους και η σύγκριση μεταξύ τους σε επίπεδο αποτελεσμάτων, τούς εξωθούν σε ψυχοφθόρες διαδικασίες.

τοξική παραγωγικότηταΜε αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι γίνονται έρμαια μιας παραγωγικότητας, η οποία δεν είναι λειτουργική, αλλά τοξική. Η παραμέληση εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. Η δουλειά αποκτά απόλυτη προτεραιότητα έναντι της προσωπικής φροντίδας του εαυτού τους. Οι ίδιοι μπορεί να αγνοήσουν την προσωπική τους εμφάνιση και το σώμα τους. Εμφανίζονται μετέπειτα τυχόν προβλήματα υγείας και οι σχέσεις με τους αγαπημένους τους ανθρώπους αλλάζουν. Πολλές φορές οδηγούνται και στη διάλυση αυτών. Επίσης, δεν υπάρχει η έννοια του προγράμματος και του καταμερισμού δραστηριοτήτων, για αυτό και εμφανίζεται πολλές φορές η τάση να κοιμούνται οι εργαζόμενοι λίγες ώρες. Έτσι, οι ίδιοι μπορούν να εμφανίζουν τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης ή σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.

Τοξική παραγωγικότητα: Τρόποι αποφυγής

Αυτοεκτίμηση

Ο φόβος απέναντι στην αποτυχία και το άγχος, που συμβάλλει στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέλει και βάζει την ανάγκη στους εργαζόμενους για αλλαγή νοοτροπίας από την πλευρά τους. Οι εργαζόμενοι θα ήταν ωφέλιμο να νιώθουν περήφανοι και ευχαριστημένοι με ό,τι έχουν πετύχει. Η εστίαση στα θετικά συναισθήματα και όχι στα αρνητικά, καθώς και η βήμα βήμα προσέγγιση στον στόχο  τους, θα αλλάξει την ψυχολογία τους και την αυτοεκτίμησή τους.

Όρια

Ακόμη, η θέσπιση ορίων ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή από την πλευρά των εργαζόμενων, θα τους δώσει τη δυνατότητα να αντιληφθούν πως η δουλειά δεν είναι το παν. Η ενασχόληση και το ενδιαφέρον για τις ανάγκες των παιδιών και της οικογένειας, με χόμπι και δραστηριότητες, όπου όλη η οικογένεια συμμετέχει, καθώς και το να λέμε όχι χωρίς φόβο και δισταγμό, σε πελάτες και στελέχη επιχειρήσεων (π.χ προϊσταμένους), μπορούν να βοηθήσουν. Ο κανονισμός συναντήσεων σε καθορισμένες ώρες, όπως και η σωματική και ψυχική ξεκούραση, χωρίς να ασχολούνται με τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, θα τους ανανεώσει. Αυτό μπορεί να συμβεί με σωστό ύπνο, όπως και ένα μπάνιο.

Οργάνωση του χρόνου και των εργασιών

Για αυτό το λόγο, οι εργαζόμενοι θα ήταν χρήσιμο να χτίσουν ένα πρόγραμμα καθημερινών δραστηριοτήτων, όπου μπορούν να τις συνδυάσουν όλες μαζί με μέτρο. Η ενασχόληση με τη δουλειά τις ώρες, που μπορούν να αποδώσουν οι εργαζόμενοι, όπως και τα διαλείμματα μέσα σε αυτήν, με ενδυναμωτική τροφή και νερό, θα κρατήσουν σε εγρήγορση τους εργαζόμενους.

τοξική παραγωγικότηταΣυνεπώς, η θέσπιση προτεραιοτήτων σχετικά με το τι είναι επείγον να γίνει στη δουλειά και τι όχι, χάρη στη χρήση και αξιοποίηση εφαρμογών, που βοηθούν στην παραγωγικότητα, όπως η Eisenhower Matrix, η Asana, η Clickup, η αποσύνδεση από τα social media και τα email, χάρη στην εφαρμογή Freedom, καθώς και η χρήση της εφαρμογής Clockify ή RescueTime, που μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να εξετάσουν ποιες δραστηριότητες απαιτούν χρόνο και ποιες όχι, ή η δυνατότητα ανάθεσης σε άλλους, μπορούν να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική ζωή.

Η γνώμη των ειδικών

Τέλος, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι είναι αγχώδεις, σημαντική λύση είναι το να απευθυνθούν οι ίδιοι σε έναν ειδικό. Ο ειδικός θα τους βοηθήσει στη δημιουργία και την τήρηση προτεραιοτήτων σχετικά με δραστηριότητες στη δουλειά και στο σπίτι, με το ποιες είναι σημαντικές και όχι. Παράλληλα, η συμβολή του θα είναι σημαντική στην υιοθέτηση καλών και στην αποφυγή κακών συνηθειών, καθώς και η εκπόνηση δραστηριοτήτων με την χρήση της μουσικής, θα τους αποσπάσει από τον φαύλο κύκλο της παραγωγικότητας και θα τούς κάνει να αντιληφθούν πως και άλλα μικρά πράγματα έχουν αξία.

Συμπερασματικά, η λειτουργική μορφή της παραγωγικότητας σχετίζεται με την αργή και σταθερή πρόοδο, τη θέσπιση προτεραιοτήτων και την εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όχι την τελειομανία και την υπέρβαση των ορίων στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των ανθρώπων.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!